Premiér podporil policajtov, ombudsmanka je na strane Rómov

SPRÁVY
10 /

Politický spor medzi vládou SR a ombudsmankou v súvislosti policajným zásahom v rómskej osade v Moldave nad Bodvou vyústil do návštevy problematického regiónu premiérom.

„Prišiel som povzbudiť policajtov v tomto meste a urobil som to s veľkou radosťou. Ja som sem neprišiel hodnotiť, či je alebo nie je nejaký zákrok v rámci pravidiel, ktoré upravuje zákon. Na to sú konkrétne mechanizmy. Odmietam, aby sa na Slovensku vytvárala atmosféra, že ak policajt použije prostriedky, ktoré mu umožňuje zákon, je to je v rozpore s ľudskými právami. Potom tí policajti sú nám na nič. Chcem, aby policajti na Slovensku vedeli, že vláda za nimi stojí. Polícia je tu na to, aby pomáhala a chránila, ale tam, kde je to nevyhnuté, aby použila aj silu v rámci pravidiel stanovených zákonom,“

povedal na návšteve problematického regiónu premiér Róbert Fico.

V Moldave nad Bodvou vlani v júni policajní kukláči tvrdo zasiahli  proti obyvateľom tunajšej rómskej osady Budulovská, ktorí podľa svedectva občanov bývajúcich v susedstve doslova terorizovali ľudí z okolitých domov. Cieľom zásahu bolo zadržanie podozrivých osôb a predmetov pochádzajúcich z trestnej činnosti. Rómovia aj s ochrankyňou ľudských práv Dubovcovou a mimovládnymi organizáciami to označili za neprimeraný zásah do občianskych a ľudských práv obyvateľov osady. Podľa nich okrem zranení osôb došlo pri zásahu aj k poškodeniu ich majetku a obydlí.

Prípad prešetrovala policajná inšpekcia. Podľa nej bol zákrok oprávnený a v súlade so zákonom. Počas policajnej akcie sa zaistili dôkazy k 15 trestným činom, pričom v 13 prípadoch obvinené osoby pochádzali z tejto osady. V Moldave je objasnenosť majetkových trestných činov 68 percent. V pôsobnosti miestneho policajného oddelenia je 4.500 neprispôsobivých, čo tvorí štvrtinu  z celkového počtu obyvateľov.

V súvislosti s kritickými verejnými vyjadreniami ombudsmanky k policajnému zásahu predseda vlády zopakoval, že Jana Dubovcová celú vec politizuje. Za racionálnu úvahu označil zámer predsedu NR SR Pavla Pašku presunúť sídlo ombudsmanky z Bratislavy do Košíc.

„Ak si myslí pani Dubovcová, že vyrieši problém tým, že bude robiť v Bratislave tlačové konferencie a bude v podstate iba neustále útočiť na rôzne inštitúcie, tak je na veľkom omyle,“

dodal premiér Fico.

Faktom je, že zákon by mal platiť pre každého rovnako bez ohľadu na farbu pleti či jeho sociálne postavenie. Pokiaľ existuje problém s neprispôsobivými Rómami, ktorí svojím spôsobom života ohrozujú miestnych obyvateľov a páchajú trestné činy, musí polícia zasahovať rovnako, ako keby to bolo opačne. Na riešenie sociálnych problémov sú tu iné štátne, samosprávne  či mimovládne inštitúcie, nie policajti. Ich úlohou je zaistenie bezpečnosti občanov a ich majetku, v čom ich nenahradí žiadna domobrana či občianske hliadky, ale ani ľudskoprávni aktivisti.

Aj z tohto uhla pohľadu by bolo zrejme najlepšie, keby ochrankyňa ľudských práv nesedela v Bratislave, ale bližšie k problematickým rómskym osadám, ktorých hustota sa zvyšuje smerom na východ. Keďže Jana Dubovcová býva v Banskej Bystrici, možno by mohla mať sídlo aj v rodnom meste, z ktorého je rovnako ďaleko ku všetkým občanom Slovenska. Preto úvahy o zmene jej sídla majú racionálne jadro bez toho, aby sa do celej veci vnášala politika.

Zdroj: Bystricoviny.sk