OZ Pomáhame srdcom pripravuje darovaciu burzu Dajme veciam druhú šancu

SPRÁVY
1 /

O bystrickom OZ Pomáhame srdcom sme už písali viackrát. Založil ho bývalý džudista Dukly Banská Bystrica Anton Minárik s priateľmi, ktorých záľubou je aktívne pomáhať ľuďom v núdzi.

OZ Pomáhame srdcom

Predseda OZ Pomáhame srdcom Anton Minárik pre náš portál uviedol:

„Fungujeme už deviaty rok. Keď som skončil s aktívnou športovou kariérou, stretával som sa s tým, že čoraz viac ľudí potrebovalo v niečom pomôcť v ťažkej situácii. Bolo mi blízke už predtým pomáhať iným, napríklad kamarátom športovcom počas krízy, ktorá na každého raz za čas príde. Lebo mám takú filozofiu, že koľko dávaš, toľko sa ti vráti a postupne sa to začínalo nabaľovať. Rozhodol som sa pomáhať tým, čo to potrebujú a pomoc si naozaj zaslúžia. Pomáhať srdcom je to najlepšie, čo môžeme urobiť pre iných.“

Združenie dobrovoľníkov dlhodobo pomáha krízovému centru Dom svätej Alžbety, Detskému domovu Svetluška, DSS Kompa, Klinike pediatrickej onkológie a hematológie DFNsP v Banskej Bystrici a ďalším inštitúciám či jednotlivcom.

Vlani sa pustili do verejnej zbierky BEZ OHROZENIA 2019 zameranej na podporu detí v núdzi, ktoré zanedbávané a týrané.

Keď sa im podarí zohnať viac vecí, ako treba, spolupracujú s ďalšími združeniami, ktoré tiež pomáhajú ľuďom v núdzi. Členovia OZ Pamáhame srdcom riadne pracujú a majú svoje rodiny, takže týmto aktivitám sa venujú vo svojom voľnom čase. O konkrétnych možnostiach pomoci informujú na https://www.facebook.com/ozpomahamesrdcom/.

Dajme veciam druhú šancu

Členovia OZ Pomáhame srdcom sú aktívni aj v roku 2020. O ich najnovšom projekte nám Anton Minárik povedal:

„V poslednej dobe sa viacero ľudí obracia na OZ Pomáhame srdcom aj na mňa so žiadosťami o  finančnú pomoc alebo oblečenie. V rámci nášho združenia a v spolupráci s Komunitným centrom Sásová v Banskej Bystrici sme sa rozhodli, že zorganizujeme darovaciu burzu pre tých, čo to potrebujú. Nazvali sme ju Daj veciam druhú šancu.“

V podstate ide o to, že ak Bystričania alebo ľudia z okolia majú nejaké veci, ktoré im je ľúto vyhodiť, môžu ich darovať. Už teraz môžu darcovia nosiť veci do Komunitného centra Sásová na Tatranskej 10, po telefonickom dohovore na telefónnom čísle 0917 505 921.

Následne v sobotu 15. februára 2020 od 10:00 – 14:00 hod. tu bude darovacia burza „Daj veciam druhú šancu“. Na ňu môžu prísť ľudia, ktorí takéto veci potrebujú a pomôžu im v ich každodennom živote.

„V dnešnej dobe vieme, že veľa ľudí obracia to euro v peňaženke aj dvakrát aby si rozmyslel, čo si kúpi. Nie každému vyjde na kúpu nového oblečenia, takže im pomôžeme takýmto spôsobom bez nárokov na financie. Darcovia môžu priniesť do centra akékoľvek šatstvo, poprosím len aby bolo čisté a neznehodnotené. Vítané sú aj hračky, knihy, kočíky, športové potreby či ďalšie veci pre rodiny s deťmi,“

dodáva Minárik.

Stáva sa, že niekedy ľudia odhlásia združeniu aj sami so žiadosťou o pomoc. V takých prípadoch si podľa Minárika najskôr preveria situáciu, aby náhodou nešlo o manipuláciu, lebo aj také veci sa stávajú. Rozhodujúce je, aby pomoc dostali tí, ktorí ju naozaj potrebujú.

Autor: (tom), Foto: ilustračné