Vláda Igora Matoviča sa dôchodcom chystá zrušiť bezplatné cestovanie vlakom

SPRÁVY
79 /

V piatok skončilo doslovným fiaskom nariadenie hlavného hygienika, ktorým pod hrozbou vysokej pokuty jeho úrad s posvätením vlády zakázal dôchodcom nad 65 rokov (vrátane pracujúcich) nakupovať v obchodoch mimo vyhradených hodín medzi 9:00 – 11:00 hod. v pracovných dňoch.

Dočasné zrušenie bezplatného cestovania vlakom pre dôchodcov

Pod tlakom verejnosti, ústavných právnikov, ombudsmanky, prezidentky aj opozičných poslancov NR SR protiústavné nariadenie Ján Mikas síce zrušil, ale vláda Igora Matoviča chystá pre dôchodcov ďalšie nepríjemné prekvapenie.

Zatiaľ  medzi nezaradenými materiálmi na rokovanie vlády figuruje návrh ministra dopravy na zrušenie bezplatného cestovanie vlakom pre dôchodcov nad 62 rokov pod názvom „Dočasné obmedzenie bezplatnej prepravy“, ktorý vzišiel na podnet z Ústredného krízového štábu SR. Presný termín, odkedy by to malo platiť, zatiaľ nebol určený, ale bude to bezodkladne.

Od 1. apríla 2020 je zrušená bezplatná preprava pre žiakov a študentov, vrátane detí od 6 do 16 rokov, až do odvolania. Od uvedeného termínu bol zrušený výdaj jednorazových aj časových cestovných lístkov pre bezplatnú prepravu. Študentov, ktorí majú zavreté školy, by teraz mali nasledovať aj dôchodcovia nad 62 rokov.

Tých sa vláda prostredníctvom Úradu verejného zdravotníctva snaží obmedzovať na pohybe aj v čase, keď pri stabilizácii počtu niekoľkých desiatok pozitívne testovaných na COVID-19 denne postupne uvoľňuje prijaté reštrikčné opatrenia.

Podľa hovorcu ministerstva dopravy Ivana Rudolfa sa vláda bude týmto návrhom pravdepodobne zaoberať na budúci týždeň. Po jeho schválení by malo príslušné vládne uznesenie začať okamžite platiť.

V predkladacej správe k tomuto bodu rokovania vládneho kabinetu sa píše:

„Dôvodom na dočasné opatrenie je ekonomická motivácia na zníženie rozsahu cestovania vybraného okruhu cestujúcich okrem nevyhnutnej potreby, eliminovanie blízkeho kontaktu medzi cestujúcimi a s tým súvisiace zníženie rizika prenosu ochorenia COVID-19.“

Podľa ministerstva dopravy Andreja Doležala za posledné týždne rástol počet dôchodcov, ktorí využívali bezplatný cestovný  lístok. V marci to bolo okolo 4 200 cestujúcich nad 62 rokov denne, v apríli to ďalej rástlo:

„Po veľkonočných sviatkoch  od 14. do 20. apríla 2020 tento počet vzrástol na 5 566 denne, čo počas pracovných dní predstavuje dennú hodnotu medzi 6 500 – 7 000 cestujúcich. Pritom stále sú desiatky až stovky cestujúcich, ktorí sa presúvajú cez tri a viac krajov.“

Dôchodcovia budú mať na železnici zľavy

Ministerstvo dopravy tvrdí, že dôchodcom počas pandémie nezakáže cestovanie vlakom, len bude spoplatnené. Pre ilustráciu na Slovensku máme viac ako 1,4 milióna občanov v dôchodkovom veku (z toho je takmer 254 tisíc pracujúcich dôchodcov). Ak denne cestuje vlakom okolo 6 tisíc dôchodcov, je to necelé pol percento zo všetkých oprávnených osôb nad 62 rokov…

Seniori nad 70 rokov budú môcť cestovať za cenu  0,15 € za každých 50 km, osoby s ťažko zdravotným postihnutím budú mať možnosť využiť  60 – percentnú zľavu zo základného cestovného, osoby s pravidelnou dochádzkou do zamestnania 50 – percentnú zľavu a osoby nad 60 rokov 40 – percentnú zľavu zo základného cestovného.

Vyzerá to tak, že vláda Igora Matoviča pod rúškom ochrany najviac ohrozených ľudí pred šírením koronavírusu, napriek predvolebný sľubom postupne začína s likvidáciou sociálnych výhod pre dôchodcov schválených bývalou vládou resp. odsúhlasených vtedajším parlamentom. Čoraz častejšie sa vo vládnej koalícii objavujú hlasy, že kvôli ekonomickým dôsledkom pandémie sa zrejme budú rušiť aj 13. dôchodky….

Autor: (tom), Foto: ilustračné