PARKOUR MEETING: Už po tretíkrát v Banskej Bystrici!

ZAUJÍMAVOSŤ
0 /

Možno ste ani netušili, že naše mesto patrí medzi jedno z hlavných centier parkouru – umenia pohybu na Slovenku. Od 5. do 8. júla tu prebehne už tretí ročník najväčšieho stretnutia nadšencov tejto nesúťažnej disciplíny s názvom PARKOUR MEETING BANSKÁ BYSTRICA 2013.

parkour_meeting_1Parkour pochádza z Francúzska a je synonymom efektívneho presunu z jedného miesta na druhé, pričom človek, ktorý sa mu venuje (nazývaný aj traceur), pri ňom využíva iba schopnosti vlastného tela, povedala Natália Luptáková, členka organizačného tímu tohto podujatia. Samozrejme, parkouristi, cvičia aj v duchu workoutu a rozvíjajú i akrobaciu.

Parkour opäť pre všetkých

Predošlé dva ročníky privítali približne 300 parkouristov zo Slovenska, Česka, Rakúska a Poľska, ale aj desiatky záujemcov z radov verejnosti, pokračovala Natália. V Banskej Bystrici sa aj tento rok stretnú vyznávači tohto netradičného umenia pohybu, aby si povymieňali svoje poznatky a skúsenosti, naučili sa niečo nové a hlavne ukázali širokej verejnosti, čo to parkour vlastne je.

Toto podujatie organizujeme ako partia nadšencov parkouru z Banskej Bystrice, v spolupráci s basnskobystrickou akrobatickou skupinou Slovak Freerun Family, s ktorými ho robíme z presvedčenia a čo najmenej komerčne. Chceme totiž, v duchu dostupnosti parkouru, aby sa aj meetingu mohol zúčastniť naozaj každý, vysvetlila mladá Banskobystričanka. Preto všetci parkouristi platia iba symbolický registračný poplatok na pokrytie nákladov.

Pre verejnosť, ktorá má vstup na podujatie bezplatný, budú opäť pripravené zaujímavé ukážky parkouru a rôzne workshopy. Bude sa tiež môcť zúčastniť spoločných tréningov a rozcvičiek, ozrejmila Natália. Ak by však niekto mal záujem prežiť celé štyri dni ako účastník – parkourista, musí sa vopred zaregistrovať na oficiálnej stránke slovenských parkouristov alebo vo facebookovej udalosti k tomuto podujatiu.

Tretí ročník bude v mnohých smeroch výnimočný

Meeting bude tento rok prebiehať primárne na zimnom štadióne v hale B, ale aj v parku pod Pamätníkom SNP a na iných lokalitách v Banskej Bystrici, uviedla Natália. Organizátorom sa totiž tento rok nepodarilo získať do prenájmu priestory športovej haly Športového gymnázia. Napriek tomu sa snažia toto podujatie zabezpečiť a pripraviť čo najlepšie.

Veľkou oporou nám aj tentoraz bude množstvo sponzorov, hlavne Správa športových a telovýchovných zariadení mesta, ale aj viacero miestnych firiem. Tento projekt sa uskutočnil aj vďaka finančnej podpore spoločnosti Telefónica Slovensko a v spolupráci s Nadáciou Ekopolis a Nadáciou pre deti Slovenska v rámci programu Think Big, pokračovala Natália. Parkouristov podporili aj známe zahraničné tímy, ktoré sa tomuto umeniu pohybu venujú.

Jeden z nich, KRAP z Talianska, vyslal na meeting troch traceurov, ktorí budú viesť tréningy, workshopy a posúvať svoje skúsenosti našim parkouristom. Športovať sa predsa dá aj takmer zadarmo, zdravo, bez súťaživosti a rivality, dodala na záver Natália.

Chcú získať pochopenie verejnosti pre parkour

Traceuri, ktorí toto podujatie organizujú, očakávajú, že vďaka nemu zviditeľnia parkour a jeho tréningy v Banskej Bystrici a v ostatných mestách, získajú pre túto aktivitu väčšie pochopenie od okolia. Aj preto pripravili pred meetingom niekoľko exhibičných ukážok parkouru a akrobacie, napríklad aj v rámci sprievodného programu na Grilliade.

Pokúsia sa tiež správne naviesť a motivovať všetkých ľudí, ktorí sa tejto disciplíne venujú alebo chcú začať venovať. Či ste už teda o parkoure počuli alebo nie, príďte sa naň v júli pozrieť. O tomto podujatí, o ktorom vás budeme priebežne informovať, sa viac dozviete vo facebookovej skupine podujatia, na stránke www.parkour.sk alebo mailom na parkourmeetingbb@gmail.com.

Zdroj: PARKOUR MEETING 2013