Ústavne zaručený maximálny dôchodkový vek na Slovensku bude 64 rokov, u matiek menej

SPRÁVY
3 /

Budúci dôchodcovia pozor! Národná rada SR schválila prelomový ústavný zákon, ktorým sa dôchodkový vek na Slovensku zastropuje na 64 rokov. Ženy – matky pôjdu do dôchodku skôr za výchovu dieťaťa.

Ústavný zákon o zastropovaní dôchodkov

Návrh ústavného zákona z dielne poslaneckého klubu Smer – SD vo štvrtok prešiel v parlamente 91 hlasmi návrh ústavného zákona. Ústavný zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. júla tohto roka.

Za prijatie hlasovali všetci poslanci strán Smer – SD, SNS, ĽSNS, traja poslanci Most – Híd, hnutie Sme rodina a päť nezaradených poslancov Alena Bašistová, Peter Marček, Juraj Kolesár, Martina Šimkovičová a Rastislav Holúbek.

Do Ústavy SR sa dostane formulácia:

Vek potrebný na vznik nároku na primerané hmotné zabezpečenie v starobe nesmie presiahnuť 64 rokov.“

Poslankyňa Jana Vaľová (Smer – SD) navrhla, aby ženy mohli ísť do dôchodku skôr za výchovu dieťaťa. Návrh prešiel, takže ženám, ktoré vychovali jedno dieťa, sa zníži vek odchodu do dôchodku o šesť mesiacov. Matky, ktoré vychovali dve deti, budú odchádzať do dôchodku o jeden rok skôr a ženy s tromi a viac deťmi budú zvýhodnené o rok a pol.

„Týmto sa vyjadruje ústavná podpora plnohodnotnej výchove detí ako fundamentálnemu predpokladu pozitívneho demografického vývoja,“ 

uvádza sa v schválenom pozmeňujúcom návrhu. Podrobnosti o uvedených právach, vrátane definície výchovy dieťaťa, aby boli splnené podmienky pre zníženie hornej hranice dôchodkového veku, ustanoví zákon o sociálnom poistení.

poslanci Smeru

Okrem zastropovania veku odchodu do dôchodku bude Ústavou SR garantované aj ustanovenie o minimálnej mzde s tým, že podrobnosti ustanoví ďalší zákon:

Každý zamestnanec má právo, aby jeho odmena za vykonanú prácu nebola nižšia ako minimálna mzda.“ 

Ústavne sa zakotvili aj základné piliere dôchodkového zabezpečenia:

„Primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia. Štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok.“

dochodcovia

V parlamente sa našla ústavná väčšina

Dôchodkový strop je obrovský sociálny počin. Vyhlásil to predseda Smer – SD Robert Fico na tlačovej konferencii po tom, čo parlament 91 hlasmi schválil ústavný zákon:

„Dnešné hlasovanie je ďalším dôkazom toho, že pokiaľ sa kvalitne pripraví návrh zákona, pokiaľ je tu politická trpezlivosť a snaha rokovať, tak sme schopní dosahovať ústavnú väčšinu v témach, ktoré sú pre krajinu dôležité. Ide o spoluprácu strany Smer – SD, odborov a všetkých poslancov, ktorí zmenu schválili .Tento ústavný zákon je  obrovský sociálny pokrok.“ 

Na štvrtkovom sneme Konfederácie odborových zväzov premiér Peter Pellegrini poďakoval odborárom za podporu zastropovania dôchodkového veku a za spoluprácu či hľadanie kompromisov pri sociálnom zmieri:

„Sociálny dialóg medzi odbormi, zamestnávateľmi a vládou hrá významnú úlohu nielen na Slovensku, ale je to aj základný nástroj stability v rámci Európskej únie. Chcel by som odborárom poďakovať za doterajšiu spoluprácu a hľadanie kompromisu pri riešení oprávnených požiadaviek a životných potrieb našich občanov, v snahe zabezpečiť im vysokú kvalitu života, dostatok pracovných príležitostí a pomoc v prípade núdze.“

peter pellegrini

Návrh zastropovania dôchodkového veku kritizovali viacerí odborníci, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, názory neboli jednotné ani v koalícii. Poslanci v parlamente sa rozchádzali v názoroch na zastropovanie dôchodkového veku na 64 rokov. Časť opozície bola proti, zdržala sa aj väčšina poslancov koaličnej strany Most – Híd, za prijatie hlasovali len traja z nich Elemér Jakab, Péter Vörös a Ladislav Balódi.

