Predseda ĽSNS Marian Kotleba bude vo voľbách obhajovať post župana

SPRÁVY
11 /

Marian Kolteba vo štvrtok popoludní v sídle ĽSNS v Jakube oznámil svoju opätovnú kandidatúru na predsedu BBSK za svoju stranu. Stal sa tak 12. kandidátom v poradí pred uzatvorením kandidačných listín 5. septembra.

Súčasný predseda BBSK Marian Kotleba tak rozptýlil špekulácie o tom, či pôjde do novembrových volieb obhajovať svoju pozíciu bystrického župana. Do poslednej chvíle tajil svoje rozhodnutie, ktoré zverejnil len pár dní pred odovzdaním kandidátok.

„Každý deň s kolegami či rodinou som prehodnocoval, či budem kandidovať. Na jednej strane sú spoločenské tlaky, hlúpe reči od ústavných činiteľov, osočovania a kampaň proti mnena druhej strane dobré výsledky, ktoré sme v hospodárení BBSK dosiahll a dobre nastavený systém fungovania kraja. Rozhodol som sa, že idem do toho, pokúsim sa obhájiť funkciu predsedu a zabojujem o dôveru ľudí,“

uviedol Marian  Kotleba na tlačovke.

Proti Kotlebovi bude predbežne stáť 11 vyzývateľov. Podľa posledných prieskumov verejnej mienky jeho najvážnejšími súpermi by mali byť Ján Lunter, Martin Klus, Stanislav MičevMartin Juhaniak.

Existuje však reálna možnosť, že viacerí kandidáti by sa vzdali v prospech najsilnejšieho, aby porazil Kotlebu. Zatiaľ v poslednom prieskume agentúry Focus by dokonca Ján Lunter tesne zvíťazil pred Kotlebom aj bez dohody s ostatnými kandidátmi. Medzitým nezávislý Lunter získal podporu strán SMER-SD, Most-Híd, Progresívne Slovensko a Šanca, zrejme sa pridajú aj ďalšie.

Všetko sa však ukáže v pravom svetle až koncom septembra, keď podľa vyjadrení viacerých relevantných kandidátov by mal vyjsť jeden najsilnejší súper Mariana Kotlebu podľa porovnávacích prieskumov verejnej mienky.

Kotlebova ĽSNS postaví do volieb 38 kandidátov na poslancov Zastupiteľstva BBSK. Podľa Kotlebu ak prejde 10 – 15 poslancov, bude to považovať za úspech.

Jednokolové voľby predsedu BBSK a krajských poslancov sa konajú 4. novembra 2017. Zvolení kandidáti získajú 5 – ročný mandát na výkon svojich funkcií.

 

Autor: (tom), Foto: ilustračné