Rodinkárstvo a stranícky klientelizmus na Kotlebovom úrade

SPRÁVY
3 /

Kandidát na predsedu BBSK Igor Kašper v piatok na tlačovej predstavil tri prípady rodinkárstva a straníckeho klientelizmu na Úrade BBSK. Podľa neho už len kvôli tomu mal Marian Kotleba vo funkcii župana skončiť.

Na Úrade BBSK pracuje 21 ľudí spriaznených s Kotlebovou ĽSNS

Bystrický župan Marian Kotleba napriek svojim vyhláseniam „odvážneho boja proti systému“ si z Úradu BBSK urobil „stranícku“ centrálu. Podľa Igora Kašpera aktuálne pracuje na krajskom úrade 21 ľudí priamo napojených na stranu Kotleba ĽSNS. Viacerí sú vo vysokých funkciách bez výberových konaní.

Ide však aj o ďalšie inštitúcie v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK, ako je napríklad Banskobystrická správa ciest a ďalšie. Kotleba zamestnal aj rodinných príslušníkov. Takýto stranícky klientelizmus, ktorý predseda ĽSNS kritizoval ešte pred nástupom do funkcie župana, sa dnes len tak nevidí.

Rodinný predaj služobného auta Hyundai IX35

Nedávno Úrad BBSK v rámci predaja ja hnuteľného majetku vypísal verejnú súťaž na predaj motorového vozidla predával motorového vozidla Hyundai IX351,7 CRDi STYLE (rok výroby 2013) s príslušenstvom. Do 15. marca 2017 boli predložené tri ponuky, pričom komisia vyhodnotila ako najlepšiu ponuku Martina Kotlebu –  brata predsedu BBSK za 10.050 eur.

Pikantné na tomto prípade je, že jedným z členov komisie bol ďalší županov brat Marek Kotleba, čo Igor Kašper komentoval slovami:

 „Jeden Kotleba súťaží, druhý je v komisii a tretí podpisuje. To si hádam ešte nikto na Slovensku nedovolil. Zápisnice k súťažiam boli skryté, hocikto by sa k nim nedostal. Podmienky súťaží a vyhlásenia sme ani nenašli,“

Martin Kotleba však neskôr od uzatvorenia kúpnej zmluvy odstúpil a zároveň bol komisii doručený upravený návrh kúpnej ceny od druhého záujemcu v poradí vo výške 10.750  eur. Komisia 28. marca 2017 odporučila predsedovi BBSK schváliť  tento odpredaj.

Stranícky nájom bytu vo Zvolene

Úrad BBSK vyhlásil ďalšiu verejnú súťaž na prenájom bytu  s rozlohou 74 m2, ktorý sa nachádza na zvolenskom sídlisku Sekier. Prihlásil sa jediný záujemca za cenu 123 eur mesačne, čo je vo Zvolene mimoriadne nízky nájom za takýto byt. Tým záujemcom bol Tomáš Drobný okresný predseda Kotlebovej strany z Piešťan.

Podľa ľudí bývajúcich na sídlisku Sekier v okolí bývalého gymnázia, v tomto byte často vidno kotlebovcov,  ktorí sa tu stretávajú pri hudbe. Aj to je podľa Kašpera dôkaz, že bystrický župan robí presne to, čo kedysi kritizoval  u štandardných strán a smeje sa ľuďom do tváre.

Na novinársku otázku, či ako kandidát na predsedu BBSK bude  reagovať  na prípadný podpis Memoranda o spolupráci kandidátov  proti Kotlebovi z dielne Stanislava Mičeva, Kašper odpovedal, že zatiaľ ho v tejto veci nikto neoslovil a informáciu má len z médií.  Memorandum považuje za predčasné a bude ďalej pokračovať  vo svojej kampani, počas ktorej chce navštíviť všetky obce a mestá v kraji.

 

Zdroj: (tom), Foto: ilustračné