Podľa ministra Doležala zimné strediská budú zatvorené do januára, Kollár otváral Donovaly v piatok…

SPRÁVY
4 /

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal vo štvrtok vyhlásil, že zimné lyžiarske strediská na Slovensku zostanú zatvorené minimálne do začiatku januára 2021. Tak vraj rozhodlo konzílium odborníkov.

Pandemická komisia vlády má odporučiť sprísnenie protipandemických opatrení

Ministerstvo dopravy a výstavby pripravilo podľa Andreja Doležala jasný protokol, za akých okolností ponechať lyžiarske strediská otvorené aj počas aktuálnej pandémie koronavírusu, a to na semaforovom systéme. Mnohé zo zimných centier na Slovensku už spustili zasnežovanie lyžiarskych a prijali potrebné hygienické opatrenia proti prípadnému šíreniu pandémie.

Tento návrh však nateraz nie je aktuálny, pretože podľa odborníkov namiesto uvoľňovania je nevyhnutné sprísňovať opatrenia zamerané na zastavenie šírenie ochorenia COVID-19.

„Konzílium odborníkov v piatok na rokovaní pandemickej komisii vlády odporučí sprísnenie opatrení vrátane uzatvorenia zimných lyžiarskych stredísk. To znamená, že minimálne do začiatku januára môžeme zabudnúť na lyžiarsku sezónu,“ 

povedal Andrej Doležal.

Andrej Doležal

Tvrdá reakcia z Liptova

Na slová ministra Doležala reagoval primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč (HLAS-SD), ktorý je aj predsedom predstavenstva Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov:

„Lyžiarske strediská zostanú zatvorené minimálne do januára. Túto zásadnú správu sme sa vo štvrtok dozvedeli len tak mimochodom z úst ministra dopravy. V prvej chvíli som nenašiel žiadne slušné slová, ako toto rozhodnutie okomentovať. Vláda tak pochovala stovky majiteľov malých penziónov, prevádzkovateľov služieb a drobných živnostníkov na Liptove a pod Tatrami.  Len tak – bez akéhokoľvek bližšieho návodu, že čo teraz majú robiť, keďže mnohí z nich žijú len z tržieb v cestovnom ruchu.“

Ján Blcháč

Primátor Liptovského Mikuláša vyzýva ministra dopravy, aby urobil všetko, čo je v jeho silách a presvedčil pandemickú komisiu, krízový štáb a svojich ministerských kolegov, že na Liptove a v Tatrách sú na zimnú sezónu zodpovedne pripravení:

„Ak sa mu to nepodarí, tak ho vyzývam, aby sa s ministrom hospodárstva a ministrom financií postavili pred verejnosť a zrozumiteľne vysvetlili, ako si predstavujú zimnú turistickú sezónu. Kde nájdu stovky podnikateľov mechanizmy a žiadosti,  na základe ktorých im štát vykryje straty, ktoré im týmto rozhodnutím spôsobí?“

Park Snow Donovaly otvárajú v piatok 4. decembra

Zdá sa, že kým na Liptove sú zo zatvorenia zimných lyžiarskych stredísk do januára pobúrení, na Donovaloch si zatiaľ z toho veľkú hlavu nerobia.

Krátko potom, ako minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina) vyhlásil uzatvorenie zimných lyžiarskych stredísk, jedno z nich Park Snow Donovaly, ktoré prevádzkuje spoločnosť GOIMPEX Bratislava, a.s. s akcionárom Borisom Kollárom (Sme rodina) na svojej  facebookovej stránke uviedlo:

„Lyžovačka na Donovaloch v časti Záhradište od piatka 4. Decembra 2020, vrátane večerného lyžovania! K dispozícii sú zjazdovky pri Lomenej pome a pri vleku P2 v celkovej dĺžke 1,2 km. Na svah vás vyvezie 4-sedačková lanovka Buly Expres Záhradište a späť na centrálne parkovisko sa vytiahnete vlekom P2. Prevádzková doba DENNE PIATOK – SOBOTA 8:30 – 21:00 NEDEĽA – ŠTVRTOK 8:30 – 15:30 Tešíme sa na Vašu návštevu na Donovaloch.“

 

Boris Kollár na Donovaloch

Lyžiarske stredisko na Donovaloch prosí všetkých návštevníkov, aby striktne dodržiavali všetky protipandemické opatrenia – odstupy min. 2 metre v koridoroch pred turniketmi, pokladňami príp. inde, mali vhodným a dostatočným spôsobom prekrytú tvár a dodržiavali prísnu hygienu rúk.

