Voľby do VÚC: Ján Šabo: „Ľudia, ktorí ma poznajú, mi dôverujú“

SPRÁVY
0 /

Rozhovor s Ing. Jánom Šabom, 47- ročným hlavným ekonómom BPM s.r.o., členom finančnej komisie MsZ v Banskej Bystrici.

Ján Šabo: „Ľudia, ktorí ma poznajú, mi dôverujú“

Ste hlavným ekonómom Bytového podniku mesta, predtým ste pracovali s eurofondami na úrade Banskobystrického samosprávneho kraja, čo rozhodlo o Vašom prestupe do BPM?
Slovo prestup používam skôr vo vzťahu k hráčom športových klubov. Ale je pravdou, že na BPM s.r.o. som prišiel pracovať z Úradu BBSK. Ten pojem „práca s eurofondami“ … aby si niekto nemyslel, že sme prostriedky priamo prideľovali. Na VÚC-ke som pôsobil ako Projektový manažér na odbore regionálneho rozvoja, územného plánu a ŽP. Našou úlohou bolo maximálne informovať mikroregióny, obce a mestá nášho kraja o podmienkach, postupoch a možnostiach čerpania finančných zdrojov nielen z fondov EÚ, ale aj z iných vládnych a mimovládnych grantov určených pre rozvoj daných regiónov.

Ako sa vám podarilo po nástupe nového vedenia BPM s.r.o. v roku 2007 zvrátiť dovtedajšie stratové hospodárenie na ziskové?
To je práve to, čo rozhodlo, že som prešiel na BPM s.r.o. Bola to pre mňa výzva. Väčšinu praxe som strávil v hospodárskej sfére a navyše som vedel, že nové vedenie sa formuje práve z ekonómov. Viete, hospodárenie dlhodobo stratových spoločností sa zasa nedá zmeniť zo dňa na deň ani za 1-2 mesiace. Je potrebné prijať správne opatrenia a vytvoriť si podmienky pre zmenu spôsobu hospodárenia. Ani po zmene vedenia nebol Bytový podnik mesta hneď ziskový. Tímovo sme si však stanovili ciele a verejne sme deklarovali, že vytvoríme podmienky pre dlhodobé dosahovanie zisku, čo sa nám už v druhom roku spoločného pôsobenia aj podarilo. Samozrejme, že prispel k tomu aj celý kolektív pracovníkov, ktorý v súčasnosti na BPM pracuje.

Ste aj členom finančnej komisie pri mestskom zastupiteľstve. Ako sa pozeráte na fakt, že kým v BPM dosiahol za minulý rok zisk viac ako 11 miliónov Sk, hoci iné mestské spoločnosti skončili aj horšie či dokonca v strate, napriek tomu sa niekedy viac kritiky ujde skôr vám?
Áno, pôsobím v komisii mesta pre financie a hospodárenie s majetkom ako neposlanec, mimochodom bez nároku na finančnú odmenu. Ale pre mňa je dôležité, že ako ekonóm mestskej spoločnosti mám ucelený obraz a prehľad o financovaní mesta, tvorbe rozpočtu, o nakladaní s mestským majetkom a o celkových príjmoch i výdajoch mestského rozpočtu. Keď je niekto úspešný alebo sa mu darí, to ešte neznamená, že vám budú všetci tlieskať.

Žeby slovenský komplex z úspešných susedov aj istou dávkou závisti z toho, že niekomu z Banskej Bystrice to šľape aj napriek hospodárskej kríze?
Nad týmto sa veľmi nezamýšľam. Nemám rád slovo závisť ani kríza. Nad závisťou sa však musíme vedieť povzniesť, v kríze treba rýchlo stanoviť opatrenia a zmierniť dopady. Ale do určitej miery táto otázka sedela v čase, keď sa rozhodovalo o prevode objektu plavárne na BPM a jej komplexnej rekonštrukcii. Vnímam to tak, že aj niektorí vplyvní ľudia tohto mesta nechceli alebo nepochopili správne podstatu veci. Stálo nás to napokon dosť úsilia presvedčiť verejnosť, že na to naozaj máme.

Čo vlastne stojí v pozadí ekonomického úspechu vašej firmy?
Po nástupe nového vedenia sa zefektívnili pracovné činnosti, dosiahli sme výrazné zvýšenie produktivity práce. Eliminovali sme niektoré až zarážajúco nezmyselne stratové činnosti a zároveň prehodnotili efektivitu majetku spoločnosti. V súčasnosti môžem konštatovať, že vlastnou hospodárskou činnosťou sa dostávame aj v tomto roku do plusových čísel, nehovoriac o fakte, že od júna financujeme zrejme najväčšiu investíciu v meste-krytú plaváreň. A tá bude slúžiť všetkým občanom.

Ešte donedávna ľudia poznali BPM s.r.o. skôr ako Bytový podnik mesta. Vy sa však dnes po reštrukturalizácii firmy už zďaleka nezaoberáte iba správou bytov.
Možno prichádza čas uvažovať minimálne o zmene názvu spoločnosti. Po reštrukturalizácii firmy sme sa stali aj investičnou spoločnosťou. Faktom však zostáva, že výkon správy bytového fondu, nebytových priestorov a služby s týmto spojené zabezpečujeme profesionálne stále pre samotné mesto a tiež niektoré iné spoločnosti.

