Peter Pellegrini na Kališti: O úcte k hrdinom nestačí len rozprávať, ale treba ju prejaviť aj skutkami

SPRÁVY
1 /

V areáli Národnej kultúrnej pamiatky Kalište sa v sobotu uskutočnil 13. ročník spomienkového podujatia  Stretnutie generácií. Prišiel aj predseda vlády Peter Pellegrini spolu s ministrom obrany Petrom Gajdošom a ministerkou kultúry Ľubicou Laššákovou.

Stretnutie generácií na Kališti tohto roku hlavní organizátori – Oblastný výbor Slovenského zväzu  protifašistických bojovníkov a Múzeum SNP v Banskej Bystrici presunuli na skorší termín, ako boli tie predchádzajúce konané tradične v predvečer výročia SNP o hlavní organizátori . Dôvodom bolo vytvorenie podmienok na väčšiu účasť žiakov a študentov pred koncom školského roka. To sa aj potvrdilo, keďže medzi účastníkmi bolo okolo 300 mladých ľudí.

Pietneho aktu kladenia vencov k Pamätníku obetí nacistami vypáleného Kališťa sa zúčastnil slovenský premiér Peter Pellegrini, ktorý sem chodil aj vždy predtým. Vo svojom prejave k účastníkom Stretnutia generácií okrem iného povedal:

„Veľmi ma mrzí, že som tu za posledných päť rokov nikdy nestretol nášho terajšieho prezidenta. Kalište je jedno z najväčších podujatí takéhoto druhu na Slovensku a je povinnosťou ústavných činiteľov, bez ohľadu na to, v akej funkcii sú, sem prísť a pokloniť sa všetkým tým, ktorí padli za našu slobodu.“

Opýtal sa tiež, kde sú všetky slovenské televízie, rádiá a ďalšie médiá, ktoré by o tejto udalosti mali informovať:

„A už vôbec nebudem komentovať kolegov politikov z opozičných strán, ktorí ak vidia kamery, tak do televízií vedia rozprávať, ale že by sem prišli a položili veniec a strávili pár chvíľ, tiež tu nie sú. O úcte k hrdinom a o boji za našu slobodu nestačí len rozprávať, ale treba ju prejaviť aj skutkami.“

Premiér Pellegrini sa dotkol sa aj otázky budúcoročných prezidentských volieb :

„Slovensko už jedného fašistického prezidenta malo a musíme urobiť všetko pre to, aby sme sa v budúcoročných voľbách nemuseli hanbiť, kto bude stáť na čele tohto štátu. Robme , prosím, všetko tak, ako sme urobili v Banskobystrickom kraji, aby dobre a dôstojne dopadli aj voľby prezidenta SR v marci 2019.“

Minister obrany Peter Gajdoš pri pohľade na množstvo mladých účastníkov Stretnutia generácií uviedol:

„Teší ma, že už aj mládež začína rozmýšľať, že o histórii a tragédii v Kališti netreba len rozprávať, ale treba sa tam prísť aj pozrieť priamo k Pamätníku. Je potrebné mládeži a nasledujúcim generáciám odovzdávať tieto zverstvá, ktoré uskutočnili fašisti a netreba na to zabúdať.“

Ďalej pokračoval:

„Tak, ako milióny vojakov na frontoch, aj civilné obete, obyvatelia miest a obcí, ktorí bojovali proti útlaku a okupácii, alebo ktorí si len jednoducho chceli chrániť holé životy, padli v tejto strašnej vojne a sú pre nás večným mementom, ako tragicky môže dopadnúť predstava o nadradenosti a svetovlád.”

Minister Gajdoš zároveň zdôraznil, že slobodu a život v mieri nesmieme nikdy považovať za samozrejmosť.

„Žiaľ aj 73 rokov od skončenia najkrvavejšej vojny v dejinách ľudstva, sú medzi nami, takí, ktorí by radi privítali návrat pre spoločnosť nezdravého režimu. Vyžívajú sa v ideách fašizmu a nacizmu, snívajú o nadvláde bielej rasy a pohŕdajú spoluobčanmi, ktorí sa od nich líšia pôvodom alebo farbou pleti. A my nesmieme dovoliť, aby nás vohnali do ďalšej nezmyselnej vojny.”

Návštevníci mohli vidieť aj zrekonštruované bunkre Partizánskej republiky, pozrieť si Sad života vysadený predstaviteľmi 105 slovenských obcí vypálených nemeckými nacistami či ďalšie pamiatky na tragický 18. marec 1945 a obete nacistického besnenia.

Pre všetkých účastníkov bol pripravený kultúrny program s občerstvením a sprievodnými akciami.

 

Autor: (tom), Foto: TASR a FB