Požiare v neobývaných budovách väčšinou zapríčinia bezdomovci

SPRÁVY
1 /

V stredu dopoludnia prekvapil okoloidúcich hustý dym vychádzajúci z neobývanej budovy pri bývalom dopravnom ihrisku v Banskej Bystrici. Privolaní požiarnici  požiar lokalizovali a uhasili, asistovala im aj mestská polícia. V budove sa v čase požiaru nikto nenachádzal a nikto neutrpel zranenie.

Podľa predbežných výsledkov vyšetrovania bol požiar s najväčšou pravdepodobnosťou založený úmyselne. Táto neobývaná budova sa nachádza na súkromnom pozemku a často v nej prespávajú bezdomovci. V poslednom čase sa množia požiare takýchto budov po celom Slovensku. V mnohých prípadoch sú ich pôvodcami samotní bezdomovci, ktorí niekedy bojujú medzi sebou o miesto na „bývanie“, alebo sa pohádajú.

V každom prípade je to smutná vizitka našich miest Mnohokrát sa vieme postarať o zvieratá, ale nie o ľudí bez prístrešia. V Banskej Bystrici je niekoľko útulkov a sociálnych zariadení, najbližšie by sa mala rekonštruovať Kotva. Na druhej strane však existujú bezdomovci, ktorí odmietajú ísť do takýchto zariadení voliac slobodný život na ulici aj so všetkými dôsledkami.
Končí zima a pre bezdomovcov nastane trochu prívetivejšie obdobie. Pre štát či mesto by to však nemalo byť uspokojením, skôr časom na hľadanie pozitívnych riešení pre týchto ľudí bez domova aj s ich pričinením. Aby sme nabudúce neboli svedkami niečoho horšieho, ako bol tento požiar.

Zdroj: Bystricoviny.sk (Miro Toman), Foto. Mestská polícia BB