Semafor na križovatke Šalková – I/66 onedlho uvedú do prevádzky

SPRÁVY
2 /

Problém vodičov, ktorí idú zo Šalkovej a chcú sa dostať, najmä ráno a popoludní, na hlavnú cestu I/66, je vyriešený. Slovenská správa ciest osadila na križovatke semafor, ktorého spustenie sa očakáva v krátkej dobe.

Dopravná situácia je v tejto lokalite bola dlhodobo alarmujúca najmä pre Šalkovčanov a vidičov prichádzajúcich na hlavnú zo Šalkovej. Vedľajšia cesta cez šalkovskú časť Budín smerom na hlavnú cestu Banská Bystrica – Slovenská Ľupča býva  pravidelne upchatá.

Neslúži len vodičom z miestnej časti, ale aj pre obyvateľov Poník, Oraviec, blízkej Môlče a samozrejme aj pre ďalších motoristov, ktorí ešte predtým musia prejsť po zúženom šalkovskom moste.

Na neúnosný stav dlhodobo upozorňovali mnohí, medzi nimi aj poslanec mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Marcel Pecník zastupujúci obyvateľov Šalkovej.

„Každý deň rovnaký scenár. Cesta plná a áut neubúda. Hlavne ráno do  7:30 a popoludní okolo 16:00 hod. Vyjsť v tom čase zo Šalkovej je otázkou dlhých minút čakania. Keby nebolo ohľaduplných vodičov, najmä v smere od Slovenskej Ľupče  do mesta, ktorí pribrzdia či zastavia, a tým nás miestami púšťajú na hlavnú cestu, čakanie by bolo fakt nekonečné. Problém sme medializovali, žiadali na všetkých kompetentných úradoch, robili sme aj petíciu. Som rád, že mesto v spolupráci so Slovenskou správou ciest našli riešenie a onedlho tu bude semafor.“ 

Faktom je, že po dlhom období čakania prichádza pre vodičov jazdiacich zo Šalkovej na I/66 pozitívna správa. Primátor mesta  Banská Bystrica Ján Nosko zobral požiadavku Šalkovčanov vážne a pustil sa do riešenia situácie. Nebolo to jednoduché, pretože v budúcnosti sa práve v uvedenom úseku plánuje pokračovanie rýchlostnej cesty R1, ktorej výstavba prinesie aj riešenie problému križovatky. To však ešte nejaký čas potrvá:

„Riešenie šalkovského výjazdu už nebolo možné ďalej odkladať . Podarilo sa nám získať potrebné finančné zdroje a prostredníctvom Slovenskej správy ciest zrealizovať projekt osadenia svetelnej signalizácie so zodpovedajúcu úpravou ciest a dopravného značenia v úseku inkriminovanej križovatky.“

Hovorkyňa Slovenskej správy ciest Lucia Karelová  k aktuálnej situácii riešenia križovatky Šalková – I/66 uviedla:

„Práce na vybudovaní svetelnej signalizácie sú ukončené. Spustenie semaforu je závislé od pridelenia odberného miesta od Stredoslovenskej energetiky.“

Náklady na túto dopravnú stavbu dosiahli výšku viac ako 200 000 eur s DPH. Treba dúfať, že sa s týmto riešením problémovej križovatky vyrovnajú aj vodiči jazdiaci po hlavnej ceste I/66, ktorí nedávno na tomto ťahu zažili dopravné obmedzenia v súvislosti s opravou mosta pred Slovenskou Ľupčou. Bezpečnosť premávky je aj v tomto  prípade najdôležitejšia.

Autor: (tom), Foto: redakčné a ilustračné