Ústredný krízový štáb SR prijal tvrdé opatrenia proti šíreniu koronavírusu na Slovensku

SPRÁVY
8 /

Ústredný krízový štáb dnes rozhodol pre koronavírus prijať prísne preventívne opatrenia, ktoré sa dotknú celého Slovenska. Viaceré začnú platiť už od piatku 13. marca, niektoré od pondelka 16. marca 2020.

Prísne opatrenia pre celé Slovensko

Premiér Peter Pellegrini na tlačovej konferencii po rokovaní Ústredného krízového štábu avizoval, že laboratórne testy v súvislosti s koronavírusom, bude na Slovensku po novom vykonávať aj najväčšia súkromná spoločnosť pre laboratórnu diagnostiku.

Od  siedmej hodiny rannej v piatok 13. marca budú zatvorené  lyžiarske strediská, wellness centrá, kúpele, akvaparky, bary či zábavné podniky, ale i detské kútiky Tiež obmedzí prevádzka obchodných centier, cez víkend bude možné nakúpiť len potraviny, lieky a drogériu. Malé obchodíky a reštaurácie reštaurácie budú otvorené.

Premiér Peter Pellegrini ubezpečil, že sa nezatvárajú obchody s potravinami:

„Naďalej bude fungovať transport tovaru, ktorý sa týka potravín, stravovania alebo lekárskych a medicínskych predmetov a preparátov. Autá budú prichádzať a zásobovať do všetkých obchodných reťazcov, tie sa nezatvárajú, obmedzuje sa len prevádzka obchodno – zábavných centier.“ 

Ministerka vnútra Denisa Saková k tomu dodala:

„V pondelok v spolupráci s mestskými políciami vyhodnotíme, aká je účasť v týchto nákupných centrách, a keď ľudia nebudú rešpektovať odporúčania minimalizovať počet návštev v týchto centrách, zvážime reštrikcie aj na pracovné dni.“

Podľa Pellegriniho si reštrikcie v prípade zábavných stredísk vyžiadala situácia, ktorej sú svedkom a ktorá nesvedčí o zodpovednosti časti obyvateľov:

„S hrôzou zisťujeme, že prerušené vyučovanie, ktoré má byť preventívnym opatrením na spomalenie šírenia infekcie, si mnohí zamenili za prázdniny. Veselo sa rodičia s deťmi rekreujú v Jasnej, Tatrách, veselo navštevujú akvaparky. Svet sa nezastaví, ak 14 dní nepôjdeme na plaváreň, lyžovať sa, to, čo je teraz prvoradé, je zdravie.“

Peter Pellegrini vyzval k zvýšenej občianskej a osobnej zodpovednosti k svojmu zdraviu i zdraviu iných. Informoval o tom, že Správe štátnych hmotných rezerv SR sa podarilo zabezpečiť respirátory štvrtej generácie FFP4, ktoré budú distribuované infektologickým klinikám.

„Takisto už máme v tisíckach kusov a zajtra môžeme rátať v miliónových kusoch s jednorazovými rúškami, ktoré budú distribuované do ambulancií, ale aj lekární či na úrady. Pracovná skupina určí kľúč distribúcie týchto rúšok tak, aby boli bezplatne k dispozícii,“

uviedol premiér.

Podľa neho nemocnice disponujú približne tisíckou pľúcnych ventilátorov, štát by mal zvýšiť tento stav o desať percent. Vláda je v kontakte s kabinetmi iných krajín, napríklad Číny i Ruska, a má pozitívne spätné väzby v prípade poskytnutia materiálnej pomoci Slovensku.

Zoznam prijatých opatrení:

–  hraničné kontroly od piatku 13. marca od 7:00 na hraničných prechodoch okrem Poľska,

– zatvoria medzinárodné letiská pre osobnú dopravu. Ostávajú otvorené pre privátne lietadlá a cargo,

– zatvorené budú školy, škôlky, univerzity a voľnočasové zariadenia. Toto opatrenie platí 14 dní od pondelka,

– obmedzená bude aj vlaková doprava, detaily poskytne ministerstvo dopravy

– obmedzenia budú aj v autobusoch,

– platí povinná karanténa pre ľudí s trvalým alebo prechodným pobytom, ktorí sa vracajú zo zahraničia, bude na 14 dní,

– Ľudia ktorí nechcú alebo nemôžu byť v karanténe doma, môžu volať číslo 112, kde im poskytnú najbližšie zariadenie ministerstva vnútra,

– verejné úrady budú ľudí vybavovať len tri hodiny denne, počet ľudí v úradoch budú regulovať,

– rušiť sa majú aj všetky zájazdy CK do zahraničia, dorieši to ministerstvo hospodárstva,

– od piatku budú zavreté bary, wellness centrá, detské kútiky, nočné bary a zábavné centrá,

– cez víkend budú zavreté aj nákupné centrá s výnimkou potravín, drogérií a lekární, ministerka vnútra avizuje možnosť obmedzenia nákupných centier aj počas týždňa, závisieť to bude podľa toho, koľko ľudí v nich bude,

– v platnosti zostáva zákaz návštev v sociálnych domovoch a zákaz kultúrnych, športových a verejných podujatí,

– letka ministerstva vnútra a obrany je v núdzovom režime, pripravená transportovať Slovákov zo zahraničia domov.

Železničná spoločnosť Slovensko zastavuje medzinárodnú vlakovú prepravu od piatka rána 7:00 hod. Vnútroštátne vlaky budú od soboty premávať každý deň do odvolania výlučne podľa grafikonu, ktorý platí štandardne počas soboty.

RegioJet prerušuje premávku medzinárodných vlakov a autobusov. Obmedzenia budú trvať predbežne do 5. apríla. Posledné medzinárodné vlaky a autobusy z Česka do väčšiny krajín pôjdu v piatok 13. marca tak, aby sa ešte pred polnocou vrátili späť do Českej republiky.

Ministerstvo školstva presunulo ústne aj písomné maturity. Písomné maturity budú od 31. marca do 3. apríla, pričom náhradný termín pre žiakov, ktorí budú v tom čase ešte v karanténe, sa posúva 15. apríla až 20. apríla.

Ústne maturity sa presúvajú až na začiatok júna, na obdobie 1. až 19. júna. Testovanie deviatakov sa uskutoční v pôvodnom termíne 1. a 2. apríla. Ministerstvo presunulo aj termíny konania prijímacích skúšok na stredné školy na overenie špeciálnych schopností, ktoré budú 30. marca až 30. apríla. Vyučovanie na všetkých školách bude prerušené od 16. do 27. marca.

Ďalšie informácie v súvislosti s prijatými opatreniami proti koronavírusu prinesieme po ich upresnení príslušnými štátnymi orgánmi.

Autor: (tom) a TASR, Foto: ilustračné