Ako sme už spomínali, po prevzatí zanedbanej krytej plavárne od mesta prevzali od mesta do BPM dosť zanedbanú krytú plaváreň na Štiavničkách, našli sa kritici, ktorý začali spochybňovať tento prevod mestského majetku i Vaše schopnosti z vlastných zdrojov zrekonštruovať a zmodernizovať tento objekt. Ako to vyzerá teraz po júnovom zahájení rekonštrukcie?
Ako som povedal, podľa mňa niektorí ľudia nepochopili podstatu problému ani fakt, že plaváreň si vyžadovala nevyhnutnú rekonštrukciu a tu názor „po troške„ nebol namieste. Alebo sme chceli spraviť z plavárne dlhoročný proces ďalšej nekonečnej stavby v meste? A ešte pre upresnenie: Bytový podnik neprevzal plaváreň od mesta. Je to predsa v uznesení MsZ, že mesto vkladá objekt plavárne do základného imania BPM s.r.o. za účelom jej kompletnej rekonštrukcie. Dôvod je prostý. Kedy by mesto našlo dostatok financií v rozpočte na jej skutočnú rekonštrukciu ?

Je to náročná investícia navyše v čase, keď kríza nepraje investorom. Zvládnete to?
Treba sa na to pozrieť inak. Práve v čase krízy dodávatelia potrebujú prácu a výrobcovia odbyt materiálov. Vysúťažili sme dobré podmienky a efektívne nakontrahovali dodávateľov. Kríza je niekedy aj príležitosť, netreba sa vždy len báť. A či to zvládneme? Inú možnosť si jednoducho nepripúšťame.

Ste racionálny a komunikatívny človek pracujúci skôr v pozadí, ale pre firmu veľmi užitočný. Nemáte ponuky aj z iných firiem?
Jedna zaujímavá ponuka prišla. Vážim si to, ale poďakoval som sa. Na Bytovom podniku sme teraz jeden dobrý tím. Bolo by odo mňa neseriózne odísť aj voči riaditeľovi. Máme pred sebou cieľ a ten treba dosiahnuť. Ja v tejto fáze uvažujem ostať a dokázať, že aj taká prevádzka ako plaváreň nemusí byť vždy stratová a odkázaná na dotácie mesta.

Čo robí taký úspešný ekonóm doma, keď má trochu viac času iba pre seba a rodinu?
Keďže mám už oboch dospelých synov, rád si prevetrám hlavu v horách. Mojím koníčkom je turistika a lyžovanie, ale aj plávanie či chalupárčenie spolu so záhradkou. Viaceré z týchto koníčkov zdieľa so mnou aj manželka. A ako pravý stredoslovák sa venujem folklóru a ľudovej tvorivosti.

top

Janko Šabo sa venuje aj charite. Táto fotografia vznikla pri návšteve DSS Kompa.

Pochádzate zo starobystrickej rodiny Šabovcov, dlhé roky ste pracovali aj ako ekonóm na roľníckom družstve SNP v B.Bystrici, takže Vás poznajú Bystričania i ľudia v širokom okolí. Neláka vás komunálna alebo regionálna politika?
Na túto tému sme už hovorili, ale nie je to pre mňa priorita, aj keď sa rovnako zaujímam o politické dianie v meste a regióne. Všade vo svete je politika úzko spätá s ekonomikou. Len to treba robiť v prospech občanov. A s ľuďmi v okolitých obciach, kde som pred rokmi pôsobil ako ekonóm na menovanom družstve, naozaj nemám žiadny problém. S väčšinou sme ostali v dobrom kamarátskom vzťahu a stretávame sa občas na príležitostných spoločenských akciách dodnes . Je to tak, že ľudia, ktorí ma poznajú, mi dôverujú. A ja ich dôveru nesklamem.

Možno viac ekonómov v politike by pomohlo efektívne riešiť napríklad aj negatívne dopady krízy na každodenný život občanov. Ľudia však volia skôr lekárov, prečo?
Všetky profesie sú nepochybne rovnako dôležité. Len ekonóm Vám nepomôže tak priamo ako lekár, keď sa cítite zle. Ale aj ja mám niekoľko priateľov, lekárov, s vysokým kreditom odbornosti. A oblasť zdravotníctva v regióne tiež treba riešiť z hľadiska odbornej úrovne. Aj keď určitá vyváženosť profesií v komunálnej či regionálnej politike by zrejme nebola na škodu.

Takže si trúfate presvedčiť ľudí, že ekonóm je v praktickej politike a v týchto zlých časoch dobrou voľbou pre občana?
Ľudí netreba za každú cenu presviedčať. Musia to vycítiť a prísť na to sami. Myslím, že ľudia sú dnes veľmi rozumní a ten čas prichádza.

To by sa malo týkať aj využívania eurofondov ,ktoré predstavujú veľmi efektívny zdroj investícií pre obce a regióny. Napokon ste sa tomu profesionálne venovali aj na Úrade BBSK. Nechceli by ste pomôcť v tomto smere aj v banskobystrickom regionálnom parlamente?
Pokiaľ by som takú šancu dostal, bude mi potešením spolupracovať s ľuďmi, ktorí tomu rozumejú. A bude to práca pre nás všetkých.

Viac sa o kandidátovi na poslanca BBSK Ing. Jánovi Šabovi môžete dozvedieť na www.jansabo.sk.

Zdroj: Bystricoviny.sk (MM), PR článok