Stavebné práce na protipovodňovej ochrane mesta sa presunuli pri zimný štadión

SPRÁVY
2 /

Aktuálne sa výstavba protipovodňových opatrení v meste Banská Bystrica presunula do priestoru v okolí zimného štadióna. Následne sa bude pokračovať v smere toku Hrona v rámci štyroch naprojektovaných etáp.

Hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku, š.p. Marián Bocák  pre agentúru SITA uviedol:

„Ďalšia etapa prác na protipovodňovej ochrane mesta Banská Bystrica začína na ľavom brehu Hrona v lokalite pri zimnom štadióne. V tomto úseku bude v krátkom čase zhotoviteľ stavby vykonávať búracie práce na súčasnom protipovodňovom múre, ktorý nahradia novými opornými prvkami v rámci protipovodňovej ochrany. Obmedzenia sú v úseku pri lávke pre peších a od mosta pri Smrečine označené dopravným značením.“

Výstavba protipovodňovej ochrany mesta  pod Urpínom pred storočnou vodou Hrona začala koncom minulého roka, kedy zhotoviteľ stavby vykonal časť zemných prác na objekte skladu mobilného hradenia.

Na jar 2019 sa uskutočnil výrub drevín v centre medzi lávkou pre peších pri zimnom štadióne a cestným mostom k malej železničnej stanici, kde vznikne aj promenádny chodník. Uskutočnil sa tiež plánovaný výrub medzi autobusovými zastávkami Národná a Štefánikovo nábrežie, kde je plánovaná náhradná výsadba vzrastlých drevín.

Začiatkom júla 2019 sa rozbehli stavebné práce na oboch stranách ochrannej hrádze Hrona, konkrétne v úseku od mosta Mičinská po lávku pre peších v časti Majer. Stavebné práce by mali byť dokončené v prvej polovici budúceho roka 2020.

Protipovodňové opatrenia počítajú s rekonštrukciou resp. aj vybudovaním nových ochranných múrov popri rieke Hron max. do výšky 1,2 metra, ako je to v súčasnosti. Výnimkou je len vyšší múrik pri ceste I/66, ktorý bude na úseku 150 metrov oproti zimnému štadiónu chrániť chodcov od hlavnej komunikácie na zapustenom chodníku.

Pod múrikmi sa budujú podzemné tesniace steny. V prípade veľkých prietokov budú na ochranné múriky inštalované mobilné hradenia,  podobne ako je tomu v Bratislave či Viedni. Tie by mali spĺňať aj dôležité architektonické hľadisko.

Stavba je rozdelená na štyri základné časti. Vodohospodári sa museli vysporiadať aj s potokom Bystrica a stavbami, ktoré stoja alebo sú navrhnuté blízko centra mesta. Väčšou stavbou bude prečerpávacia stanica oproti Hotelu Lux, kde do Hrona ústi Rudlovský potok. Prečerpávaním vody do rieky sa zabráni spätnému vzdutiu hladiny potoka v tomto mieste pri povodni.

Celkové náklady europrojektu na protipovodňovú ochranu mesta Banská Bystrica  v dĺžke 7,38 kilometra od Majera až po Radvaň  sú 25,787 milióna eur s DPH. Investor Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. získal na túto vodohospodársku stavbu financie z fondov Európskej únie. Banská Bystrica je posledné krajské mesto, ktoré v prípad hroziacich povodní  nie je chránené pred storočnou vodou.

Autor: (tom), Foto: ilustračné a vizualizácia