Vláda mení podmienky dodržiavania karantény, Britániu zaradíme medzi menej rizikové krajiny

SPRÁVY
3 /

Vládny kabinet na svojom pondelkovom mimoriadnom rokovaní schválil návrh novely zákona o elektronických komunikáciách, podľa ktorej výška pokuty za nedodržanie karanténnych opatrení bude do 5 000 eur. Ministri k novele prijali aj doporučenie na skrátené legislatívne konanie, zasadalo tiež konzílium odborníkov.

Novela zákona

Vládou schválený materiál umožňuje Úradu verejného zdravotníctva SR žiadať od operátorov telefónne čísla majiteľov mobilných telefónov, ktorí prichádzajú na Slovensko epidemiologicky menej bezpečných krajín. Operátori budú mať právo na nevyhnutný čas spracúvať lokalizačné údaje užívateľov aj bez ich súhlasu.

Tí majú zároveň prostredníctvom SMS správ informovať svojich zákazníkov v zahraničí o epidemiologickej situácii a ich povinnostiach v súvislosti s pandémiou po príchode späť na Slovensko. Novelou sa má tiež stanoviť nový priestupok nedodržania nariadenej izolácie či karanténnych opatrení pri príchode z krajiny, ktorá nie je označená ako bezpečná s maximálnou pokutou do výšky 5 000 eur.

ÚVZ nebude dostávať od operátorov osobné údaje, iba telefónne čísla

Minister dopravy Andrej Doležal tvrdí, že ÚVZ SR nebude dostávať na základe tejto legislatívy žiadne osobné údaje. Od operátorov dostane iba zoznam telefónnych čísel účastníkov, ktorí navštívili rizikovejšie krajiny.

Tento zoznam dodatočne porovná so zoznamom telefónnych čísel účastníkov, ktorí sa po návrate na Slovensko podľa pokynov nahlásia regionálnym úradom verejného zdravotníctva a identifikuje tak osoby, ktoré si po návrate do krajiny svoju nahlasovaciu povinnosť nesplnia.

V žiadnom prípade sa nejedná o osobné údaje, Úrad verejného zdravotníctva SR dostane len zoznam telefónnych čísel, ktoré sa nachádzali v červenej krajine a za isté časové obdobie prišli na Slovensko,“ 

povedal minister Doležal  po rokovaní vlády. Ako dodal, čísla majú byť po spracovaní zmazané a navyše má úrad raz ročne predkladať správu o nakladaní s týmito údajmi ústavnoprávnemu parlamentnému výboru.

Reakcia na riziko šírena koronavírusu

Ministerstvo dopravy predložený návrh novely zákona o elektronických komunikáciách odôvodňuje hlavným rizikom šírenia infekcie nového koronavírusu, ktorým je okrem komunitného šírenia import ochorenia zo zahraničia bez potreby plošného uzatvárania hraníc:

„Predmetom návrhu zákona je úprava, ktorá umožní rýchlu a efektívnu identifikáciu potenciálnych nositeľov nákazy a kontrolu dodržiavania opatrení nariadených na zamedzenie šírenia nákazy formou poskytnutia relevantných dát orgánom vykonávajúcim monitoring vývoja epidemiologickej situácie a kontrolu dodržiavania nariadených opatrení,“ 

Vládny materiál stanovuje povinnosť operátorov na základe žiadosti Úradu verejného zdravotníctva SR poskytovať telefónne čísla účastníkov, v pracovné dni najneskôr do 24 hodín od podania písomnej žiadosti úradom, .aby mohol prijať zodpovedajúce opatrenia pred šírením koronavírusu. Týkať by sa to malo osôb, ktoré sa majú prihlásiť podľa príslušného opatrenia pri príchode z tzv.“červenej krajiny“.

Analýza ÚVZ SR

Úrad verejného zdravotníctva urobil analýzu za posledných päť týždňov – od hlavného uvoľnenia opatrení od 1. júna. Za toto obdobie sa nakazilo 363 ľudí, viac ako polovica z nich sa infikovala v zahraničí. Len 19 z nich infikovalo ďalších.

Od uvoľnenia opatrení zaznamenali nadregionálnu epidémiu v Humennom, kde sa nakazilo 16 ľudí zo štyroch krajov. Najväčšie regionálne epidémie zaznamenali na Kysuciach a Orave, boli celkovo štyri. Súviseli s importom a šírením medzi úzkymi kontaktmi. Ďalšie regionálne epidémie zaznamenali v okrese Prešov, Sabinov, Revúca a Rimavská Sobota.

„Najviac prípadov zavliekli na Slovensko ľudia,  ktorí prišli z Česka, Ukrajiny, Británie, Srbska a Macedónska. Úrady však majú situáciu pod kontrolou, preto Slovensko nemusí zatiaľ pristupovať k celoplošným opatreniam pre zamedzenie šíreniu koronavírusu,“

povedal premiér Igor Matovič.

Veľká Británia sa dostane na zoznam menej rizikových krajín

Slovensko zaradí Veľkú Britániu na zoznam menej rizikových krajín z pohľadu šírenia nového koronavírusu. Oznámil to po pondelkovom zasadnutí konzília odborníkov na Úrade vlády hlavný hygienik SR Ján Mikas s tým, že opatrenie zverejnia v piatok 17. júla a nadobudnúť by malo účinnosť v pondelok 20. júla 2020.

V praxi to môže znamenať, že na druhej strane rovnaký krok recipročne urobí Veľká Británia so Slovenskom, ktorá nás ako jedinú krajinu V4 zaradila medzi rizikové štáty  Na zozname menej rizikových krajín z našej strany naďalej ostáva Chorvátsko i Česko.

Autor: (dem), Foto: ilustračné