Otvorený list zamestnancov ZŠ Bakossova primátorovi a poslancom

SPRÁVY
3 /

Do redakcie sme dostali otvorený list zamestnancov ZŠ Bakossova, ktorej spolu so ZŠ Hronská hrozí zrušenie. Obsah listu adresovaného primátorovi a poslancom mestského zastupiteľstva pred ich rokovaním 14.mája, vám prinášame v plnom znení.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVážený pán primátor, páni poslanci!

Človek má rozum na to, aby ho používal a rozmýšľal. Ako rozmýšľate Vy, keď v situácii, keď „vraj mesto nemá peniaze,“ nechcete prijať pomocnú ruku a opäť sa zahrávate s deťmi zo ZŠ Jána Bakossa. Aké sú Vaše morálne hodnoty, keď uvoľňujete cestu súkromnému sektoru?

30 rokov sa nenašiel človek, ktorý by investoval do budovy ZŠ Jána Bakossa , a keď sa konečne našiel niekto, kto sa chce popasovať s narastajúcimi problémami a snaží sa zachrániť strechu nad hlavou 250 deťom, tak Vy mu kladiete pod nohy polená. Ako je možné, že ako šibnutím čarovného prútika ste zmietli zo stola všetky rokovania s evanjelickou cirkvou tesne pred podpísaním dohody? Zasa deti a zamestnanci štátnej školy budú musieť ustúpiť mocichtivému a ziskuchtivému súkromnému sektoru, ktorému vyhovuje lukratívna poloha tejto školy? Čo tým získate?

1. Zrušíte školu v centre mesta, ktorá je ideálna z hľadiska bezpečnosti detí (tiché, nehlučné

a bezpečné prostredie, mimo hlavných cestných komunikácií) a dopravnej dostupnosti – takáto ZŠ sa už v Banskej Bystrici nenachádza.

2. Je to škola, ktorá v poslednom období vykazuje medziročný nárast 13%.

3. Škola má 18 integrovaných žiakov (z toho 3 s asistentom učiteľa), ktorým by zmena určite

neprospela.

4. Zrušenie školy bude mať priamy dopad na blízku MŠ a tiež na ZUŠ.

Čo povedia nasledujúce generácie, pán primátor a páni poslanci, keď zrušíte jedinú nevýberovú štátnu školu rodinného typu v centre mesta?

Pán primátor, čo ste to za človeka – učiteľa, ktorému nezáleží na deťoch? Či lepšie povedané záleží, ale len na tých, ktorých rodičia si môžu dovoliť platiť za výchovu svojich detí. Kde sú Vaše sociálne aspekty? Deti, ktorých rodičia častokrát bojujú o prežitie, budú musieť za vzdelaním cestovať ďalej a ďalej, ich rozpočet sa zníži. Kto na to doplatí? Dieťa!

Zrušme školu, je nám to ľúto, ale veď „zachránime“ rozpočet – ale to je jediné, o čo Vám ide.  Zrušme možnosť desiatkam detí rásť v pokoji a v bezpečí pod vedením naozaj mladých ľudí, ktorí nemajú skostnatené názory, majú chuť, energiu, odhodlanie a ich prácu a výsledky im môžu závidieť mnohé súkromné školy. Mnohé deti chodia do školy naozaj rady, kým v iných školách bol s nimi problém. Ale to by Vám vedeli povedať skôr triedni učitelia, asistenti učiteľov, no hlavne rodičia a samotné deti.

Zrušme školu, je nám to ľúto, ale veď aj tak deti majú kam chodiť – čo to je pár desiatok, stoviek metrov cez pár viacprúdových ciest. Veď môžu ísť do preplnených tried, kde sa „bez problémov“ dá ďalej budovať individuálny prístup. Alebo im zriadime autobusy, veď to nie je problém, aj v iných štátoch to tak funguje.

Zdroj: Bystricoviny.sk