Vladimír Maňka medzi trojicou najvplyvnejších europoslancov zo Slovenska

SPRÁVY
4 /

Organizácia VoteWatch zverejnila aktuálne hodnotenie relevantnosti poslancov podľa krajín. Trojicu navplyvnejších europoslancov za Slovensko tvoria Eduard Kukan, Vladimír Maňka a Anna Záborská.

Rebríček WoteWatch

Rešpektovaná mimovládna organizácia vyhodnotila Eduarda Kukana (nezávislý, EPP)  ako najvplyvnejšieho spomedzi 13 slovenských poslancov Európskeho parlamentu s celkovým ziskom 22 bodov. Tesne na druhom mieste skončil europoslanec z nášho Banskobystrického kraja Vladimír Maňka (S&D, Smer-SD) s 21,5 bodmi, ktorý sa nedávno stal kvestorom Európskeho parlamentu. Tretia je europoslankyňa Anna Záborská (EPP, KDH) so 17,5 bodmi..

Pre porovnanie, najvplyvnejším poslancom EP je jeho predseda Antonio Tajani. Ten získal v hodnotení VoteWatch 67,5 bodov. Ďalšími najvplyvnejšími europoslancami sú predsedovia politických frakcií Manfred Weber (EPP), Gianni Pittella (S&D) a Guy Verhofstadt. Ďalej sú to predsedovia niektorých výborov Roberto Gulatieri (CONT) a Claude Moraes (LIBE). Vplyvní sú tiež politickí koordinátori svojich skupín v dôležitých výboroch.

Eduard Kukan

Bol ministrom zahraničia v vládach Mikuláša Dzurindu (1998-2006). V Európskom parlamente je druhé volebné obdobie. Momentálne je predsedom delegácie EP pre vzťahy so Srbskom, členom výboru pre zahraničné veci a podvýboru pre bezpečnosť. Ako náhradník pôsobí aj vo výbore pre zamestnanosť a sociálne veci.

V aktuálnom volebnom období bol hlavným autorom (spravodajcom) 4 správ – o výsledkoch Európskeho roku aktívneho starnutia, o revízii európskej susedskej politiky,  o financovaní spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky a o Európskom fonde pre trvalo udržateľný rozvoj (EFSD). V rámci sociálnych tém sa venuje aktuálne aj smernici o vysielaní pracovníkov.

Vladimír Maňka

Bývalý primátor mesta Zvolen a predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, poslanec NR SR, v EP je od roku 2004. V januári tohto roka bol zvolený do predsedníctva europarlamentu. Vo svojich aktivitách sa zameriava najmä na reformovanie rozpočtovej politiky a zjednodušovanie čerpania eurofondov.

„Pár týždňov pred koncom rokovaní je už jasné, že po desiatkach rokov používania zaužívaného systému sa nám o 50 percent podarí znížiť byrokraciu, čas a náklady. Z 15 smerníc a nariadení urobíme jeden dokument,“

 zhodnotil Vladimír Maňka svoju konkrétnu prácu v EP.

Anna Záborská

Bývalá poslankyňa NR SR za KDH je europoslankyňou od roku 2004. Pôsobí v skupine Európskej ľudovej strany (Kresťanských demokratov). Je členkou Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť (FEMM), Výboru pre rozvoj (DEVE) a Výbor pre priemysel, výskum a energetiku (ITRE).

Zároveň  je 1. podpredsedníčkou Delegácie pri Parlamentnom výbore Cariforum – EÚ (DCAR), členkou Delegácie pri Spoločnom parlamentnom zhromaždení AKT – EÚ (DACP), náhradníčkou Delegácie pre vzťahy s krajinami Maghrebu a Zväzom arabského Maghrebu (DMAG) a náhradníčkou Delegácie pri Parlamentnom zhromaždení Únie pre Stredozemie (DMED).

V rámci svojich občianskych aktivít je Anna Záborská predsedníčkou  Slovenskej spoločnosti pre rodinu a Paneurópskej únie na Slovensku, členkou Predsedníctva Fóra života.

Hodnotenie vplyvu europoslancov

VoteWatch zdôrazňuje, že nejde o hodnotenie najlepších alebo najhorších. Vplyv je v tomto zmysle neutrálna kategória. Prieskum nehodnotí, či poslanec svoj vplyv využíva na dobré alebo zlé ciele alebo v záujme či proti záujmom určitej skupiny ľudí a voličov.

Takisto je to obraz situácie v konkrétnom čase, na začiatku jesene 2017. Treba tiež vziať do úvahy, že vplyv jednotlivých poslancov sa zvyčajne výrazne líši od témy k téme a je spravidla vyšší v témach, ktorým venujú najviac času.

Ako píše VoteWatch v analýze, skúsenosť mnohých europoslancov je, že ich príspevok a práca nenachádza doma zodpovedajúcu odozvu a ich vplyv v domácom politickom prostredí je menší ako domácich politikov, čo nie je pre európsky projekt ako taký dobré. Ich prehľad a hodnotenie má preto slúžiť na lepšie zorientovanie sa verejnosti.

 

Zdroj: WoteWatch, Foto: ilustračné