Uvoľňovanie opatrení pokračuje, otvárajú sa terasy a fitness centrá

SPRÁVY
13 /

Od pondelka 26. apríla 2021 ďalšie uvoľňovanie protipandemických opatrení upravujú nové vyhlášky hlavného hygienika SR. Týkajú sa najmä letných terás a fitness centier.

Terasy

Reštaurácie môžu podávať jedlo na externých terasách, vnútorné priestory zostávajú zatvorené. Vyhláška neupravuje počet ani zloženie osôb za stolom.

„Pripomíname, že pri vstupe do prevádzok a ich exteriérových častí sa vyžaduje negatívny výsledok testu nie starší ako sedem dní, respektíve iný doklad o výnimkách, ktoré sú stanovené vo vyhláške. Pi vstupe na terasu musia byť dýchacie cesty prekryté, a takto si osoby sadajú aj za stôl. Rúško či respirátor si dávame z tváre dolu na čas, ktorý je nevyhnutný na konzumáciu jedál a nápojov,“

upozorňuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

Povoľuje sa prevádzka terás (exteriérových častí prevádzok verejného stravovania). Za exteriér sa považuje priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán. Jedlá a nápoje je možné podávať zabalené pre odber so sebou.

Medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre (neplatí podmienka jedna osoba na 15 m2). Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky, aby sa zabezpečil kontrolovaný rozostup ľudí.

V deň, kedy sa po mesiacoch otvorili terasy,  symbolicky podporil aj predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini. Na svojom facebookovom profile zverejnil fotografiu z kaviarne a na podporu ďalších gastro prevádzok  vyzval aj ostatných:

„Choďte aj Vy do svojej obľúbenej kaviarne alebo reštaurácie, pretože práve teraz nás títo ľudia najviac potrebujú.“ 

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Nie je povolený samoobslužný výdaj, ako je nakladanie šalátov alebo odber pečiva. Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál. Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.

Po každom zákazníkovi musí obsluha vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel. Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami a každú hodinu sa musia dezinfikovať.

Stanovujú sa podmienky pre umývanie riadu: vykonávať sa musí podľa požiadaviek uvedených v § 9 ods. 4. písm. g) vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z.; pri ručnom umývaní kuchynského riadu sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.

Fitness centrá

Pre otvorené fitness centrá platí maximálna kapacita 6 klientov. Pri športovej činnosti je možné uplatniť si výnimku z prekrytia horných dýchacích ciest.

Hygienické zariadenia prevádzky musia byť vybavené tekutým mydlom a papierovými utierkami. Zvýši sa frekvenciu upratovania, čistenia a dezinfekcie dotykových plôch, na dezinfekciu treba použiť dezinfekčné prostriedky s virucídnym účinkom.

Prevádzka šatní a spŕch je možná pri dodržiavaní základných hygienických pravidiel (vetranie, dezinfekcia, rozostupy a podobne).

Najnovšie vyhlášky ÚVZ SR platné od 26.apríla 2021:

https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_194.pdf

https://www.uvzsr.sk/docs/info/ut/vyhlaska_195.pdf

Zdroj: ÚVZ SR, Foto: ilustračné