Verejná Bystrická debata „Mali by vlády Grétu vypočuť?“

SPRÁVY
7 /

V stredu 6. novembra 2019 o 18:00 hod. sa v priestoroch 365.labb na Lazovnej 5 v Banskej Bystrici uskutoční verejná debata s názvom „Mali by vlády Grétu vypočuť?“. Debatu organizuje Banskobystrický samosprávny kraj v spolupráci s Globsec Academy Centre a Univerzitou Mateja Bela.

Najprv sedela s transparentom úplne sama a ľudia si ju s úsmevom fotili každý piatok pred švédskym parlamentom, dnes je tvárou celosvetového hnutia poukazujúceho na to, že naša planéta zomiera.

Rebelujúca študentka Greta Thunbergová hovorí:

„Robím to preto, pretože ostatní nerobia nič. Je mojou morálnou povinnosťou urobiť, čo sa dá. Chcem, aby politici vnímali klimatickú otázku ako prioritu a považovali ju za alarmujúcu.“

Kontroverzná mladá Švédka na jednej strane aktivizuje masy ľudí za boj proti zmene klímy, na druhej strane stavia proti sebe množstvo politikov i vedcov s iným názorom na problém. A o tom sa bude verejne diskutovať aj v Banskej Bystrici

V stredu to bude prvá zo série Bystrických debát – moderovaných akademických debát prístupných  verejnosti, ktorých cieľom je popularizovať kritickú a odbornú rozpravu k aktuálnym spoločenským otázkam.

Formát Bystrických debát kopíruje formát debát organizovaných Oxford Union, najznámejším debatným spolkom na svete, ktorý pôsobí od roku 1823. V debate Oxfordského štýlu stoja proti sebe 2 tímy odborných rečníkov a rečníčok, snažiace sa presvedčiť publikum o platnosti alebo neplatnosti vopred určenej tézy.

Téza tejto debaty znie: „Vláda by mala okamžite prijať opatrenia znižujúce emisie.“

Za súhlasný tím budú debatovať Matúš Mišík, akademik, odborný asistent na katedre politológie a medzinárodných vzťahov Univerzity Komenského a Juraj Zamkovský, výkonný riaditeľ združenia Priatelia Zeme – CEPA

Nesúhlasný tím budú zastupovať Radovan Kazda, šéfredaktor Energie – portal.sk, analytik Konzervatívneho inštitútu  M. R. Štefánika a Miroslav Havlík, generálny riaditeľ biotechnologickej spoločnosti Evonik Fermas. Debatu moderuje Zuzana Kovačič Hanzelová.

Zdroj: Andrea Gašparovičová, Foto: ilustračné