SIAF 2019: Grécky Zeus „zahrmí“ na sliačskom nebi vo svojej premiére

SPRÁVY
6 /

Pravým južanským temperamentom to bude prvý augustový týždeň na Sliači len tak žiť. Okrem talianskej akrobatickej skupiny Frecce Tricolori sa 3. a 4. augusta 2019 na najväčšom leteckom podujatí na Slovensku predstavia aj účastníci z Grécka.

Gréci na Sliači

Profesionalita, majstrovstvo vojenských pilotov , špička svetovej sólovej akrobacie…To je grécky ZEUS DEMO TEAM s lietadlom F-16 Block 52+ premiérovo na SIAF 2019.

Na sliačskej oblohe sme v podaní svetoznámych účastníkov videli už mnoho  atraktívnych manévrov. Aj vďaka Zeus Demo tímu budeme mať možnosť sledovať celú plejádu náročných akrobatických čísel. Nenechajte si ujsť kubánsku osmičku, nožový let, zatáčku s preťažením 9 g, žraločí zub či let na maximálnej a minimálnej rýchlosti.

Kúsok z histórie

Zeus Demo Team je pokračovateľ tradície akrobatických skupín „Carré of Aces“, „Acro Team“, „Hellenic Flame“, „New Hellenic Flame“ a „Τ-6Α Texan II Demo Team“. S výcvikom začali u kolegov v USA -Viper West F-16 Demo Team – na Leteckej základni Hill v štáte Utah v roku 2009.

Pod vedením skúsených amerických pilotov – inštruktorov sa im podarilo pripraviť skvelý tím pre vystúpenia na verejnosti s lietadlom F-16. Prvýkrát sa oficiálne predstavili počas leteckej show na letisku Tangara 7. novembra 2010.

Skúsení piloti

Prvými displej pilotmi tímu boli kapitáni Emmanuel Karahalios a Dimitrios Kontoulis. V súčasnosti sa za „kniplíkom“ F-16 striedajú podplukovník Georgios Papadakis a major Dimitrios Volakakis. Obaja už strávili v kokpite lietadla F-16 viac ako 1 200 letových hodín.

Ak nechcete zmeškať ich vystúpenie, poznačte si do kalendárov 3. a 4. august 2019. Vstupenky už dnes nájdete online na: https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/medzinarodne-letecke-dni-siaf-2019/. Základná cena vstupenky je 15 €, zľavnené vstupné vo výške 10 €.

Zdroj: SIAF 2019 , Foto: ilustračné