Päť kandidátov z okrúhleho stola zadáva dva prieskumy verejnej mienky

SPRÁVY
1 /

Piati kandidáti na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja z okrúhleho stola v stredu na spoločnom brífingu ohlásili zadanie spoločných prieskumov a systém krokov pre výber kandidáta schopného zvíťaziť v novembrových voľbách.

Výsledky 2. okrúhleho stola

Po prvýkrát pred médiami kandidáti Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, OKS a KDH) a  nezávislí kandidáti Stanislav Mičev, Igor Kašper a Pavel Greksa a v zastúpení kandidáta Viliama Baňáka z Jednoty – ľavicovej strany Slovenska krajský predseda Ondrej Kožiak spoločne informovali novinárov a verejnosť o zvolenom postupe, ktorý bude suplovať chýbajúce druhé kolo volieb. Podporu rokovaniam a ďalšiemu postupu vyjadril aj Michal Kantor, Strana zelených Slovenska.

Martin Klus zhrnul doterajší postup rokovaní  v súlade s Memorandom o vzájomnej podpore:

„Rokovania kandidátov za okrúhlym stolom vyústili do spoločnej dohody, ktorej prvé kroky sa aktuálne začínajú realizovať. Zažívame historickú udalosť na Slovensku. Nikdy doteraz sme nezaznamenali situáciu, kedy by päť protikandidátov zadalo spoločný prieskum.“

Dôležitosť týchto krokov prízvukoval Klus podľa neho nezodpovedným zrušením dvojkolovej voľby, ktoré boli jediným demokratickým mechanizmom, na základe ktorého mohli rozhodnúť občania o nástupcovi Mariana Kotlebu.

Budú dva prieskumy  AKO a Median

Igor Kašper k zadaniu dvojprieskumu agentúram AKO a Median, ktoré mali najlepšie výsledky pred poslednými parlamentnými voľbami, s presne nastavenou metodológiou so štyrmi zadanými otázkami, uviedol:

 „Tretí okrúhly stôl však bude zvažovať viacero súvislostí v rámci prieskumu, na ktoré nás upozorňujú profesionálni sociológovia.“

Pavel Greksa informoval o transparentnom postupe kandidátov v oblasti financovania obidvoch  prieskumov. Každý z kandidátov si objedná jednu pätinu ceny v každej z dvoch agentúr. Úhrady budú uvedené na transparentných účtoch.

Tlačovej konferencie sa zúčastnil aj predseda Slovenskej asociácie prieskumných agentúr a riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích, ktorý vysvetlil zvolený systém prieskumu.

„Cieľom prieskumu je zistiť, kto z kandidátov má v prípade odstúpenia a vzájomnej podpory najväčšiu šancu. Zo skúsenosti vieme, že nie je možný jednoduchý ciferný súčet nameraných percent kandidátov, ktorí odstúpia, ale je dôležité zistiť aj sympatiu a antipatiu ich voličov voči ostatným kandidátom.“

Zástupca kandidáta za Jednotu – ľavicovú strana Slovenska prízvukoval dôležitosť ďalšieho spoločného postupu pri hľadaní najsilnejších stránok volebných programov všetkých účastníkov okrúhleho stola, ktorý sa ešte môže rozšíriť:

„Výsledkom bude dokument, ktorý by mal demokratický víťaz volieb napĺňať od prvého dňa nástupu do úradu.“

 Iniciátor memoranda a okrúhleho stola Stanislav Mičev vyslovil presvedčenie, že jedinou relevantnou odpoveďou na jednokolové voľby sú spoločné kroky kandidátov napriek tomu, že je veľmi náročné pre každého z nich upustiť zo svojho nasadenia vo volebnej kampani v prospech vyššieho cieľa.

 „Verím, že spoločný prieskum, spoločný program a spoločné prezentácie aktérov okrúhleho stola v mestách a dedinách Banskobystrického kraja v nasledujúcich týždňoch pomôžu pochopiť našim voličom závažnosť a tiež zodpovednosť takýchto spoločných krokov kandidátov naprieč politickým spektrom v prospech budúcnosti nášho kraja,“

dodal Mičev. Podľa neho by výsledky obidvoch prieskumov mali byť k dispozícii 2. októbra. Potom bude čas na dohodu, pretože na volebných lístkoch aj v prípade vzdania sa niektorých kandidátov budú uvedené mená všetkých, ktorých volebná komisia zaregistrovala.

V hre bude aj prieskum Focusu

V polovici septembra zadal prieskum verejnej mienky agentúre Focus Ján Lunter, ktorý sa spolu s Martinom Juhaniakom nezúčastňuje okrúhleho stola. Výsledky Focusu budú známe do konca septembra. Ako Lunter opakovane verejne vyhlásil, pokiaľ podľa prieskumu nebude najsilnejším z protikandidátov Mariana Kotlebu, odstúpi z volebnej kampane v prospech najlepšieho. Martin Juhaniak zatiaľ vyhlásil, že sa zachová zodpovedne.

Na otázku Bystricovín, či budú kandidáti z okrúhleho stola akceptovať aj prieskum Focusu a čo bude vlastne rozhodovať pri porovnaní výsledkov z troch rôznych prieskumov, zaznela odpoveď, že pozvú Jána Luntera na tretí okrúhly stôl.

Pri rozhodovaní o najsilnejšom kandidátovi budú brať do úvahy nielen percentuálne výsledky troch prieskumov, ale aj odpovede respondentov na ďalšie položené otázky, z čoho by sa zatiaľ nedohodnutým algoritmom mal vygenerovať jeden z kandidátov.

Malo by sa tak stať najneskôr do 15. októbra. Ten potom 4. novembra zvedie súboj s Marianom Kotlebom. K tomu je však potrebná dohoda všetkých relevantných kandidátov, ktorej obrysy sú v tejto chvíli nejasné.

O tomto probléme v stredu večer diskutovalo päť kandidátov aj s občanmi v Záhrade, čo budeme komentovať samostatne.

 

Zdroj: (tom) a Jana Orlická, Foto: Mirka Chabadová