Skrachovala ďalšia cestovka, tentoraz bystrická A-TOUR

SPRÁVY
0 /

Postupné úpadky cestovných kancelári a agentúr pokračujú aj na Slovensku. Naposledy to postihlo banskobystrickú cestovku A-TOUR  s.r.o. so sídlom na Moysesovom námestí.

logo a-tour bbO vyhlásení úpadku banskobystrickej CK A-TOUR zo dňa 29.júla 2013 informuje na svojom portáli Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

Vyhlásenie CK A-TOUR: 

„Vážený zákazník, s poľutovaním Vám oznamujeme, že vzhľadom na problémy, ktoré sa poslednú dobu vyskytli pri zabezpečovaní dopravy a s nedostatkom voľných finančných prostriedkom sme nútení posledné odlety zo Sliača do Burgasu zrušiť. Nakoľko sme ako cestovná kancelária vyše 10 rokov poistená proti úpadku cestovnej kancelárie v poisťovni ALLIANZ – SP, a.s., táto Vám samozrejme vráti zaplatené finančné prostriedky za nevyužité služby.

Uisťujeme Vás, že sme urobili všetko pre to, aby sa Vaša cesta zrealizovala. Žiaľ, nepodarilo sa nám to dotiahnuť do úplného konca. Pre kontakt s poisťovňou ALLIANZ Vám postačuje zaslať originál zmluvy o zájazde, doklad pre poisteného a doklad o zaplatení zájazdu – buď príjmový doklad od CK alebo doklad o vklade na účet. V prípade, že budete potrebovať od nás nejaký doklad, požiadajte o jeho vydanie. S poďakovaním za doterajšiu dôveru Helena Čóriová, CK A-TOUR, Nám. Š.Moysesa  7, Banská Bystrica.“

Táto banskobystrická cestovka, ktorá tohto roku vstúpila do svojej 14.sezóny, vyhlásila úpadok v pondelok. Všimli sme si, že aj nasledujúci deň  na svojej webovej stránke www.a-tour.sk ponúka „nezabudnuteľnú dovolenku“ so zájazdmi do Bulharska, Grécka, Chorvátska, Egypta a Turecka bez toho, aby o aktuálnej situácii informovala návštevníkov webu.

Z posledného leteckého zájazdu zo Sliača zostalo v Bulharsku 88 dovolenkujúcich klientov A-TOUR, za ktorých prevezme zodpovednosť poisťovňa. Cestovka z finančných dôvodov nedokázala plniť dohodnuté zmluvné podmienky so svojimi partnermi. Pri poslednom lete dovolenkárov 19.júla do Bulharska nemala zabezpečenú pre nich dopravu späť. Z letovísk na Slnečnom pobreží, Primorsku a Kitene tak dopraví turistov domov poisťovňa Allianz autobusom z utorka na stredu, pretože v danom čase nebolo možné zaobstarať dostatočný počet leteniek pre toľkých dovolenkárov.

Predbežný počet klientov A-TOUR, ktorí ešte nevycestovali, je 130. Títo  musia vznik škodovej udalosti oznámiť písomne poisťovateľovi do šiestich mesiacov od vzniku škodovej udalosti. Poisťovni stačí predložiť hlásenie poistnej udalosti, zmluvu o obstaraní zájazdu a doklad o zaplatení,“ uviedol  Gabriel Tóth z poisťovne Allianz.

 Majiteľ CK A-TOUR František Čóri, ktorý do roku 2 000 viedol známu CK Alfatour, poukazuje na  neštandardné podmienky zo strany ich partnerov, ktorí požadovali miesto jednej až dve zálohy vopred za let.  To už táto cestovka nedokázala naplniť.

Úpadok cestoviek na Slovensku nie je v poslednej dobe niečím výnimočným. Ich klienti by si mali dávať pozor na to, či je príslušná cestovná kancelária alebo agentúra poistená proti úpadku. Aby sa im nestalo, že ubytovanie aj s cestou domov si budú musieť zabezpečovať na vlastné náklady a zodpovednosť

Zdroj: Bystricoviny.sk