Návštevníci môžu využiť  výhodnejšie ceny skipasov s 30 – percentnou zľavou zakúpených ONLINE pred príchodom do strediska, pričom okrem ušetrených peňazí ušetria aj čas státím v rade pred pokladňami. Za aktuálne platnej legislatívy stredisko môže byť otvorené!

Park Snow Donovaly

Minister dopravy koriguje svoje vyjadrenia

Po verejnej kritike štvrtkových  ministra dopravy aj v súvislosti s piatkovým otváraním zimného strediska Park Snow Donovaly Andrej Doležal korigoval svoje predchádzajúce vyjadrenia. Minimálne do pondelka 7. decembra môžu byť otvorené všetky lyžiarske strediská, keďže hlavný hygienik zatiaľ nebol požiadaný o to, aby vydal vyhlášku a Ministerstvo dopravy a výstavby SR nevie regulovať, otvárať či zatvárať tieto strediská.

„Objavili sa medializované informácie, interpretujú situáciu trochu skreslene. Je to veľmi zle interpretované. Všetky lyžiarske strediská, ktoré dnes majú na to podmienky, môžu byť stále otvorené,“

podotkol minister.

Ministerstvo dopravy a výstavby nevie regulovať, otvárať alebo zatvárať strediská. Otvorili Donovaly, ak by mohla, môže otvoriť aj Jasná alebo Lomnica, to je v tejto chvíli úplne jedno. Čiže otvorené môže mať ktokoľvek, nie len Donovaly,“

zdôraznil Doležal.

Zároveň  uviedol, na pandemickej komisii očakáva vecnú a konštruktívnu diskusiu o osude tohtoročnej lyžiarskej sezóny. Komisia má odporúčací charakter pre krízový štáb, resp. vládu SR.

„Momentálne neexistujú žiadne obmedzenia alebo nariadenia, ktoré by obmedzovali prevádzku lyžiarskych stredísk.  Jediný, kto to dokáže obmedziť, je hlavný hygienik. Cieľom rezortu dopravy je nechať otvorené strediská, ale za sprísnených podmienok. Aby tam bol organizovaný poriadok a nie neorganizovaný chaos. My dávame jasné pravidlá, je to postavené na testovaní, nosení rúšok, dodržiavaní odstupov, zatvorených reštauráciách a tak ďalej,“

uzavrel tému Andrej Doležal.

Pandemická komisia o lyžiarskych strediskách ešte nerozhodla

Po avízach ministra dopravy sa čakalo, že o prevádzke lyžiarskych stredísk v súčasnej pandemickej situácii rozhodne podvečerné zasadnutie pandemickej komisie vlády. Tieto očakávania sa nenaplnili. Téma fungovania lyžiarskych stredísk na Slovensku podľa hlavného hygienika Jána Mikasa nie je uzavretá.

Konzílium odborníkov cez víkend naštuduje plán rezortu dopravy o protipandemických pravidlách pre prevádzku zimných lyžiarskych stredísk a počas budúceho týždňa sa pokúsi pripraviť také opatrenia, ktoré mali použiť v danej situácii.

Hlavný hygienik zároveň potvrdil, že lyžovanie nie je v súčasnosti obmedzené špeciálnou vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva a v zimných strediskách treba dodržiavať všeobecne platné opatrenia. Nové sa zavedú až po prijatí kompromisného plánu ministerstva dopravy a odborníkov.

Faktom však je, že epidemiologická situácia na Slovensku v súvislosti so šírením koronavírusu sa podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího zhoršuje. Treba počkať na budúcotýždňové zasadnutie vlády SR, ktoré by už malo na zákalde odporúčania pandemickej komiesie  prijať konkrétne rozhodnutie, pretože prevádzkovatelia zimných stredísk a lyžiari zostávajú v neistote…

Autor: (tom), Foto: ilustračné