Posledný prieskum Median SK pred eurovoľbami 8. júna: Vedie Smer pred PS a Hlasom

SPRÁVY
0 /

Najväčšiu podporu v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa uskutočnia v sobotu 8. júna 2024,  má strana Smer-SD 22,5 percenta. Nasleduje Progresívne Slovensko s 20,6 percentami a Hlas-SD so 14 –percentnou podporou. Vyplýva to z posledného volebného modelu eurovolieb agentúry Median SK pred volebným moratóriom, ktoré začína úderom polnoci na štvrtok.

Do Európskeho parlamentu by sa ešte dostali strany resp. hnutia Republika (9,4 percenta), KDH (7,2 percenta), SaS (7 percent) a Slovensko (6,6 percenta).

Predsedovia troch najúspešnejších strán zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Matúš Šutaj Eštok

Predsedovia troch najúspešnejších strán zľava Robert Fico, Michal Šimečka a Matúš Šutaj Eštok

Pred bránami europarlamentu by zostali strany a hnutia Demokrati (4,9 percenta), Magyar Szövetség (3,3 percenta), SNS (2,3 percenta) a ĽSNS (1,4 percenta).

Ochotu zúčastniť sa eurovolieb určite deklaruje 44 percent opýtaných, skôr sa ich plánuje zúčastniť 15 percent respondentov.

Ďalších 20 percent uvádza, že sa neplánuje zúčastniť nadchádzajúcich volieb a 21 percent svoju účasť na voľbách určite vylučuje. Svoju volebnú účasť častejšie deklarujú starší občania vo veku 60 a viac rokov, obyvatelia Trenčianskeho, Nitrianskeho a Žilinského kraja.

Čo sa týka pevnosti voličských rozhodnutí, z opýtaných, ktorí nevylučujú svoju účasť na eurovoľbách, viac ako polovica deklaruje, že sú si istí a svoje rozhodnutie by nemenili.

Ďalších 35 percent deklaruje, že sú si skôr istí a muselo by sa stať niečo neočakávané, aby zmenili svoje rozhodnutie. Nerozhodnutých spomedzi všetkých, ktorí nevylučujú účasť na voľbách, je aktuálne 9 percent.

On-line prieskum uskutočnila agentúra Median SK od 21. do 27. mája na vzorke 1 006 respondentov.

Európsky parlament

Európsky parlament

Ipsos

Podľa prieskumu agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý sa uskutočnil v dňoch 30.5. – 4.6 2024 na vzorke 1 225 respondentov, by prvý Smer získal 24,6 percenta hlasov a obsadil štyri kreslá v europarlamente. Druhé Progresívne Slovensko by dostalo 21,9 percenta a rovnako štyri mandáty, tretí Hlas s 11,2 percentami by získal dva poslanecké mandáty.

Republiku chce voliť 8,7 percenta opýtaných, KDH 6,3 percenta, SaS 5,7 percenta respondentov a Demokratov 5,2 percenta. Do europarlamentu by sa dostala s 5,1 percentom aj Maďarská aliancia. Tieto politické subjekty by v Európskom parlamente mali po jednom zástupcovi.

Hnutie Slovensko by so ziskom 4,4 percenta zostalo pod hranicou zvoliteľnosti rovnako ako  SNS s 3,2 percentami hlasov respondentov.

 

Dva týždne po atentáte a krátko pred začiatkom volebného moratória vystúpil zranený premiér Robert Fico s prejavom k občanom, rovnako ako prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Zdroj: TASR a (tom) , Foto: ilustračné