Otvorený list zdravotníckych organizácií predsedom koaličných strán

SPRÁVY
2 /

Predstavitelia rozhodujúcich zdravotníckych organizácií, ktorým záleží na budúcnosti slovenského zdravotníctva, sa v pondelok 30. novembra obrátili otvoreným listom na predsedov všetkých štyroch koaličných strán.

Zároveň vyjadrili presvedčenie, že politici prijmú ich pozvanie na stretnutie, aby mohli spoločne riešiť oprávnené požiadavky na zvýšenie návrhu rozpočtu na rok 2021. Prinášame Vám úplné znenie otvoreného listu zdravotníkov:

Vážená pani predsedníčka, vážení páni predsedovia!

My, rozhodujúce zdravotnícke organizácie, sa na vás obraciame ako na predsedov koaličných politických strán, ktoré si ako súčasť vládnej koalície dali za úlohu priniesť tejto krajine nielen novú nádej, ale predovšetkým reálne zlepšenie života našich občanov vo všetkých oblastiach.

Sľubovali ste občanom, vrátane nás, zdravotníkov, iné, podstatne lepšie, fungujúce a spravodlivé zdravotníctvo.

My, zdravotníci, už viac ako 20 rokov upozorňujeme na nedostatky, snažíme sa predkladať návrhy a ponúkať riešenia. Márne však 20 rokov hľadáme partnera, márne ponúkame riešenia, márne čakáme na zmenu. Slovenské zdravotníctvo sa postupne prepadáva stále nižšie a nižšie. To, kam sa za posledné roky dostalo, nám jasne ukazuje súčasná pandémia, počas ktorej sa jeho slabiny a nedostatky prejavili v plnej nahote.

Konečne všetci pochopili, že takto sa ísť už ďalej nedá. Už nemôžeme naďalej tolerovať krehkosť systému, ktorý sa permanentne dostáva do krízového stavu. Možno si ani neuvedomujete, že slovenské zdravotníctvo je v dôsledku nesystémových zmien a sústavného podfinancovania v krízovom stave už niekoľko rokov.

Povinnosťou nás všetkých ale je, aby sme sa z tohto kolotoča dostali čo najskôr von. Zdravie a život je najvyššia hodnota každej spoločnosti, a preto sa k nej takto treba aj správať. Chceme vás preto dôrazne upozorniť na to, čo od vás, vrcholových politikov, právom očakáva zdravotníctvo, teda pacienti i zdravotníci.

Ak si uvedomujete, že treba finančnými injekciami podporovať ekonomiku, musíte si naplno uvedomiť aj to, že podpora zdravotníctva sa musí stať absolútnou prioritou dnešných dní. Bez podpory zdravotníctva budú pre túto krajinu vážne nielen dopady pandémie, ale predovšetkým bude ohrozené jeho ďalšie fungovanie a zabezpečenie dostupnej zdravotnej starostlivosti. Ak tieto súvislosti nebudete riešiť dnes ako prioritu, kolaps zdravotného systému skôr či neskôr nastane. A máme reálne obavy, že to bude skôr, ako si dnes všetci myslíme.

Apelujeme preto na vás, že podpora ochrany zdravia je nevyhnutná, lebo ak porazíme pandémiu, môže sa naplno naštartovať aj ekonomika.

Systémové zmeny máme pripravené, ale bez navýšenia financií v návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo na rok 2021 sú to len popísané papiere bez šance ich reálneho premietnutia do praxe a pocítenia benefitov z nich pre pacienta a zdravotníka. 

Nedostatočne financované zdravotníctvo nezabráni odchodu zdravotníkov do zahraničia, zo systému a nezabezpečí nám zvyšovanie, ba ani udržanie kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov.

Preto požadujeme:

1. Navýšenie platby za poistencov štátu minimálne na úroveň 5% priemernej mzdy spred 2 rokov

– úroveň 5% platby za poistenca štátu predstavuje 54,6 € (takmer o 11 € menej ako v ČR)

– zároveň táto suma predstavuje približne stále len 450 miliónov  eur

2. Dofinancovať straty v zdravotníctve, ktoré spôsobila pandémia COVID-19.

Vážená pani predsedníčka, vážení páni predsedovia,

sme presvedčení, že volebná rétorika nebola len vaším dokonalým slovným cvičením a marketingovým ťahom na voliča, ale že vám i nám ide naozaj o podstatu veci. Chceme vám pripomenúť, že skutočný záujem o zdravie našich občanov je príležitosť, ako si môžete vy, vláda, ale i poslanci, zachovať svoju tvár a dokázať, že vám na našich občanoch a slovenskom zdravotníctve záleží.

Sme odkázaní na spoluprácu, zodpovedné riešenia a systémové zmeny.

Preto vás žiadame o neodkladné stretnutie k prerokovaniu našich návrhov ešte pre schvaľovaním návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2021 v NR SR.

V opačnom prípade strácate našu dôveru, že bude zabezpečované právo občanov na lepšiu dostupnosť, kvalitu a rovnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti.

S úctou

Slovenská lekárska komora – Marian Kollár, prezident v.r.

Asociácia na ochranu práv pacienta – Mária Lévyová, prezidentka, v.r.

Asociácia nemocníc Slovenska – Marián Petko, prezident, v.r.

Zväz ambulantných poskytovateľov, Zuzana Dolinková, prezidentka, v.r.

Asociácia súkromných lekárov, Marián Šóth, prezident, v.r.

Asociácia polikliník a zdravotníckych zariadení, Štefan Zelník, prezident, v.r.

Asociácia dopravnej zdravotnej služby, Ernest Caban, podpredseda, v.r.

Zdroj: SLK, Foto: ilustračné