Primátor Ján Nosko k dopravnej situácii v banskobystrickom regióne, rokujú aj starostovia

SPRÁVY
7 /

Vzhľadom na vlečúci sa spor, ktorý v posledných dňoch vyvrcholil v oblasti prímestskej autobusovej dopravy, sa v sobotu uskutočnilo rokovanie zástupcov mesta Banská Bystrica a dopravcu SAD Zvolen. Cieľom bolo zabezpečenie dopravy pre obyvateľov nášho regiónu počas najbližších dní.

Stretnutie u primátora Banskej Bystrice

Podľa oboch strán je momentálna situácia mimoriadne vážna, a preto je potrebné ju bezodkladne riešiť. Zástupcovia samospráv aj regionálnych združení ZMOS vyvíjajú maximálne úsilie, aby zabezpečili potrebné opatrenia.

„Naším spoločným zámerom je zachovanie grafikonu verejnej dopravy v režime, na aký sú cestujúci zvyknutí a aký je potrebný pre bezproblémový prístup do ich zamestnaní či do zdravotníckych, školských a iných zariadení,“

uviedol banskobystrický primátor Ján Nosko.

Na základe dohody primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska a predsedu Banskobystrického regionálneho združenia obcí Mariána Spišiaka sa v nedeľu 26. januára 2020 v Banskej Bystrici uskutoční pracovné stretnutie na tému „Riešenie mimoriadnej situácie v prímestskej autobusovej doprave“. Prítomní budú aj zástupcovia SAD Zvolen a Banskobystrického samosprávneho kraja.

Rokujú aj starostovia obcí v našom okrese

Medzitým sa v Slovenskej Ľupči stretli starostovia Hiadľa, Lučatína, Moštenice, Podkoníc a Slovenskej Ľupče, aby si predbežne dohodli zoznam trás, na ktorých budú zabezpečovať verejnú autobusovú dopravu pre obyvateľov týchto obcí do času, kým sa situáciu dostane do normálneho režimu.

Starosta obce Hiadeľ Ondrej Snopko k tomu dodal:

„Ďalšie rokovanie, na ktorom doladíme detaily, sa uskutoční v nedeľu. Ako starostovia sme sa rozhodli konať v prospech našich obyvateľov, pre ktorých by nastali už od pondelka vážne problémy pri dochádzke do škôl, práce, či nemocníc. Dohodli sme sa, že budeme ďalšie kroky spoločne koordinovať a sledovať vývoj situácie medzi krajom a dopravcom.“

Starostovia sa chcú dohodnúť na prerozdelení nákladov za verejnú autobusovú dopravu  a ich  následnej refundácii zo strany kraja. Malo by ísť o trasy Banská Bystrica – Slovenská Ľupča – Podkonice a Banská Bystrica – Slovenská Ľupča – Lučatín – Hiadeľ so zachádzaním do Moštenice. Podobe postupujú starostovia obcí ďalších mikroregiónov v rámci ZMOS.

Zdroj: Dominika Mojžišová a (tom), Foto: mesto BB a ilustračné