V júlovom prieskume AKO vedie Matovičovo OĽaNO pred Pellegriniho stranou HLAS-SD

SPRÁVY
2 /

Ak by sa voľby do NR SR konali tento mesiac, vyhralo by ich hnutie OĽaNO premiéra Igora Matoviča so ziskom 23,5 percenta. Druhá by skončila novozakladaná strana HLAS – sociálna demokracia Petra Pellegriniho (16,7 %), ktorá sa v prieskumoch verejnej mienky prvýkrát objavila pod svojím názvom .

Na treťom mieste sa umiestnila strana SMER – SD so ziskom 10,7 %, za ňou strana SaS Richarda Sulíka (9,4 %). Do parlamentu by sa ešte  dostali strana ĽSNS (7,9 %), hnutie Sme Rodina (6,4 %) a Progresívne Slovensko (5,2 %).  Prieskum agentúry AKO sa uskutočnil v dňoch 7. – 17. júla 2020 na vzorke 1 000 respondentov.

Pod čiarou by zostali strany Za ľudí so 4 percentami hlasov, KDH by získalo 3 percentá, strana Vlasť 2,7 percenta, Dobrá voľba 2,6 percenta a SMK 2,5 percenta. Stranu Spolu – občianska demokracia by volilo 2,2 percenta opýtaných, Slovenskú národnú stranu 1,4 percenta a Most – Híd 1 percento respondentov.

Pozornosť púta značný predvolebný zisk ešte len vznikajúcej strany HLAS – sociálna demokracia, ktorá sa v prieskume uvádzala bez svojho lídra. Peter Pellegrini to komentoval slovami:

„Nesmierne ma teší, že sa značka HLAS – sociálna demokracia stala tak rýchlo súčasťou slovenskej politickej scény. Ďakujem vám všetkým za podporu.“

Sociológ z agentúry AKO Václav Hřích povedal, že vláda Igora Matoviča (OĽaNO) by mohla existovať,  len keby zamenila stranu Za ľudí za Progresívne Slovensko (PS).  Na druhej strane súčasná parlamentná opozícia sa  trochu posilnila. Ak by chcela vytvoriť vládu s väčšinovou podporou v NR SR, musela by k sebe stiahnuť niektoré zo strán súčasnej vládnej koalície.

V prieskume sa podľa Hřícha  uvádzala strana HLAS – sociálna demokracia a respondentom anketári nehovorili, že ide o stranu expremiéra Pellegriniho. Napriek tomu podľa vedeli bezpečne identifikovať, o akú stranu ide.

„Politici okolo Pellegriniho si zvolili veľmi podobný názov so stranou SMER – sociálna demokracia. Ako keby názov HLAS – sociálna demokracia dokázal osloviť voličov, ktorí boli v minulosti stotožnení so Smerom,“

priblížil situáciu sociológ Hřích a pokračoval:

„Treba rátať s tým, že takmer každý druhý volič, ktorý v minulosti volil značku Smer – sociálna demokracia, má teraz na výber aj Hlas – sociálna demokracia a aj časť predstaviteľov tejto strany je identická so Smerom.“

Zdroj: (tom) a SITA, Foto: ilustračné