Prečo zmizla z Úradu BBSK oficiálna vlajka nášho kraja?

SPRÁVY
3 /

Po 14.marci 2014 zmizli z priečelia Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja dve vlajky a zostala len slovenská. Zaujímalo nás, prečo to popri vlajke Európskej únie  postihlo aj krajskú vlajku, ktorá je symbolom BBSK.

S touto otázkou sme sa preto obrátili na hovoru BBSK Miroslava Beličku.  Dodnes nám však neodpovedal ani na opakovanú výzvu. Na webovej stránka kraja zostal visieť iba stručný oznam:

„Pri príležitosti 75.výročia slovenskej štátnosti bola upravená vlajková výzdoba Úradu BBSK.“

Vlajka BBSK chýba na priečelí budovy samosprávneho kraja na Námestí SNP od 14.marca 2014. Podľa  článku 2  §1 odsek 3 platného Štatútu BBSK má náš kraj svoje oficiálne symboly, ktoré používa pri výkone samosprávy. Sú nimi erb, vlajka a pečať.

Podobne to rieši aj Štatút mesta Banská Bystrica. Mestským erbom a vlajkou sa označujú  budovy, ktoré sú  sídlom orgánov mesta, zasadacia miestnosť mestského zastupiteľstva a úradná miestnosť primátora mesta. Ako sme si všimli, na priečelí budovy MsÚ na ČSA už roky vlajú tri vlajky – mesta, SR a EÚ.  Doposiaľ nikoho z primátorov ani mestských úradníkov nenapadlo to meniť.

Používanie štátnych symbolov upravuje zákon NRSR č. 63/1993 Z. z. o štátnych symboloch Slovenskej republiky a ich používaní v znení neskorších predpisov.  Štátnymi symbolmi SR sú štátny znak, štátna vlajka, štátna pečať a štátna hymna.

Štátna vlajka  sa používa na trvalé označenie budovy, v ktorej  sídlia štátne orgány a ich zariadenia, ozbrojené sily a ich zariadenia, bezpečnostné zbory, Hasičský a záchranný zbor a jeho zariadenia, orgány územnej samosprávy a ich zariadenia, štátne školy a štátne školské zariadenia a na dočasnú vlajkovú výzdobu pri príležitosti štátnych sviatkov alebo  na výzvu vydanú ministerstvom pri významnej oficiálnej príležitosti celoštátneho charakteru a na výzvu vydanú obcou pri oficiálnej príležitosti miestneho charakteru.  Štátnu vlajku a štátnu zástavu môžu používať aj iné fyzické osoby a právnické osoby.

Od 1. mája 2004 sa súčasťou vlajkovej výzdoby používanej v Slovenskej republike stala vlajka Európskej únie. Spoločné používanie štátnej vlajky, vlajky Európskej únie, vlajky obce a vlajky samosprávneho kraja orgánmi uvedenými v § 8 ods. 1 zákona o štátnych symboloch je upravené v „Odporúčaní Ministerstva vnútra Slovenskej republiky číslo SVS 204-2004/00329 z 19. apríla 2004“.  

Ťažko povedať, ako súvisí „75. výročie slovenskej štátnosti“ s odstránením vlajky Banskobystrického samosprávneho kraja na jeho sídle v Banskej Bystrici. Je to neobvyklé, bez zákonnej opory a štatútu samospráv. Budova BBSK totiž nie je štátna, ale patrí kraju, čo by malo vyjadrovať aj jej označenie krajskými symbolmi, ku ktorým nepochybne patrí vlajka.

Zdroj: Bystricoviny.sk