V Radvani vznikne trojtriedna materská škola, zápis škôlkarov bude v apríli

SPRÁVY
1 /

Dlhodobým cieľom vedenia mesta je poskytnúť rodičom možnosť umiestniť každého škôlkara prioritne do štátnej materskej školy. Vďaka získaným nenávratným finančným prostriedkom z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) zameraného na rozširovanie kapacít, vznikne v priestoroch Základnej školy Radvanská 1 nová škôlka.

Od septembra 2018 poskytne celodennú výchovu a vzdelávanie pre 66 detí v bezbariérových priestoroch s novým vybavením a priestranným školským dvorom. Zápis do MŠ sa uskutoční 18. apríla.

Podobný projekt sa podarilo zrealizovať v Základnej škole na Bakossovej ulici už vlani.  Na prelome marca a apríla 2018 sa začne aj so stavebnými prácami v ZŠ Radvanská 1.

Verím, že už čoskoro budeme môcť naplno začať s realizáciou projektu. Vznikom novej škôlky vytvoríme aj niekoľko pracovných miest nielen pre pedagogických zamestnancov. Výhodou je aj to, že malí predškoláci budú môcť po absolvovaní materskej školy plynule pokračovať v plnení školskej dochádzky v základnej škole,“

hovorí primátor Ján Nosko.

Realizáciou stavebných prác v Základnej škole Radvanská 1 sa na prízemí vytvoria tri priestranné triedy s kapacitou po 22 detí, šatne, umyvárne, spálne, sklad hračiek, miestnosť pre učiteľov, technická miestnosť pre nepedagogických zamestnancov a priestranná spoločná jedáleň. Tá bude slúžiť počas celého roka na organizovanie rôznych spoločenských a tvorivých aktivít. V oplotenom areáli školy sa počíta s vybudovaním detského ihriska. Škôlkari sa budú môcť hrať na pieskovisku a športovať na školskom dvore i futbalovom ihrisku. Vstup do škôlky bude bezbariérový.

Celkový rozpočet projektu sa pohyboval vo výške takmer 606 200 eur, pričom 420 100 eur sme získali z Integrovaného regionálneho operačného programu. Suma za stavebné práce, vybudovanie detského ihriska a stavebný dozor klesa verejným obstarávaním na 519 980 eur. Finančná spoluúčasť mesta je približne 110 700 eur. Takmer 10 000 eur investujeme na nákup nového vybavenia materskej školy,“

dopĺňa k financovaniu Vladimír Brieda, vedúci oddelenia investičnej výstavby a riadenia projektov.

Zápis do Materskej školy Radvanská 1  Banská Bystrica sa uskutoční v priestoroch tamojšej Základnej školy v stredu 18. apríla 2018 v čase od 8:00 do 12:00 hod. a od 13:00 do 17:00 hod.

Nová materská škola by mala mať prevádzkovú dobu od  6:30 do 16:30 hod. Do novej MŠ budú od 1. septembra 2018 prijaté deti, ktoré ešte nenavštevovali žiadnu materskú školu (ani mestskú, ani súkromnú alebo cirkevnú) v Banskej Bystrici. V prípade voľných kapacitných podmienok prijmú aj deti od dvoch rokov veku.

 

Zdroj: Zdenka Marhefková, Foto: ilustračné