Primátor Ján Nosko predstavil volebný program 2018-22 so svojimi podporovateľmi

SPRÁVY
7 /

Súčasný banskobystrický primátor Ján Nosko, ktorý bude opäť kandidovať v komunálnych voľbách 10. novembra 2018, v stredu na tlačovej besede v kruhu svojich podporovateľov predstavil komplexný volebný program  na ďalšie funkčné obdobie 2018 – 2022.

Široká podpora Jána Noska

Jána Noska  prišli podporiť súčasní poslanci za stranu SMER – SD, SNS, Klub nezávislých poslancov, Srdcom Bystričania a nové tváre z radov občianskych kandidátov – osobností mesta.

„Našou spoločnou ambíciou v prípade úspešnej kandidatúry bude tvorba predpokladov pre ďalší rozvoj nášho mesta, s rešpektovaním nadobudnutých skúseností a požiadaviek občanov. Môj volebný program sa rozhodli podporiť mienkotvorné a mestotvorné autority z Banskej Bystrice,“

povedal na úvod Ján Nosko.

„Banská Bystrica je moja srdcovka, som veľmi rád, že uplynulé štyri roky som ju mohol rozvíjať. Mnohé projekty v meste dlhodobo spali, chýbali systematické a koncepčné riešenia. Začali sme rekonštruovať škôlky, budovať parkoviská, obnovovať povrchy súvislých úsekov ciest a chodníkov. Po 30 rokoch sa môžeme pýšiť novou autobusovou stanicou, výstavbou korčuliarskej dráhy sme vrátili život do parku pod Pamätníkom SNP, začali sme pracovať na prvej reálnej cyklotrase, staviame multifunkčné ihriská v našom meste športu,“ 

 pokračoval Nosko.

nosko2

 Ambiciózny volebný program

Následne Ján Nosko predstavil svoj volebný program dotýkajúci sa všetkých dôležitých oblastí života občanov nášho mesta. Jeho celé znenie si môžete prečítať na: https://jannosko.sk/pozrite-si-moj-volebny-program/.

Volebný program Jána Noska sa skladá sa z týchto častí: Doprava bez obmedzení, Zelené a čisté mesto, Zdravé deti v zdravých priestoroch, Spokojní seniori i mladé rodiny, Komunikácia s obyvateľmi, Mesto, ktoré sa oplatí vidieť, Rozumné hospodárenie, Pracovné príležitosti a  Bezpečné mesto.

Podľa Noska je mesto v dobrej finančnej kondícii, ale čo mu stále chýba, je punc krajského mesta, akým bolo kedysi. Na to však nestačí iba aktivita primátora, poslancov či zamestnancov magistrátu, ale úsilie všetkých občanov a inštitúcií pod Urpínom.

volebny program

 

Plány do budúcnosti

V prípade volebného úspechu sa chce okrem iného zamerať na obnovu námestí – SNP, Š. Moysesa a Kyjevského námestia, revitalizáciu Národnej ulice, priestoru pred bývalou Hungáriou, mestského parku i vnútroblokov na sídliskách. Verí, že sa mu podarí zreálniť myšlienku viacúčelovej športovej haly, ktorá v meste chýba.

Chce sa zamerať na budovanie zariadení pre seniorov a nízkoprahových denných stacionárov, s využitím nástrojov štátnej dotačnej politiky bude riešiť chýbajúcu ponuku nájomných bytov pre rodiny s nízkymi príjmami a štartovacie byty pre mladých. Plánuje vybudovať druhé mestské jasle.

Ján Nosko sa dotkol sa aj investícií a investorov v meste:

„Napriek tomu, že sa nám v roku 2016 nepodarilo zrealizovať avizovanú investíciu v priemyselnom parku Šalková, hľadanie nových investorov ostáva naďalej v centre našej pozornosti.“

Zdôraznil, že na stretnutiach s potenciálnymi investormi zaznieva potreba tzv. áčkových administratívnych priestorov, ktorých je v meste nedostatok. Už sa vytypovali lokality, kde by bolo možné začať s ich výstavbou.Na získanie veľkého investora však bude potrebná aj vládna podpora.

V uplynulom období bolo mesto úspešné v získavaní eurofondov a štátnych dotácií, vďaka čomu sa investovalo do dlhodobo zanedbaných oblastí. V tom je nevyhnutné pokračovať aj v novom volebnom období.  Ide o tzv zelené projekty projekty či alternatívne riešenia udržateľnej mobility.

nosko4

Podporovatelia

K podpore kandidatúry Jána Noska sa za poslanecký klub SMER-SD, SNS vyjadril jeho prvý zástupca Jakub Gajdošík:

„Komunikácia s pánom primátorom Noskom na úrovni poslancov bola za tieto štyri roky veľmi ľudská, každý poslanec mal k nemu otvorené dvere. Všetky problémy v meste sme riešili dialógom a snažil sa hľadať konsenzus naprieč celým politickým spektrom. Myslím, že aj vďaka tomu bolo bystrické zastupiteľstvo jedno z najkultivovanejších na Slovensku, za čo sa chcem poďakovať aj všetkým 31 poslancom MsZ, ale v prvom rade pánovi primátorovi Noskovi. Aj preto ho podporujeme v takej miere, ako vidíte.“

nosko6

Pridal sa aj druhý zástupca primátora Martin Turčan z kluby Srdcom Bystričania:

„Nepoznáme ľavicové a pravicové riešenia pre mesto, poznáme iba dobré alebo zlé riešenia. Ide o to, aby sme nasledujúce štyri roky spolu s primátorom Jánom Noskom  zabezpečili ďalší rozvoj mesta. Verím že podporou jeho volebného programu sa to podarí.“

 Za Klub nezávislých poslancov jeho predseda Milan Smädo podotkol:

„Sme za rozvoj mesta, nie za zvady a politikárčenie. Ide tu o občanov. Myslím, že za posledné štyri roky sa toto mesto pohlo dopredu. Zastupujem aj obyvateľov okrajových čatí mesta a aj pre ne má pán primátor Nosko postavený svoj volebný program, ktorí  náš Klub nezávislých poslancov podporuje. Ako starý športovec vidím, že ako sa rozvinul aj šport v našom meste, preto stojím za Jánom Noskom a budem ho naďalej podporovať pri presadzovaní dobrých projektov.“

Andrej Refka z Občianskej rady Rudlová – Sásová II. na záver doplnil podporovateľov Jána Noska slovami:

„Myslím, že môžem vysloviť plnú podporu Jánovi Noskovi za obidve občianske rady, ktoré pôsobia v Rudlovej – Sásovej. Vždy nám vyšiel v ústrety pri konaní kultúrnych a športových akcií pre obyvateľov nášho sídliska, čo oceňujú aj občania, pre ktorých to robíme. Preto ho podporujem v jeho kandidatúre a verím, že bude opätovne zvolený.“

 

nosko5

Ján Nosko kandiduje na primátora ako nezávislý. K svojej kandidatúre sa mu v krátkej dobe podarilo zozbierať 2578 podpisov Bystričanov, hoci stačilo 500. Ako povedal aj na stredajšej tlačovke, okrem širokej občianskej podpory prijme aj podporu štandardných demokratických strán.

Zatiaľ mu oficiálnu politickú podporu vyjadril ústami predsedu vlády Petra Pellegrinho SMER-SD a strana SNS. Očakáva sa, že po zverejnení volebného programu Jána Noska sa pridajú aj ďalšie strany.

Volebný program Jána Noska-page-001

Autor: (tom), Foto: redakčné