Poslanci odsúdili Kašperove vyjadrenia. Nechcú, aby ich vťahoval do svojej kampane na župana.

SPRÁVY
8 /

V utorok sa vo veľkej sieni MsÚ Banská Bystrica konalo mestské zastupiteľstvo. V jeho úvode primátor Ján Nosko informoval o novom zložení poslaneckých klubov. Všetci poslanci to chceli hlasovaním zobrať pokojne na vedomie, nasledovalo však niečo, čo nikto nečakal.

Poslanec Igor Kašper sa postavil do stredu miestnosti a z pripraveného papiera prečítal politické vyhlásenie k svojmu odchodu z najväčšieho poslaneckého klubu. Svojim kolegom mimo kamier oznámil, že klub opúšťa, lebo v kampani na župana nechce byť spájaný s politickými stranami. Vo verejnom vystúpení však skôr urážal vedenie mesta a kritizoval svoj poslanecký klub. Za hlavné dôvody svojho vystúpenia z klubu označil niečo iné, ako predtým povedal svojim kolegom.

Krátko po skončení mestského zastupiteľstva skupina 15 poslancov z koaličného klubu zaslalo novinárom svoje oficiálne vyhlásenie ku Kašperovmu vystúpeniu. Prinášame vám ho v plnom znení:

Vyhlásenie poslaneckého Klubu SMER, SNS, SDKÚ a nezávislých osbností:

Na základe udalostí zo dňa 7. februára 2017 my, doleuvedení poslanci mestského zastupiteľstva, reagujeme na mimoriadne konfrontačné a neslušné vyjadrenia poslanca Igora Kašpera na prácu nášho poslaneckého klubu. Poslanecký klub SMER, SNS, SDKÚ vznikol po komunálnych voľbách ako zoskupenie straníckych a nezávislých poslancov mestského zastupiteľstva za účelom podporovať a napĺňať svoj volebný program a volebný program primátora mesta Jána Noska.

Klub a jeho fungovanie vždy bolo založené na dobrých medziľudských vzťahoch poslancov a počas dvoch rokov v ňom vládla priateľská pracovná atmosféra. Dali sme si obzvlášť záležať na tom, že v prípade, ak má niekto iný názor, ako väčšina klubu, môže ho slobodne vyjadriť. Svedčí o tom aj rôznorodosť hlasovania pri niektorých témach v mestskom zastupiteľstve.

Aj to je jeden z dôvodov, prečo nás dnes prekvapili konfrontačné a neúctivé vyjadrenia poslanca Igora Kašpera, ktorými komentoval svoje vystúpenie z nášho klubu.

Je zarážajúce, že dnes uvedené vyjadrenia nikdy netlmočil na našom poslaneckom klube ani v individuálnych rozhovoroch s ostatnými poslancami. Taktiež na našom rokovaní pred novembrovým mestským zastupiteľstvom svoje vystúpenie z poslaneckého klubu rázne vylúčil.

Vo svojich vyjadreniach spochybnil aj rozvojové projekty mesta, ktoré ešte v nedávnej minulosti podporil svojím hlasovaním. Ako členovia poslaneckého klubu sa cítime jeho vyjadreniami dotknutí a vnímame ich ako súčasť predvolebnej kampane na post predsedu BBSK. Aj na základe toho ho vyzývame, aby náš klub mestského zastupiteľstva viac nezneužíval na svoju predvolebnú kampaň.

Všetci pätnásti doleuvedení členovia poslaneckého klubu SMER, SNS a SDKÚ zároveň vyslovujeme dôveru predsedovi klubu, podpredsedom klubu a vedeniu mesta na čele s primátorom Jánom Noskom.

Katarína Čižmárová, Martin Turčan, Marcel Pecník, Daniel Karas, Jakub Gajdošík, Marek Modranský, Matúš Molitoris, Stanislav Mičev, Ľubomír Motyčka, Svetozár Dluholucký, Ľubica Laššáková, Ladislav Topoľský, Ján Šabo, Michal Škantár, Ludvik Nábělek.

Autor: (jag), Foto: ilustračné