Odborári organizujú protestné pochody v 6 krajských mestách, v Banskej Bystrici 22. septembra

SPRÁVY
0 /

Odborári združení v Konfederácii odborových zväzov (KOZ) SR plánujú v najbližších troch týždňoch vyjsť do ulíc. Rozhodol o tom piatkový Snem KOZ. Od 17. septembra budú protesty v šiestich krajských mestách, pričom prvý sa uskutoční na východe Slovenska v Košiciach.

V Banskej Bystrici bude protestný pochod odborárov 22. septembra

Ako dôvod uviedli snahu vlády o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich. Rezort práce podľa nich tiež oslabuje postavenie odborov na Slovensku a podľa KOZ sa sociálny zmier na Slovensku skončil.

Delegáti piatkového Snemu KOZ SR sa na svojom rokovaní o.i. zaoberali aj legislatívnymi zámermi vlády SR s negatívnymi sociálnymi dopadmi, za čím odbory vidia najmä snahu o znižovanie mzdových a sociálnych štandardov pracujúcich. Preto KOZ SR v súvislosti s udalosťami posledných týždňov s podporou odborových zväzov plánuje v nadchádzajúcich troch týždňoch organizovať protestné pochody vo viacerých mestách Slovenska.

Protestné pochody za práva všetkých zamestnancov sa uskutočnia v šiestich slovenských mestách, a to: 17. 9. 2020 Košice, 18. 9. 2020 Prešov, 22. 9. 2020 Banská Bystrica, 24. 9. 2020 Žilina, 28. 9. 2020 Trenčín, 29. 9. 2020 Trnava, všetky so začiatkom o cca 15:30 hod.

Zmena zákona o tripartite

Z poslednej tripartity, ktorá rokovala o minimálnej mzde na budúci rok, odborári predčasne odišli po tom, ako minister práce, sociálnych vecí a rodiny  Milan Krajniak (Sme rodina) podľa nich jednostranne rokoval o jej výške so zamestnávateľmi. Okrem toho rezort práce avizoval zmenu zákona o tripartite, čo sa odborárom nepozdáva.

Prezident KOZ Marián Magdoško upozornil, že od nástupu vlády boli len dve rokovania tripartity, tiež im prekáža, že o návrhoch sa rokuje narýchlo.

„My sme sa nádejali, že sa stav zmení. Začala sa zneužívať situácia a začalo sa výrazne oslabovať postavenie odborov. Tu už nejde o minimálnu mzdu, ale o postavenie sociálneho partnera KOZ ako takého. Už sme ďalej nemohli tolerovať likvidáciu a postavenie odborov a neustály tlak na to, aby sme súhlasili s tým, čo vláda predkladá. Sociálny zmier na Slovensku sa skončil,“

uviedol Magdoško.

Viceprezidentka KOZ Monika Uhlerová tiež uviedla, že Krajniak viackrát spochybnil mandát predstaviteľov KOZ, reprezentatívnosť a počet zamestnancov, ktorých KOZ reprezentuje. Vyčíslila, že KOZ pri kolektívnom vyjednávaní zastupuje na odvetvovej úrovni 829 469 zamestnancov.

„Na pôde tripartity zastupujeme všetkých zamestnancov. Vyjadrenia typu, že zastupujeme len 200-tisíc zamestnancov, sú lživé a účelové a cielené na to, aby oslabili pozíciu a rešpekt KOZ. Odmietame oslabovanie práv a nárokov zamestnancov, ktoré sa deje v najbližších dňoch a týždňoch,“

povedala Monika Uhlerová s tým, že viaceré legislatívne zámery sa pripravujú v Zákonníku práce, kolektívnom vyjednávaní, v zákone o trojstranných konzultáciách.

„Všetky tieto zámery sú cielené na oslabenie odborov. Máme právo obhajovať záujmy zamestnancov na národnej úrovni, na podnikovej alebo odvetvovej úrovni, máme právo odmietnuť oslabovanie zamestnancov, oslabovanie práv a nárokov zamestnancov. Zámery ministerstva práce smerujú práve k oslabovaniu. Máme právo nesúhlasiť s predloženými legislatívnymi zámermi, to neznamená, že si niekto zmyslí cielene nás likvidovať alebo vytvárať prostredie, ktoré zbytočne triešti zastúpenie a reprezentáciu odborov na pôde tripartity,“

dodala Uhlerová.

Rýchly rast cien potravín

Odborári upozornili tiež na negatívny vývoj vo viacerých oblastiach, napríklad rýchly rast cien potravín, zaostávanie za ostatnými krajinami v oblasti miezd či vysoký podiel pracujúcich na zmeny.

„Preto sú naše požiadavky oprávnené, požiadavka na rešpekt odborov a zamestnancov je legitímna, oprávnená a nevyhnutná,“

doplnila Monika Uhlerová.

KOZ informovala o aktuálnej situácii na Slovensku aj európsku odborársku centrálu, čo avizoval predseda KOZ SR Marián Magdoško:

„Listami sme sa obrátili aj na Medzinárodnú organizáciu práce, aj oficiálne na generálneho tajomníka práce, ktorý pôsobí ako výkonný generálny riaditeľ v Európskej odborovej konfederácii. Určite budeme podnikať ďalšie kroky k tomu, aby sme informovali Úniu, ktorá hovorí o tom, že buduje sociálnu Európu a na Slovensku v týchto dňoch dochádza k porušovaniu tripartizmu. Toto sa neudialo nikdy. Ak bude priestor na právne kroky, tak určite ich podnikneme.“

Uhlerová upozornila, že Slovensko tiež ratifikovalo niekoľko medzinárodných dohovorov. Jeden z nich napríklad hovorí, že nebude verejná moc klásť prekážky pri zakladaní odborových organizácií:

Slovensko má tendenciu porušovať dohovory, ktoré sú súčasťou nášho právneho systému.“

V meste pod Urpínom sa stretneme s nespokojnými odborármi v utorok 22. septembra 2020. Vyšší počet účastníkov protestného pochodu môžu obmedziť protiepidemiologické vládne opatrenia o povolenom počte osôb na verejných zhromaždeniach v exteriéroch.

Zdroj: TASR a KOZ SR, Foto: ilustračné