V roku 2019 pokračuje banskobystrická samospráva v investičných projektoch

SPRÁVY
4 /

Na decembrovom zasadnutí nového mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici poslanci jednomyseľne schválili historicky najvyšší rozpočet samosprávy v objeme takmer 84 miliónov eur na strane príjmov i výdavkov.

Rozpočet mesta pokryje legislatívne zmeny a investície

Vyrovnaný rozpočet na rok 2019 dáva priestor na budovanie parkovísk a vytváranie parkovacích miest, obnovu ciest a chodníkov, podporu cestovného ruchu a pokračovanie v obnove materských škôl. Výšku rozpočtu samosprávy odzrkadľujú aj zákonné a zmluvné povinnosti mesta v tomto roku a realizácia už schválených investícií.

„Som rád, že poslanci rozpočet mesta schválili a podporili ho. Aj keď sa jedná o historicky najvyšší rozpočet, je potrebné povedať, že veľká časť prostriedkov pôjde na plnenie legislatívnych zmien. To znamená novela cestného zákona, zákona o odmeňovaní zamestnancov a zmena týkajúca sa zabezpečovania obedov zadarmo  v materských i základných školách. Myslím si, že rozpočet vytvára stabilitu pre ďalšie obdobie a je nastavený tak, aby mesto mohlo plniť svoje základné funkcie,“

povedal o schválenom rozpočte primátor Ján Nosko.

msz

S rokom 2019 prišli do obcí viaceré zmeny legislatívy zaťažujúce ich prevádzkové rozpočty a naše mesto nie je výnimkou. V Banskej Bystrici predstavuje prevádzka vrátane zmeny legislatívy objem 61,7 miliónov eur.

Veľká časť prostriedkov pôjde na plnenie legislatívnych zmien: § novela zákona 135/1961 Zb. (cestný zákon) v znení neskorších predpisov, podľa ktorého prešla povinnosť starostlivosti o všetky chodníky na samosprávy § novela zákona 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov § návrh zákona 544/2010 Z. z. o dotáciách, s čím súvisí nárast výdavkov na režimové zabezpečenie „obedov zadarmo“ pre materské školy od 1. januára 2019 a základné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta od 1. septembra 2019.

ms karpatska

Mesto kladie dôraz na dôležité oblasti života občanov

Na stavebnú údržbu miestnych komunikácií je vyčlenených viac ako 1,2 milióna eur. Súčasťou vyčlenenej sumy sú aj prostriedky pre výbory mestských častí na údržbu ciest a chodníkov. Okrem bežnej stavebnej údržby miestnych komunikácií sa mesto musí vysporiadať aj s novelou zákona o pozemných komunikáciách, ktorou mestu vznikla povinnosť starať sa nielen o miestne cesty, ale aj všetky chodníky.

V predchádzajúcom zimnom období mesto zabezpečovalo prostredníctvom dodávateľa zimnej údržby čistenie 165 000 m2 chodníkov, schodov a spevnených plôch pre peších. Po novom má mestská samospráva povinnosť zabezpečiť zimnú i letnú údržbu na všetkých svojich komunikáciách pre peších celkom na ploche takmer 450 000 m2 , čo je trojnásobok pôvodnej plochy.

dav

Zámerom mesta je naďalej zapojenie sa do európskych projektov, ktoré zvýšia bezpečnosť cestujúcich vybudovaním prestupných bodov. Plán udržateľnej mobility je predmetom plánovaného čerpania prostriedkov z operačného projektu IROP a štátneho rozpočtu. Jeho vytvorenie bude predpokladom riešenia dopravnej infraštruktúry a organizácie dopravy v Banskej Bystrici.

parkovisko tulska

V neposlednom rade je predmetom projektovej prípravy parkovisko na Tatranskej ulici, po príprave a vysúťažení taktiež Most v Iliaši. Pokračuje sa vo financovaní už rozbehnutých projektov, ako je napríklad cyklotrasa ESC – Podlavice, výstavba parkoviska na Tulskej ulici či rekonštrukcia a obnova vnútroblokov na Tulskej a Sitnianskej ulici.

vnutroblok tulska

Nezabúda sa ani na školské a športové zariadenia

Vývoj mladých Banskobystričanov v kvalitných školských zariadeniach je veľmi dôležitý. Preto bude pokračovať rekonštrukcia materských škôl z eurofondov (MŠ 9. mája, MŠ Strážovská 3, MŠ Karpatská 3). Okrem toho sa v rozpočte počíta s finančnými prostriedkami na výmenu strechy, okien, podlahy a sociálnych zariadení telocvične v priestoroch bývalej ZŠ Tatranská.

Suma 110 000 eur je určená na odstránenie už zastaralého osvetlenia na štadióne SNP. V mestskej časti Radvaň bude v rámci športovej infraštruktúry vybudovaný mestský mládežnícky štadión, na ktorý má mesto vyčlenenú z fondu minulých rokov sumu 1 520 000 eur a ďalších 730 000 eur bude financovaných formou dotácie z Úradu vlády SR.

stadion v radvani

Podpora cestovného ruchu

Nárast výdavkov o zhruba 152 000 eur bol zaznamenaný v oblasti propagácie a marketingu. Príčinou je prevádzka novovybudovanej kancelárie Informačného centra v priestoroch dopravnej časti Terminal Shopping Center.

Výdavky na informačné centrá sú kryté aj z prostriedkov podnikateľskej činnosti, ktorá je od nového roka súčasťou rozpočtu. Pripravovaný projekt Inovatívne návštevnícke centrum, v rámci ktorého budú zakúpené elektrické bicykle a nabíjačky, počítač, softvér a LED panel, prinesie do mestskej kasy prostriedky zo štátneho rozpočtu vo výške takmer 25 000 eur.

tic bb

V rámci opravy a údržby kultúrnych pamiatok v roku 2019 bude dokončený projekt Obnovy vojnového cintorína v Majeri z obdobia 1. svetovej vojny (150 000 eur). Jednou z plánovaných činností je tiež vyvíjanie aktivít smerujúcich k záchrane historickej časti mesta európskeho významu, Medeného Hámra. Na vypracovanie komplexného odborného posudku je v rozpočte vyčlenených 35 000 eur.

Okrem toho Banská Bystrica pokračuje v spolupráci s nemeckým Augsburgom v medzinárodnom projekte Fuggerovskej cesty prostredníctvom členského príspevku v sume 10 000 eur. Na realizáciu projektov predkladaných občanmi mesta v rámci participatívneho rozpočtu je vyčlenená rovnaká suma ako v predošlom roku, teda 40 000 eur.

fuggerovska cesta

Zdroj: Radničné noviny, Foto: ilustračné