Premiér Peter Pellegrini po stretnutí s Trumpom navštívi aj Ruskú federáciu

SPRÁVY
1 /

Denník Pravda priniesol exkluzívnu informáciu získanú od vysokopostaveného predstaviteľa slovenskej vlády, že v dňoch 5. a 6. júna 2019 premiér Peter Pellegrini navštívi Ruskú federáciu a mal by sa stretnúť aj s prezidentom Vladimirom Putinom.

Po májovej návšteve Bieleho domu na pozvanie amerického prezidenta Donalda Trumpa by to bolo v krátkej dobe stretnutie nášho premiéra s ďalším najmocnejším politikom sveta, ktorým je ruský prezident Vladimir Putin. Hlavnou témou rokovaní bude preprava zemného plynu.

Termín je určený na 5. a 6 jún. Detaily sa ešte vylaďujú. Snažíme sa dohodnúť stretnutie s prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý má v Rusku rozhodujúce slovo. Alternatívou je rokovanie s premiérom Dmitrijom Medvedevom, ktorý je druhý najvplyvnejší ústavný činiteľ. Ide o budúcnosť tranzitu smerom z Ruska na Ukrajinu cez slovenské územie. Slovenský  premiér chce dosiahnuť, aby tranzit fungoval na prijateľnej úrovni,“

vyjadril sa dôveryhodný zdroj pre Pravdu.

Platnosť súčasnej zmluvy medzi ruským Gazpromom a ukrajinským Naftogazom vyprší 31. decembra tohto roku. Pokiaľ by sa nepredĺžila, Slovensko by v tejto súvislosti stratilo veľké peniaze z poplatkov za tranzit ďalej do Európy.

Eustream, dcérska spoločnosť Slovenského plynárenského priemyslu, zaznamenala v roku 2017 výnosy v objeme až vo výške 760 miliónov eur za prepravu ruského plynu. Bez ďalšej zmluvy  by to mohlo byť až o dve tretiny menej.

O tom by mal premiér Peter Pellegrini rokovať s  prezidentom Vladimirom Putinom i predsedom vlády Dmitrijom Medvedevom.

Vyjasňuje sa ešte forma prijatia slovenského premiéra Pellegriniho ruským prezidentom Putinom. Termín návštevy totiž koliduje s významným každoročným podujatím v Rusku, ktorým je medzinárodné ekonomické fórum v Petrohrade. Nie je celkom vylúčené, že obaja lídri by sa stretli v tomto meste.

V každom prípade to bude ďalší medzinárodný úspech slovenskej diplomacie a Petra Pellegriniho, ktorý sa bez problémov stretáva s najvyššími predstaviteľmi najvplyvnejších krajín sveta presadzujúc strategické záujmy Slovenska.

Autor: (tom), Foto: ilustračné