Poslanci v meste zmenili volebné obvody!

SPRÁVY
10 /

Poslanci MsZ schválili nové rozdelenie volebných obvodov. Ich počet sa zvýšil zo 4 na 7, celkový počet poslancov sa nezmení.

Zastupiteľstvo schválilo rozšírenie obvodov pre komunálne voľby 2010 zo štyroch na sedem už pred viac ako rokom (29. januára 2008). Vtedy uznesením zároveň uložilo úlohu dočasnej komisii MsZ predložiť aktuálny počet obyvateľov v jednotlivých volebných obvodoch a aktualizovať zoznamy ulíc, ktoré patria do príslušných volebných obvodov tak, aby MsZ mohlo v zákonom stanovenej lehote v zmysle zákona č. 346/90 Zb. o voľbách do orgánov samosprávy obcí určiť volebné obvody aj počet poslancov pre nasledujúce volebné obdobie.

V roku 2006 sme si poslancov MsZ volili v štyroch volebných obvodoch:
Volebný obvod č. 1 (staré mesto, Uhlisko, Prednádražie, Šalková, Senica, Majer)
Volebný obvod č. 2 (Kráľová, Iliaš, Kremnička, Rakytovce)
Volebný obvod č. 3 (Radvaň, Fončorda, Podlavice, Skubín)
Volebný obvod č. 4 (Sásová, Rudlová, Uľanka, Jakub, Kostiviarska)

Dočasná komisia MsZ za účelom zmeny volebných obvodov a Štatútu mesta Banská Bystrica predložila na rokovanie dva návrhy. Poslanci schválili alternatívu číslo jedna, ktorá rovnomerne rozdelila mesto na 7 volebných obvodov, určila pre jednotlivé obvody počet poslancov. Volebný obvod číslo 1 sa rozdelil na stred, ktorý tvorí centrum mesta a východ, kam po novom spadá Uhlisko, Majer, Šalková a Senica. Obvod č. 3 sa rozdelil na tri časti – osobitne si budú svojich poslancov voliť obyvatelia Radvane, osobitne obyvatelia Fončordy a vlastných poslancov budú mať aj Podlavice a Skubín, ku ktorým sa v obvode Sever pripojili Uľanka, Jakub, Kostiviarska a Karlovo. Druhá alternatíva navrhovala pripojenie týchto severných častí k už bez nich najväčšiemu volebného obvodu Rudlová – Sásová. K Podlaviciam chcela druhá alternatíva pričleniť časť Fončordy.

Volebné usporiadanie Mesta Banská Bystrica na volebné obdobie 2010-2014:

tabulka_vol_obvody

obvody_banska_bystrica-copy

Na jedného poslanca pripadá približne 2 500 obyvateľov. Spôsob voľby primátora mesta zmena volebných obvodov nijak neovplyvní.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Peter Pavlík)