Základný kameň prestavby štadióna na Štiavničkách poklepú pred oslavami SNP

SPRÁVY
2 /

Na štvrtkovom mediálnom brífingu k vládnej podpore letnej európskej olympiády mládeže EYOF 2021 v Banskej Bystrici sa hovorilo aj o pripravovanej prestavbe Štadióna SNP na Štiavničkách na národný atletický štadión. Ten bude slúžiť tiež ako jedno zo športovísk tejto najväčšej športovej udalosti na Slovensku o dva roky.

Prestavba Štiavničiek začne 28. augusta 2019

Primátor mesta Ján Nosko uviedol, že rekonštrukcia futbalového a atletického štadióna na banskobystrických Štiavničkách sa začne v najbližších dňoch:

„Poklepanie základného kameňa stavby bude 28. augusta, teda deň pred celonárodnými oslavami 75. výročia SNP v Banskej Bystrici. Na stole mám už pozvánku na tento slávnostný akt.“

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši skonštatoval:

„Ešte vlani v decembri vláda schválila pre Vojenské športové centrum Dukla Banská Bystrica resp. Ministerstvo obrany SR 12 miliónov eur na kompletnú rekonštrukciu štadióna. Vznikne moderný areál spĺňajúci všetky kritériá na usporiadanie podujatí najvyššieho rangu, vrátane letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) 2021.“

Podľa riaditeľa Organizačného výboru EYOF 2021 Petra Korčoka, vyčlenenie finančných prostriedkov vlády SR na národný atletický štadión v decembri 2018 bolo vyvrcholením sedemročného snaženia, ale vtedy ešte nesúviselo s touto veľkou športovou akciou  v Banskej Bystrici, ale napokon to tak bude:

„Veľmi sa tešíme, že aj atletika bude mať národný atletický štadión na Slovensku, ktoré sú bežné v rámci európskych krajín. Je to práve Vojenské športové centrum Dukla, ktoré má viac ako 50 – ročnú úspešnú tradíciu. Atletický štadión bude aj futbalový, využívaný tak ako doteraz, teda pre významné športy. Podľa zmluvy má byť zrekonštruovaný do 18 mesiacov. Počíta sa s ním ako miestom, kde sa uskutoční otvárací ceremoniál EYOF 2021.“

Národný atletický štadión

Vláda SR schválila návrh na začatie obstarávania rekonštrukcie štadióna na Štiavničkách vlani v decembri. Minister obrany Peter Gajdoš k tomu uviedol:

„Národný atletický štadión bude po novom spĺňať všetky súčasné technické normy, ako aj kritériá Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) pre medzinárodné a národné súťaže. Rezort obrany areál, do ktorého sa roky neinvestovalo, prebuduje na špičkové športovisko.“

Ministerstvo plánuje zrekonštruovať  hlavný a tréningový štadión, ale aj priestory tribún, areálových a prístupových komunikácií či plochy zelene. Ukončenie prác je plánované do konca roka 2020. Predpokladané náklady na rekonštrukciu sú vo výške cca 12 miliónov eur.

Zrekonštruovaný atletický štadión bude tiež spĺňať podmienky certifikácie UEFA pre futbalové štadióny kategórie 2 s predpokladanou kapacitou štadióna približne 4 000 miest na sedenie, ale celková kapacita sa môže vyšplhať na sedem tisíc osôb.

Plní sa tak aj verejný prísľub súčasného premiéra Petra Pellegrinho, ktorý dal v Banskej Bystrici na Troch kráľov v roku 2017 pri preberaní štafety Európskeho mesta športu od Košíc:

„Ako Banskobystričan som hrdý, že konečne sa nám splnil sen a stali sme sa hlavným mestom – športu. Budem veľmi rád, keď sa nám aj zo strany vlády podarí posunúť niektoré veľké projekty pre Banskú Bystricu ďalej. Potrebujeme začať s rekonštrukciou nášho futbalového štadióna a chcem spolu s primátorom uistiť všetkých, že zostane zachovaná aj nádherná atletická dráha, pretože máme olympijského víťaza Mateja Tótha a bolo by hriechom, keby sme to neurobili. Zaslúži si to Banská Bystrica a naša atletika.”

Autor: (tom) , Foto: ilustračné vizualizácie