Riziko infikovania koronavírusom na zahraničnej dovolenke sa zvyšuje

SPRÁVY
0 /

Chorvátsko v sobotu oznámilo svoj doteraz najvyšší denný prírastok potvrdených prípadov nákazy koronavírusom (116). Za uplynulých 24 hodín ich podľa krízového štábu pribudlo 140 a v súčasnosti je v krajine chorých na COVID-19 celkom 1 088 ľudí.

Prvé problémy Čechov po návrate zo zahraničnej dovolenky

V Chorvátsku sa epidemiologická situácia v poslednej dobe značne zhoršila a úrady sa preto rozhodli opätovne sprísniť niektoré preventívne opatrenia.  Podobne je to aj v Bulharsku. Prví Česi sa už vrátili z dovolenky s pozitívnou anamnézou na COVID-19.

„Už sme zaregistrovali prvé prípady nákazy u osôb, ktoré sa vrátili z dovolenky,“ 

uviedla bez bližších detailov pre portál Lidovky.cz Gabriela Štěpanyová, hovorkyňa českého rezortu zdravotníctva.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček povedal:

„Dáta v Bulharsku sa zhoršujú. Vieme, že niektoré štáty vyradili Bulharsko zo svojich zoznamov bezpečných krajín. U nás zatiaľ zostáva na zozname.“

Na Slovensku zasadne krízový štáb v pondelok a očakáva sa, že kvôli zhoršeniu epidemiologickej situácie prijme prísnejšie opatrenia nielen vo vnútri krajiny, ale aj na hraniciach. Či sa to bude týkať aj zahraničných dovolenkových destinácií, zatiaľ nie je známe.

Povinné rúška v Chorvátsku

Kvôli nepriaznivému vývoju epidemiologickej situácie v sobotu krízový štáb v Chorvátsku, ktoré je najčastejším dovolenkovým cieľom aj pre slovenských turistov, potvrdil návrat k niektorým preventívnym obmedzujúcim opatreniam. Tamojší minister zdravotníctva Vili Beroš hovoril o sprísnení opatrení už v piatok.

Od pondelka sú povinné rúška v obchodoch  pre zamestnancov i pre zákazníkov. Rúška budú nutné aj pre obsluhujúci personál v pohostinských zariadeniach. V prostriedkoch hromadnej dopravy sú rúška nevyhnutné už niekoľko týždňov.

Nahlasovanie menného zoznamu všetkých účastníkov hromadných akcií

Okrem toho organizátori podujatí, ktorí predpokladajú účasť vyše stovky osôb, musia o tom úrady informovať najneskôr 48 hodín vopred. Zároveň musia zaobstarať menný zoznam všetkých účastníkov, aby sa epidemiológom uľahčilo vyhľadávanie kontaktov v prípade výskytu nákazy. Počíta sa aj s častejšími kontrolami zhromaždení, aby sa nezmenili na zdroj infekcie.

„Zatiaľ zhromažďovanie nezakážeme, ale vystupňujeme epidemiologické opatrenia, ktoré zatiaľ prinášali výsledky,“

uviedol chorvátsky minister Beroš s tým, že štátny tím pre riešenie pandémie bude mať znova denne tlačové konferencie.

Zmena na chorvátskych hraniciach

Pokiaľ ide o cudzincov z krajín mimo Európskej únie, pri príchode do Chorvátska musia ísť do karantény na dva týždne. Karanténa môže byť výnimočne aj kratšia, ale s povinným testovaním. 

„Takisto sme diskutovali o situácii na hranici. Značne sa zlepšila, ale vzhľadom na zhoršovanie epidemiologickej situácie v susedných krajinách určite sprísnime podmienky pre vstup do Chorvátska a zavedieme 14 – dňovú samoizoláciu, ako aj kratšie obdobia samoizolácie, ak osoba absolvuje PCR test,“

dodal Beroš.

V Chorvátsku je viac ako pol milióna turistov

Aktuálne sa v Chorvátsku prvýkrát v tomto roku nachádza viac ako 500 tisíc turistov. V sobotu to uviedol  denník Jutarjni list s odvolaním sa na záznamy registračných systémov eVisitor a eCrew. Väčšina zahraničných hostí, ktorí sú momentálne v Chorvátsku, pochádza podľa chorvátskej turistickej agentúry HTZ z Nemecka, Slovinska, Českej republiky, Poľska, Rakúska, Slovenska a Maďarska.

Šéf HTZ Kristjan Staničić očakáva, že turisti zo vzdialených mimoeurópskych krajín, ale aj z Veľkej Británie, Francúzska alebo Škandinávie, začnú prichádzať v polovici júla, keď sa zvýši počet letov.

V období od 1. do 10. júla prišlo do Chorvátska takmer 600 tisíc ľudí, čo je 46 percent počtu v rovnakom období minulého roka. Najviac prenocovaní zaznamenali na Istrii (1,2 milióna), Prímorsko – gorskokotarskej župe (975 tisíc) a Zadarskej župe (819 tisíc). Najviac turistov sa ubytovalo v destináciách Vir, Rovinj, Medulin, Mali Lošinj, Poreč, Umag či Crikvenica.

Rapídne sa zvyšuje počet pozitívnych prípadov na COVID-19

Chorvátske úrady už v piatok zaznamenali rekordný počet nových prípadov ľudí infikovaných koronavírusom (116). Zároveň uviedli, že zomreli ďalší dvaja pacienti. Jedno úmrtie oznámili aj v sobotu.

Od prvého prípadu nákazy z 25. februára tohto roka je vo štvormiliónovej krajine registrovaných celkom 3 672 infikovaných ľudí. Z nich 118 zomrelo a 2 466 sa doteraz uzdravilo.

Za posledných 24 hodín podľa agentúry Reuters pribudlo vo svete viac ako 230 tisíc nových prípadov infikovaných koronavírusom. Na rekordnom prírastku sa najviac podieľali Spojené štáty, Brazília, India a Juhoafrická republika, uvádza sa v správe WHO.

Zdroj: TASR a ČTK , Foto: ilustračné