Viaceré opozičné strany sú presvedčené o tom, že dôchodkový strop z dlhodobého hľadiska poškodí dôchodcov. Proti prijatiu novely ústavného zákona bol celý klub OĽaNO aj SaS. Poslankyňa Veronika Remišová to zdôvodnila slovami:

„Ja som konzistentne hovorila, že tento návrh zákona nerieši súčasné problémy. Robert Fico totiž nedokáže riešiť problémy, ktoré majú ťažko pracujúci ľudia teraz, a tak rieši problémy, ktoré Slovensko bude mať o 30 rokov, ale možno to nebude mať nikdy, lebo vek odchodu do dôchodku je naviazaný na dĺžku dožitia.“

veronika remisova

Poslankyňa Irén Sárközy (Most – Híd) ju doplnila:

„Neplánovala som to podporiť, lebo sú na to dôvody. Most-Híd je presvedčený o tom, že riešime niečo, čo nie je teraz aktuálne. Nemalo by to byť teraz riešené. Musia byť k tomu prepočty. Nevieme, čo bude o 20 rokov.“

Hnutie Sme rodina ústavný návrh z dielne Smeru – SD podporilo, pretože bola splnená ich podmienka, aby sa ženám za výchovu dieťaťa znižoval vek odchodu do dôchodku. Vysvetlil to poslanec Peter Pčolinský:

„Koľko hláv, toľko názorov. Slovensko je schopné utiahnuť takýto zákon. Našou podmienkou bolo, že ženy musia ísť do dôchodku skôr podľa počtu narodených detí. Naše podmienky boli splnené a celý čas hovoríme, že sme za zavedenie dôchodkového veku, lebo súčasný systém je nastavený tak, že mnohí by išli do dôchodku až v 70 – ke, čo si myslíme, že nie je dôstojné pre ľudí, ktorí drú celý život.“

Návrh podporili aj všetci poslanci koaličnej SNS, k čomu poslankyňa  Eva Antošová poznamenala:

„Glorifikácia vyrovnaného štátneho rozpočtu nie je vždy dobrá. Ak sa Slovensku darí, čo sa darí, tak som presvedčená o tom, že by to ľudia mali pocítiť. A kto viac, ak nie dôchodcovia. Zvýši sa kvalita života ľudí na dôchodku. Je rozdiel, keď pôjde človek do dôchodku, ktorý je ešte v lepšom zdraví, ako človek, ktorý je zničený.“

dochodcovia1

Vládna koalícia pripravuje ďalšie zmeny zákonov na zníženie daní a odvodov

Koaličné strany Smer – SD, SNS a Most – Híd sú odhodlané znížiť od januára 2020 dane aj odvody. Dochádza k dohode, že daňové a odvodové zaťaženie sa zníži pre zamestnancov a živnostníkov.

V prípade právnických osôb sa zatiaľ hľadá kompromis, keďže nižšie dane by spôsobili dieru v štátnom rozpočte a profitovali by z toho aj podniky so zahraničným kapitálom, ktoré odlievajú časť ziskov mimo Slovenska.

„Návrhy z dielne Mostu – Híd podporil predseda Smeru Robert Fico aj premiér Peter Pellegrini a rovnako sa vyjadrili aj ďalší koaliční partneri. Týka sa to odvodového zaťaženia, ktoré je na Slovensku v rámci EÚ vysoké. O návrhoch z dielne SNS budeme ešte rokovať a ja si myslím, že nájdeme dohodu,“

prezradil pre Pravdu predseda poslaneckého klubu strany Most – Híd Tibor Bastrnák.

Most-Híd a Smer preferujú nižšie dane z príjmov pre zamestnancov a živnostníkov. SNS je za pokles DPH na potraviny a nižšie dane pre firmy. Poslanec Radovan Baláž (SNS) k tomu uviedol:.

„Predpokladám, že sa s koaličnými partnermi na našich návrhoch dohodneme. Preto sme si dali mesiac na diskusie na hľadanie kompromisu.“

Nástupca Petra Kažimíra na poste ministra financií má posúdiť, či si štátna kasa môže dovoliť pokles DPH na všetky potraviny zo súčasných 20 na 10 percent. Podľa vzoru iných krajín by mohla byť 10-percentná DPH aj na noviny. Teraz je spotrebná daň na úrovni desiatich percent len na základné potraviny, niektoré lieky a zdravotnícke pomôcky a tiež na knihy.

Koaliční partneri tiež posúdi návrh na pokles dane z príjmu právnických osôb zo súčasných 21 na 15 percent. V hre je aj zvýšenie nezdaniteľného minima, čo by okamžite zvýšilo čisté prímy všetkých pracujúcich ľudí.

dochodcovia2

 

Zdroj: TASR, Pravda a (tom), Foto: ilustračné