V sobotu budú voľby do orgánov samosprávnych krajov

SPRÁVY
0 /

Voľby predsedov samosprávnych krajoch i poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov sa blížia. Uskutočnia sa v sobotu 14. novembra. Volebné miestnosti sa otvoria o 7.00 hodine a zatvoria sa o 22.00 hodine.

O post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) sa uchádza deväť kandidátov. Ak žiadny z nich nezíska v sobotu nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, uskutoční sa druhé kolo volieb predsedu BBSK. Postúpia do neho tí dvaja kandidáti, ktorí získajú v prvom kole najväčší počet platných hlasov.

Vo volebnom obvode Banská Bystrica bolo zaregistrovaných pôvodne 90 kandidátov na post poslanca Zastupiteľstva BBSK. Počet záujemcov o poslanecké miesto v regionálnom parlamente sa však už o znížil, dvaja kandidáti sa kandidatúry vzdali. Vo volebnom obvode Banská Bystrica si zvolíme v sobotu 8 poslancov.

Zo zákona je akákoľvek volebná kampaň 48 hodín pred začatím volieb a v deň konania volieb zakázaná. Volebné moratórium teda začína vo štvrtok ráno o 7:00 hod..

Vo volebnej miestnosti volič preukazuje svoju totožnosť. Volič môže zakrúžkovať maximálne 8 kandidátov, ak ich zakrúžkuje viac, volebný lístok je neplatný. V prípade volieb predsedu BBSK môže volič zakrúžkovať len poradové číslo pri mene jedného z kandidátov.

Zdroj: www.echoviny.sk