Stanovisko mesta Banská Bystrica k voľbám poštou zo zahraničia

SPRÁVY
0 /

Na sociálnych sieťach sa objavili informácie týkajúce sa doručenia nekompletných hlasovacích lístkov pri voľbe zo zahraničia. Vzhľadom na citlivú tému pred voľbami mesto Banská Bystrica deklaruje, že došlo k zlyhaniu ľudského faktora bez akéhokoľvek úmyslu.

Reakcia mesta

Hovorkyňa primátora mesta Dominika Mojžišová k tomuto problému uviedla:

„Bezodkladne sme preto komunikovali s riaditeľkou Odboru volieb, referenda a politických strán Ministerstva vnútra Slovenskej republiky a v priebehu dnešného dňa prijmeme opatrenia, ktoré zamedzia opakovaniu sa podobnej situácie.

O možnosť voliť zo zahraničia požiadalo 1 295 obyvateľov Banskej Bystrice a z dôvodu vzniknutého problému mesto zašle všetkým žiadateľom nové obálky s kompletnou sadou hlasovacích lístkov a sprievodným listom, avšak bez návratnej obálky.

„Samozrejme, pri tomto procese bude zabezpečená dôkladná kontrola nad rámec bežných opatrení súvisiacich s distribúciou hlasovacích lístkov,“

dodala Mojžišová.

Upozornenie pre voličov zo zahraničia

Ministerstvo vnútra SR upozorňuje, že volič sa má v takomto prípade ihneď obrátiť na odosielateľa, aby mu bola zaslaná nová sada hlasovacích lístkov.

„Vo všetkých prípadoch ide o ľudský faktor. Sady volebných materiálov skladajú do obálky zamestnanci obecných úradov, mestských úradov a zamestnanci odboru volieb referenda a politických strán,“

vysvetľuje Lucia Kirinovičová z tlačového odboru Kancelárie ministerky vnútra.

Odosielateľom sady volebných lístkov je obec. Ministerstvo vnútra odporúča občanom  so zaslanými chybnými volebnými lístkami , aby email, ktorým požiadajú o novú sadu hlasovacích lístkov obec, zaslali pre informáciu v kópii aj na adresu volby@minv.sk.

Rezort vnútra prostredníctvom okresných úradov upozornil všetky obce na Slovensku, aby na reklamácie voličov reagovali urýchlene a novú sadu hlasovacích lístkov zaslali voličovi, pokiaľ je to možné, ešte v ten istý deň.

O voľbu poštou zo zahraničia bolo možné požiadať do 10. Januára 2020. Ak je žiadosť v poriadku, voličovi má  prísť najneskôr 35 dní pred dňom konania sa volieb na adresu miesta pobytu v cudzine úradne opečiatkovaná obálka, hlasovacie lístky, návratná obálka označená heslom VOĽBA POŠTOU – ELECTION BY MAIL s predpísanými adresami a poučenie o spôsobe hlasovania.

Obálka s odovzdaným hlasovacím lístkom musí byť na Slovensko doručená zo zahraničia najneskôr do 28. februára. Parlamentné voľby sa konajú v sobotu 29. februára 2020.

Zdroj: mesto BB a (tom), Foto: TASR a FB