Voľby jednoznačne vyhral SMER-SD

SPRÁVY
0 /

Historicky tretie regionálne voľby v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) vyhral jednoznačne SMER-SD, ktorý sa o hlasy voličov uchádzal v koalícii s HZDS – ĽS. Napriek prognózam o nízkej voličskej účasti prišlo v našom kraji k volebným urnám až 27,06 % oprávnených voličov (pred štyrmi rokmi to bolo iba niečo cez 18%).
volby-zupanVo voľbách župana presvedčivo vyhral Vladimír Maňka zo Smeru-SD o takmer 9.000 hlasov pred Jozefom Mikušom z SDKÚ-DS a o takmer 30 000 hlasov pred úradujúcim županom Milanom Murgašom, ktorý kandidoval ako nezávislý. Pomerne slušný výsledok zaznamenal kontroverzný Marián Koteba s viac ako 13.600 hlasmi kandidujúci ako nezávislý. V druhom kole o dva týždne sa teda stretne koaličný kandidát Maňka s opozičným Mikušom.

volby-poslanciParlament BBSK jednoznačne ovládne koalícia SMER-HZDS s dominantným postavením Smeru. Zo 49 poslancov bude mať vládna koalícia pohodlnú nadpolovičnú väčšinu 27 poslancov (keby sa teoreticky stal v 2.kole županom Mikuš, ešte by Smeru pribudol jeden mandát za jeho náhradníka). Druhým najsilnejším klubom bude SMK so 7 poslancami a tretím SDKÚ-KDH so šiestimi. Koalícia SNS-HZD získala 3 mandáty, Most-Híd 1 a do parlamentu sa dostalo aj 5 nezávislých kandidátov.

Komentár Miroslava Moravčíka k výsledku volieb si môžete prečítať tu.

Zdroj: Bystricoviny.sk (MM, PP)