Vláda predstavila sedem opatrení ako prvú pomoc zamestnancom, živnostníkom a firmám

SPRÁVY
1 /

V nedeľu predpoludním predstavil vládny kabinet pod vedením Igora Matoviča prvé opatrenia štátu na pomoc zamestnancom, živnostníkom a menším firmám v dôsledku strát spôsobených koronavírusovou krízou. Pôjde o priamu pomoc vo výške zhruba miliardy eur mesačne, na bankové záruky to bude objem pol miliardy eur.

Prvá pomoc

Tlačovej besedy sa okrem predsedu vlády Igora Matoviča zúčastnili  aj predseda Národnej rady SR Boris Kollár, ministra hospodárstva Richarda Sulík, vicepremiérka Veronika Remišová, minister financií Eduard Heger a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Podľa premiéra s financiami na krytie strát spôsobených koronavírusom nám pomôže Európska únia a Európska centrálna banka. Hľadajú sa spôssoby, ako využiť na tento účel eurofondy a euroval.

Dôležité je, že finančná pomoc zamestnávateľom bude plynúť iba vtedy, keď zachovajú doterajšie pracovné miesta. Vyplácať sa bude alikvótne za marec na základe žiadostí podnikateľských subjektov postihnutých krízovými opatreniami vlády. Všetky prijaté opatrenia musia prejsť parlamentom do formy zákonov. Vláda bude pracovať na dotiahnutí detailov a prijme ďalšie opatrenia.

Ekonomické opatrenia

– Štát preplatí 80 % platu zamestnanca firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté.

– Príspevky pre SZČO a zamestnancov podľa poklesu tržieb firmy. Viac ako 20 % (180 eur), viac ako 40 % (300 eur), viac ako 60 % (420 eur), viac ako 80 % (540 eur).

– Poskytnutie bankových záruk vo výške 500 miliónov eur mesačne.

– Pre zamestnancov v karanténe a rodičov na OČR, bude hradených po celú dobu 55 % z ich hrubej mzdy.

– Odklad platby odvodov za zamestnávateľa pri poklese tržieb o viac ako 40 %.

– Odklad preddavkov dane z príjmu pri poklese tržieb o viac ako 40 %.

– Možnosť započítania si doteraz neuplatnenej straty od roku 2014 vrátane.

„Rozsah tejto pomoci bude pri priamej pomoci do výšky jednej miliardy eur mesačne a pri bankových zárukách do pol miliardy eur mesačne. Slovensko sa tak zaradilo medzi krajiny, ktoré rázne a masívne pomáhajú ekonomike postaviť sa na nohy v období po kríze. Významné zdroje môžu krajiny eurozóny získať prostredníctvom Európskej centrálnej banky,

vyčíslil náklady na tieto opatrenia minister financií SR Eduard Heger.

„Apelujem na zamestnávateľov, aby zvážili každú jednu výpoveď. Bolo by  veľmi nešťastné, keby začali hromadne prepúšťať, pretože pomoc nebude poskytnutá na zamestnanca, ktorý je vo výpovednej dobe. Jedna firma môže aj vzhľadom na európsku legislatívu získať celkovú pomoc do 200.000 eur mesačne,“

vyhlásil premiér Igor Matovič.

Ako uviedol vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík, opatrenia nie sú určené na to, aby pokryli firmám zisky, ale aby zmiernili dosah opatrení proti pandémii na ekonomiku krajiny:

„Nie sú to všetky opatrenia, budeme predstavovať ďalšie možno desiatky drobnejších opatrení, o to presnejšie cielených.“

Minister práce Milan Krajniak upozornil na rozsah prijatých opatrení a ich spracovanie:

 „Máme asi 800 000 zamestnancov a 200 000 SZČO, ktorí nepracujú.  Administratívne to bude veľmi náročné, 80 % platu zamestnanca a príspevky pre SZČO sa začnú vyplácať 15. apríla.“ 

Preplatenie 80 percent platu zamestnanca firmám, ktorých prevádzky sú povinne uzavreté, je pre firmy výhodné, pretože zamestnávateľov to nebude stáť nič. Cieľom je udržať zamestnancov v pracovnom pomere. Krajniak zároveň dodal, že opatrenia pre zamestnancov a zamestnávateľov budú platiť len pre tých, ktorí nepracujú.

Autor: (tom), Foto: ilustračné