Otvorenie 26. akademického roka 2023/2024 na banskobystrickej Akadémii umení

SPRÁVY
1 /

Tento rok Akadémia umení v Banskej Bystrici otvorila svoje brány pre študentov troch fakúlt.  Konkrétne pre Fakultu dramatických umení, kde sa zapísalo tento rok 143 študentov, Fakultu múzických umení – 176 študentov a Fakultu výtvarných umení – 215 študentov.

Rektor Akadémie umení Prof. MgA. Ing. Michal Murin, ArtD. vo svojom príhovore uviedol:

„V novembri 2022 sme ako druhá univerzita na Slovensku požiadali Akreditačnú agentúru o posúdenie súladu nášho Vnútorného systému kvality so štandardmi. V marci 2023 sme ako prví privítali posudzovateľov agentúry na pôde akadémie na kontrolu na mieste. V priebehu najbližších mesiacov/ týždňov sa dozvieme výsledky (najneskôr do 5. 12. 2023) tejto návštevy a celkové hodnotenie. Predbežné neoficiálne informácie nás napĺňajú nádejou, že sme obstáli.“

Zľava rektori Michal Murin (AU BB), Bohunka Koklesová (VŠVU BA) a Martin Šmatlák (VŠMU BA)

Zľava rektori Michal Murin (AU BB), Bohunka Koklesová (VŠVU BA) a Martin Šmatlák (VŠMU BA)

Osobitne vyzdvihol participácie študentov na kreovaní  študijných programov. Ich návrhy na zlepšenie a konštruktívna kritika sa premietli prostredníctvom mnohých ankiet v tzv. programových radách (študijných programov).

Je potešujúce, že absolventi AU majú vysoký potenciál uplatnenia  v oblasti umenia a kultúry na Slovensku. Po roku od ukončenia štúdia nezaznamenáva banskobystrická Akadémia umení výrazné percento neuplatniteľných študentov.

Možno určite vyzdvihnúť  významný  posun v medzifakultných vzťahoch.  Aj v tomto roku plánuje AU zintenzívniť dialóg medzi fakultami, systematizovať a podporovať umeleckú produkciu i projekty v lokálnom či regionálnom priestore nielen ako dôsledok požiadaviek merateľných ukazovateľov výkonnostných zmlúv s ministerstvom, ale ako súčasť prirodzenej potreby spoločenskej integrácie študentov a absolventov do reálnych štruktúr  života spoločnosti.

Akadémia umení sa stáva nielen partnerom, ale aj koordinátorom medzinárodných projektov. Treba veriť, že prehlbovanie vzťahov a medziinštitucionálna spolupráca  bude rezonovať aj v tomto roku. AU koordinuje v tomto akademickom roku štyri zmiešané medzinárodné krátkodobé programy, organizuje viaceré medzinárodné konferencie, koncerty a výstavy na svojej pôde.

Rektor Murin vyzdvihol aj spoluprácu s umeleckými vysokými školami na Slovensku.

Akadémia umení privítala na slávnostnom akte otvorenia nového akademického roka významných hostí:

rektorku Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave doc. Mgr. Bohunku Koklesovú, PhD.,

rektora Vysokej školy múzických umení v Bratislave prof. PhDr. Martina Šmatláka,

Rektorku Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave, profesorku, magisterku Katarínu Slobodovú Novákovú, doktorku filozofie,

prorektorku pre stratégiu, internacionalizáciu a medzinárodnú spoluprácu Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, docentku, magisterku Miroslavu Knapkovú, doktorku filozofie.

Ďalej dekanku Fakulty zdravotníctva v Banskej Bystrici Slovenskej zdravotníckej univerzity docentku, doktorku filozofie Beátu Frčovú, master of public health,

rektora Katolíckej univerzity v Ružomberku, docenta, inžiniera Jaroslava Demka, kandidáta vied,

prorektora pre informatizáciu a šport Slovenskej technickej univerzity v Bratislave, prof. Ing. Štefana Stanka PhD.,

rektora Akadémie policajného zboru v Bratislave, podplukovníka, doktora práv Michala Marka, doktora filozofie,

prorektora pre vedu a výskum Technickej univerzity vo Zvolene profesora, doktora, inžiniera Jaroslava Šálku.

Slávnostný ceremoniál formou osobnej účasti podporili aj podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja Mgr. art.Roman Malatinec, Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene PhDr. Peter Kováč a vedúca oddelenia Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici Ing. Mária Balcová.

Primátor mesta Banská Bystrica MUDr. Ján Nosko zaslal pozdrav, ktorým poďakoval Akadémii za spoluprácu a poprial jej úspešných študentov a splnenie všetkých predsavzatí do budúcnosti.

Súčasťou tohto slávnostného podujatia bol aj dramatický vstup s projekciou Vanesy Šankovej, študentky tretieho ročníka magisterského štúdia herectva Fakulty dramatických umení „Janko Matuška – Malá rečnica“.

Atmosféru podujatia podčiarkli svojím vystúpením aj študenti muzikálového spevu Marta Ďumbalová a Denis Sendrei s piesňou od Jiřího Šlitra „Dotýkat se hvězd“.

Akadémia umení je jedinou školou na Slovensku, ktorá má študijný program Interpretačné umenie a špecializáciu Hra na bicích nástrojoch. Jedným z prvých absolventov tejto špecializácie je Mgr. art. Peter Solárik, ArtD., ktorý sa predstavil spoločne s Bc. Martinom Zajacom v Duete perkusionistov a odprezentoval skladbou „Wildlings“ od Ivana Trevina.

Akadémia umení v Banskej Bystrici ďakuje všetkým zúčastneným a praje študentom, pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom úspešný akademický rok.

Akadémia umení Banská Bystrica

Akadémia umení Banská Bystrica

Zdroj: Katarína Viludová AU BB a ilustračné, Foto: AU BB a ilustračné