Reštauráciám uvoľnenie opatrení nepomohlo, spustili petíciu a od premiéra chcú nápravu

SPRÁVY
12 /

Od 20. mája 2020 v rámci 4. fázy uvoľňovania platia nové protiepidemiologické opatrenia  aj pre reštaurácie, ktoré popri terasách mohli otvoriť aj svoje vnútorné priestory. Má to však háčik.

Problematické hygienické podmienky pre reštaurácie

Ukázalo sa, že pre majiteľov reštaurácií nejednoznačné a stále veľmi prísne podmienky hlavného hygienika predstavujú vážny problém, ktorý mnohým bráni otvoriť interiéry svojich podnikov.

Vo svojom blogu to naznačil aj Bystričan Radovan Ocharovich v súvislosti s prevádzkou známej reštaurácie Cartel. V nej si prakticky nevedia predstaviť, ako majú dodržať hygienické nariadenie rovnaké ako v obchodoch, teda 1 hosť na 15 m2 plochy reštaurácie a zároveň  platí dvojmetrová vzdialenosť stolov od seba s tým, že pri jednom stole môžu sedieť max. dvaja ľudia alebo rodina.

Napokon majú s tým problém aj samotní návštevníci reštauračných zariadení a gastroprevádzok. V porovnaní s obchodnými centrami,  kde sa premelie za deň veľké množstvo ľudí a o dvojmetrových odstupoch pri regáloch s tovarom sa nedá hovoriť ani náhodou, toto nariadenie v reštauráciách považujú mnohí návštevníci za nelogické.

Kvôli tomu vznikla Iniciatíva na pomoc gastro podnikateľom, ktorá v sobotu rozbehla petíciu a jej signatári  napísali otvorený list premiérovi Igorovi Matovičovi, vláde a hygienikom, v ktorom okrem iného píšu:

„S podmienkou limitácie počtu zákazníkov na meter štvorcový dovtedy nikto z nás prevádzkovateľov nerátal, keďže nebola vopred komunikovaná a v nariadení bola uvedená nejasne, v súvislosti s maloobchodnými prevádzkami. Táto podmienka je pre nás pri aktuálne prebiehajúcich opatreniach ekonomicky nerealizovateľná.“

Stretli sme sa s tým aj v Banskej Bystrici, že nejednoznačný je aj výklad obmedzenia počtu ľudí sediacim za stolom s definíciou rodiny. .Môžu to byť maximálne dva hostia s výnimkou rodiny s deťmi.

Ako má zistiť prevádzkovateľ reštaurácie, či sa jedná o rodinu alebo nie, keď nemá oprávnenie zisťovať ich totožnosť? Nariadenie hlavného hygienika pritom nešpecifikuje ani vek detí, takže to môžu byť aj dospelí…

Gastro podnikatelia žiadajú nápravu

Preto sa gastro podnikatelia v otvorenom liste pýtajú:

„Hlavný hygienik na brífingu 21. mája 2020 spomenul, že ľudia žijúci v spoločnej domácnosti môžu sedieť aj piati pri stole. Ako to má teda prevádzkovateľ gastro prevádzok riešiť, aby neriskoval pokutu za nedodržanie nariadenia?“

Ďalším problémom je vládou deklarovaná finančná pomoc pre prevádzkovateľov reštaurácií v dôsledku ich povinného zatvorenia počas pandémie koronavírusu. Podľa nich je v praxi táto pomoc veľmi zdĺhavá, komplikovaná a pre viaceré gastroprevádzky aj nedostupná:

„Netrpezlivo čakáme na pomoc týkajúcu sa nájmov, ktoré tvoria významnú časť prevádzkových nákladov. Pokladáme za diskriminačné, že reštaurácie a gastro prevádzky (mimo obchodných centier) môžu byť vynechané z možnosti preplatenia časti nájmov zo strany štátu a z možnosti nájom splácať.“

Rovnako diskriminačná pre nich je aj nemožnosť čerpať úvery,  jednak avizované bezúročné pôžičky zo zdrojov EÚ alebo aj biznis úvery z komerčných bánk. Prevádzkovatelia reštaurácií dávajú za príklad susedné Česko, kde štát  znížil DPH pre gastro segment na desať percent:

„Zníženie DPH na služby verejného stravovania zo súčasných 20 % napríklad na 10 % by mohlo byť výrazným odľahčením finančnej záťaže pre gastro sektor.“

Požiadavky v gastro petícii

Iniciatíva na pomoc gastro podnikateľom v petícii žiada zrušenie limitácie počtu zákazníkov 15 m2 na jedného vo vnútorných priestoroch zariadení verejného stravovania a presné určenie povoleného počtu zákazníkov sediacich za jedným stolom s objasnením súvisiacich oprávnení na kontrolu a súvisiacich sankcií.

Ďalej je to zodpovedné, jasné a odôvodnené informovanie o všetkých aspektoch epidemiologických opatrení vzťahujúcich sa na prevádzkovú prax gastronomických zariadení Tým zaradeniam, ktorým výrazným obmedzením možnosti prevádzkovania ich podnikania klesli tržby za relevantné obdobie, dať možnosť žiadať o preplatenie časti nájmu zo strany štátu a zvyšnú časť splácať dlhšie obdobie.

Rovnako umožniť gastro prevádzkam čerpať úvery v bankách  z fondov Európskej únie ako aj komerčné úvery s garanciou štátu, otvoriť diskusii o ďalšej dlhodobej pomoci gastro segmentu napríklad znížením daňovo – odvodového zaťaženia, DPH a podobne.

Petíciu nájdete na https://www.peticie.com/gastrobiznis.

Autor: (tom), Foto: ilustračné