Referenda sa zúčastnilo vyše 27 % voličov a takmer 98 % z nich hlasovalo za, čo však na zmenu ústavy nestačí

SPRÁVY
26 /

Sobotňajšie referendum o zmene Ústavy SR umožňujúcej skrátenie volebného obdobia SR sa konalo na základe minuloročnej  petície, ktorú podpísalo viac ako 406 tisíc občanov Slovenskej republiky. Aby bolo platné muselo sa ho zúčastniť aspoň 50 percent všetkých oprávnených voličov + jeden (čo je  takmer 2,2 milióna zo 4 377 565 zapísaných voličov).

Občania v referende odpovedali na otázku, či súhlasia s tým, aby bolo možné skrátiť volebné obdobie referendom alebo uznesením Národnej rady SR. Zabezpečiť to mala navrhovaná  zmena ústavy. Hlasovalo sa celkom v 5 761 volebných okrskoch.

Podľa predbežných výsledkov sčítania hlasov vo volebných okrskoch sa referenda zúčastnilo 27,25 percent oprávnených voličov (1 193 198  ľudí). Z nich 97,51 % hlasovalo za, 1,54 % bolo proti a 0,86 % voličov odovzdalo neplatné hlasy. Znamená to, že referendum je neplatné.

V Banskobystrickom kraji bola účasť 29,06 – percentná, v okrese Banská Bystrica 30,04 – percentná a v meste Banská Bystrica 27,6 – percentná účasť.

Hlasovanie na celom Slovensku bolo pokojné. V niektorých obciach zaznamenali výpadky elektrickej energie, čo však priebeh referenda nenarušilo. Referendové miestnosti boli otvorené od 7:00 – 22.00 hod.

Peter Pellegrini

Peter Pellegrini

Podľa návštevnosti hlasovacích miestností v priebehu dňa bolo zrejmé, že na referendum nepríde dostatočný počet voličov. Oficiálne výsledky referenda budú známe v nedeľu po 9:00 hod.

Traja najvyšší ústavní činitelia – prezidentka, predseda NR SR a predseda vlády sa referenda nezúčastnili. Teraz je na poslancoch NR SR, aby do konca januára schválili zmenu ústavy umožňujúcej predčasné voľby aj s ich termínom.

Predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz v nedeľu dopoludnia na tlačovej konferencii uviedol, že referendum prebehlo v súlade so zákonom. Doplnil, že sa neobjavili žiadne skutočnosti, ktoré by výsledok spochybnili.

Hoci sú výsledky referenda neplatné, vzhľadom na aktuálnu vnútropolitickú krízu je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej nevyhnutné, aby poslanci čo najskôr prijali zmenu ústavy o predčasných voľbách v parlamente:

„Rešpektujem výsledky referenda a postoj občanov, ktorý tým vyjadrili. Jednak tých, ktorí sa na referende zúčastnili, a aj tých, ktorí sa rozhodli svoj postoj vyjadriť neúčasťou.“

Predseda strany Smer Robert Fico sa poďakoval všetkým takmer 1,2 milióna ľuďom, ktorí prišli k referendu napriek antikampani prezidentky, koaličných strán aj mainstreamových médií, rovnako aj ostatným opozičným stranám, ktoré pomáhali zbierať podpisy pod petíciu občanov aj pri organizácii referenda a vyhlásil:

„Smer berie plnú zodpovednosť za výsledok sobotňajšieho referenda.“

Predseda Hlasu Peter Pellegrini povedal, že vôľa viac ako 1,1 milióna ľudí vyjadrená v referende je pre stranu Hlas záväzná:

Autor: (tom) , Foto: TASR a ilustračné