Koncom marca bolo v historickej centre Banskej Štiavnice rušno. Dôvodom bola vykládka ďalších častí technológie Pivovaru ERB.
Investície do novej technológie
Hoci ročná kapacita ERBu zostáva na úrovni 3.500 hektolitrov, 220-tisíc eur ide do ďalšej technológie. Dôvodom je rozšírenie sortimentu a rozhodnutie pre vlastnú propagáciu pivovarských kvasníc.
„Inštaláciou propagačnej stanice zavŕšime kompletizovanie technológie výrobného procesu. Začneme s vlastnou propagáciou pivovarských kvasníc v spolupráci s vedeckým pracoviskom Technickej univerzity Mníchov vo Weihenstephane. S technológiou na takejto vysokej úrovni v kombinácii s tradičnými výrobnými postupmi pri varení piva získa ERB raritné postavenie v európskom meradle,“
hovorí sládek pivovaru Andrej Gašpar.
Druhú veľkú investíciu, navýšenie počtu cylindrokónických kvasných tankov, si vyžiadala postupná zmena sortimentu Pivovaru ERB. Pôvodný projekt rátal s dvoma druhmi piva, dnes ich v ERBe varia dvojnásobne viac. Tanky a propagačnú stanicu vyrobila nemecká firma Kaspar Schulz, ktorá je v produkcii technológií pre malé pivovary svetovou špičkou.
Pôvodne bol pivovar umiestnený v jednej budove národnej kultúrnej pamiatky v historickom centre Banskej Štiavnice. Začiatkom minulého roka sa technológia na sekundárne spracovanie piva presunula do vedľajšej historickej budovy a obe časti sa pod úrovňou cestnej komunikácie prepojili pivovodom. Spolu s komplexnou rekonštrukciou objektu a najnovším posilnením technológie ide o investície vo výške 1,2 milióna eur.
Pivovar ERB založila v roku 2010 rodina pivovarníka Eduarda Radu s cieľom pozdvihnúť kultúru pitia piva na úroveň najvyššieho gastronomického zážitku. Rodinná firma v Banskej Štiavnici, ktorá varí pivo výlučne na prírodnej báze a z prvotriednych surovín, zamestnáva už takmer 60 obyvateľov banskoštiavnického regiónu.
Pivovar ERB
S nekompromisným dôrazom na kvalitu varí pivo na špičkovej technológii a dožičí mu čas na dozrievanie, ktorý potrebuje. ERB dodáva svoje produkty do približne deväťdesiatich špičkových hotelov, reštaurácií a barov na Slovensku. Nikdy sa neobjaví v obchodnej sieti.
ERB sídli v dvoch komplexne zrekonštruovaných budovách v historickom centre Banskej Štiavnice: V dome zo 16. storočia je umiestnená technológia varného procesu a kvasenia, v budove obnovenej synagógy sa nachádza technológia na filtráciu, pasterizáciu a plnenie, obe budovy spája pivovod. ERB tu má aj svoje divadlo.
ERB oživuje dávne umenie súladu piva s jedlom v kombinácii vytvárajúcej gurmánsky zážitok. Preto okrem druhov typických pre Slovensko postupne uvádza najpozoruhodnejšie pivné druhy na svete v exkluzívnej línii ERB Limited Edition. Aktuálne predstavuje limitovanú sériu ERB Braggot 16%.
Zdroj: ERB, Foto: Lužina