Počas Európskeho týždňa mobility aj v našom kraji cestujú všetci za polovicu

SPRÁVY
3 /

Cestujúci v celom Banskobystrickom samosprávnom kraji počas Európskeho týždňa mobility od 16. do 22. septembra môžu cestovať za takmer polovičné cestovné. Banskobystrický samosprávny kraj sa rozhodol podporiť týždeň mobility a umožniť tak cestujúcim v prímestskej autobusovej doprave cestovať za cestovné so zľavou 45 %.

Európsky týždeň mobilita v našom kraji

BBSK sa zapojí do Európskeho týždňa mobility, ktorého tohtoročnou témou je kombinovanie a integrácia dopravy.

„Dostupné cestovanie, integrovaná doprava a kvalitnejšie cesty v našom kraji sú jednou z našich priorít. Chceme, aby aj verejná doprava bola vhodnou alternatívou k cestovaniu osobným autom. Počas Európskeho týždňa mobility budeme sledovať, ako sú služby verejnej dopravy v jednotlivých okresoch využívané,“

hovorí banskobystrický župan Ján Lunter.

etm1

SK8 a minister dopravy v Banskej Bystrici  

Európsky týždeň mobility a kampaň k nemu prišiel predstaviť a odprezentovať na Úrad BBSK aj minister dopravy a výstavby Arpád Érsek, ktorý sa zároveň stretol s predstaviteľmi VÚC počas rokovania Združenia samosprávnych krajov SK8 v Banskej Bystrici.

„Očakávame, že budúci týždeň budú mať občania zľavnenú možnosť cestovať v dopravných prostriedkoch, či sú to vlaky, prímestské autobusy a v niektorých mestách aj MHD. Touto výzvou chce naše ministerstvo spolu s krajmi a mestami ukázať občanom, že sa dá cestovať aj inak, aby sme nemali také veľké zápchy na cestách.  Je potrebné vytvoriť občanom podmienky, aby tieto dopravné prostriedky mohli využívať,“ 

uviedol minister dopravy Arpád Érsek.

bus2

Okrem jednorazovej investície do verejnej dopravy počas Európskeho týždňa mobility Banskobystrický samosprávny kraj pripravuje ďalšie kroky na zlepšenie verejnej dopravy a už do roku 2020 preinvestuje na opravu ciest 50 miliónov eur.

„Na stretnutí Združenia samosprávnych krajov SK8 sme rokovali aj o finančných prostriedkoch potrebných na modernizáciu ciest II. a III. triedy a potrebe ich dofinancovania sumou 320 miliónmi eur zo štátneho rozpočtu,“

povedal po stretnutí Ján Lunter.

Podľa analýzy rozvojového potenciálu patrí Banskobystrický samosprávny kraj k štyrom krajom s druhými najväčšími vnútroregionálnymi rozdielmi, no pritom 8 z 13 okresov kraja patrí do kategórie s najhoršou dostupnosťou v rámci Slovenska.

bus

Ako funguje zľava na cestovnom

Zľavnené cestovné bude všetkým cestujúcim, ktorí teraz cestujú na plné cestovné, vydávané automaticky. Nie je potrebné si u vodiča zľavu pýtať. Stačí, ak si cestujúci vypýta lístok do svojej cieľovej stanice, vodič prímestskej linky automaticky vydá zľavnený lístok.

Európsky týždeň mobility je celoslovenskou aktivitou, tematicky je v roku 2018 zameraný na kombinovanie a integráciu dopravy. Zľavy sú poskytované cestujúcim, ktorí doteraz žiadne zľavy nevyužívajú.

Cieľom práve tohto zamerania je udržať a naučiť využívať verejnú dopravu dospelých a ekonomicky aktívnych cestujúcich, pretože práve oni sú vďaka svojim ekonomickým možnostiam najnáchylnejší k prechodu na využívanie individuálnej dopravy.

Vďaka Európskemu týždňu mobility majú v týždni od 16. do 22. septembra na celom Slovensku rôzne výhody vo vlakoch Železničnej spoločnosti Slovensko, kategórie Os a REX, vo všetkých autobusoch prímestskej autobusovej dopravy a v rámci MHD v Košiciach a Nitre.

bus1

Zdroj: BBSK , Foto: TASR a ilustračné