Od hygienikov dodatočne prichádzajú nové pravidlá pre zimné terasy

SPRÁVY
3 /

Na Slovensku sa stalo zvykom, že v súvislosti s pandémiou sa menia opatrenia zo dňa na deň a sú často nevypočitateľné. To sa týka aj možnosti ponechania terás na námestiach slovenských miest počas zimy.

Gastroprevádzky sa musia opäť prispôsobiť dodatočným opatreniam

Mesto Banská Bystrica umožnilo gastroprevádzkam nechať otvorené letné terasy aj v zimnom období,  keď im predtým samospráva odpustila veľkú časť nájmov za prenajaté verejné priestranstvá, aby prežili koronakrízu.

Podnikatelia sa chytili tejto možnosti, aby sa aspoň trochu pozviechali počas pokračujúcej pandémie. Keďže vonku je zima a v interiéroch reštaurácií nemožno konzumovať jedlá ani nápoje, prevádzkovatelia investovali do vonkajších  terás.

Pochopiteľne že podnikatelia sa snažia zachovať pre návštevníkov aspoň ako tak priaznivé podmienky na krátke posedenie. Počasie je čoraz nepriaznivejšie a už aj mrzne, preto okrem deky na sedenie vidno na terasách zohrievače alebo ľahké opláštenie (plexisklo, sklo alebo plachty), aspoň čiastočne chrániace ľudí pred mrazom, chladom či vetrom.

Pritom vo vykúrených interiéroch reštaurácií, v ktorých dokážu ich majitelia zabezpečiť všetky potrebné hygienické opatrenia, je príjemne teplo, ale vstup návštevníkom zvonka je zakázaný.

Pred Vianocami bolo zvykom, že na námestiach boli vianočné trhy. Tento rok kvôli pandemickým opatreniam nebudú. Pri pohľade na polootvorené zimné terasy človeka nevdojak napadne, prečo by nemohli byť otvorené stánky s horúcim punčom, čajom či vareným vínom na zahriatie, okolo ktorých by sa mohlo stáť rovnako, ako sa dnes dá sedieť na terasách…

Nové pravidlá pre vonkajšie terasy

Aj otvorené terasy pred reštauráciami čiastočne chránené pred chladom však začali vadiť hygienikom. Pre ich fungovanie platia od piatka nové podmienky. Z jednej strany musia byť otvorené. Spresnenie pravidiel priniesla vyhláška Úradu verejného zdravotníctva.

„Vyhláškou sa spresnila definícia exteriérových častí prevádzky, v ktorých je povolené podávanie pokrmov a nápojov. Pod exteriérovou časťou prevádzky sa rozumie priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z troch bočných strán,“

uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

Presnejšie sa podľa jeho slov aj definovali hromadné podujatia nad šesť osôb, ktoré sa môžu konať. Pôjde o hromadné podujatia jednorazovej povahy, ktoré trvajú najviac 48 hodín.

„Ich účastníci musia mať v čase začiatku negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu nie starší ako 12 hodín,“

doplnil Eliáš.

Pre prevádzkovateľov zimných terás to prináša ďalšie náklady na dodatočné úpravy v tejto neistej koronakrízovej sezóne, keď nikto nevie, čo bude zajtra…

 

Zdroj: (tom) a TASR, Foto: Mirka Chabadová a ilustračné