Sme občiansky najuvedomelejší kraj

SPRÁVY
0 /

Hoci sa volieb do Vyšších územných celkov zúčastnilo v našom kraji len 139 344 plnoletých občanov, čo je len čosi vyše 27% všetkých oprávnených voličov, sme krajom s najvyššou volebnou účasťou.

Prvé dve miesta na post predsedu obsadili kandidáti Vladimír Maňka a Jozef Mikuš a obaja postupujú do druhého kola a opätovného boja o prvenstvo, ktorý sa uskutoční o dva týždne – v sobotu, 28.novembra 2009.

Zo všetkých odovzdaných volebných lístkov však bolo platných len 135 826. Voliči totiž často neoznačili kandidáta správnym (predpísaným) spôsobom a tak bol ich hlas neplatný. Tým správnym spôsobom je zakrúžkovanie poradového čísla voleného kandidáta. Krížikovanie, podčiarkovanie, či iné značenie preto nemohli byť uznané.

Voľby poslancov sú však už uzatvorené. Zastupiteľstvo Banskobystrického samosprávneho kraja ponúka svojim členom 49 miest. Avšak z 30 a 1 kresla sa bývalí poslanci nemusia vôbec zodvihnúť. Boli totiž opätovne zvolení. Nezmenila sa ani prevaha mužov, poslankýň bude len 7, z toho tri nové, štyri staronové.

Zdroj: Bystricoviny.sk (SM)