Ocenenie Zlatí seniori roka 2018 si prevzali Banskobystričania Chorvátovci

SPRÁVY
0 /

V pondelok 4. februára sa v Zlatej sále Bojnického zámku konal 13. ročník slávnostného odovzdávania cien Senior roka 2018. Ocenenia si prevzali aj Banskobystričania – manželia Ján a Jana Chorvátovci.

Organizátorom celoslovenskej ankety a každoročného oceňovania seniorov a senioriek, ktorí svojimi aktivitami skvalitňujú nielen život svojich rovesníkov, ale aj život v našej spoločnosti, je Fórum pre pomoc starším. Na základe nominácií, ktoré aj tentoraz prichádzali z rôznych regiónov Slovenska, bolo ocenených osemnásť seniorov a senioriek.

„Touto akciou chceme vyzdvihnúť dôležitú úlohu rodiny, morálne a duchovné hodnoty, skúsenosti a múdrosť starších, ako ich pozitívny prínos a nezištnú pomoc pre rodinu, okolie aj spoločnosť. Ocenení sú jednoduchí, obyčajní a predsa vzácni ľudia vysokých morálnych kvalít, ktorí môžu byť pre mnohých príkladom a inšpiráciou,“

uviedla zakladateľka a prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Gálisová.

Držiteľmi ceny  Zlatý senior roka 2018 sa stali manželia Ján a Jana Chorvátovci z Banskej Bystrice. Okrem toho, že sú známi svojimi aktivitami najmä v akademickom a kultúrnom živote v meste, sú krásnym príkladom vzájomnej podpory a opory v rodine a manželstve.

manzelia chorvatovci s vnucatami

Zlatý senior roka 2018, 70 – ročný profesor Ján Chorvát sa i na dôchodku naďalej venuje publikačnej, odbornej i prednáškovej činnosti. Okrem zostavovania rodostromov, pomoci Slovákom v Kanade pomáha aj svojej 64 – ročnej manželke Jane Chorvátovej  s vydávaním jej básnických zbierok. Zlatá seniorka roka 2018 je mimoriadne aktívna v oblasti kultúry ako spisovateľka, recitátorka, editorka a propagátorka umeleckých aktivít. Fotografuje, filmuje a zachytáva udalosti i stretnutia s osobnosťami či radovými občanmi.

chorvatovci2

Ocenenie Senior roka 2018 získali 64 – ročná Mária Kurtová z Prešova, 70 – ročný Stanislav Kováč z Tatranskej Lomnice, 73 – ročná Mária Majerechová z Trenčína, 73 – ročná Anna Polakovičová z Unína, 74 – ročný Peter Ronec z Pezinka, 74 – ročný Viktor Chalás z Bratislavy, 65 – ročný Štefan Pukač z Medzilaboriec, 76 – ročná Anna Krajčíková z Prievidze. FpPS ocenilo i bývalého dlhoročného redaktora TASR, 69 – ročného Pavla Remiaša z Malinovej, 78 – ročnú Máriu Blahútovú zo Žiliny, 79 – ročného Jaroslava Palúcha z Donoval, 80 – ročného Jozefa Minára z Levíc a 90 – ročného Jána Zachara z Novej Dubnice.

Tentoraz bola udelená aj mimoriadna cena In memoriam. Fórum ňou ocenilo dlhoročného redaktora RTVS a spolupracovníka Fóra Mariana Ondáša z Prievidze, úžasného človeka s veľkým srdcom. Na jeho počesť po prvý raz udelili Cenu Mariana Ondáša za mimoriadne aktivity mladých ľudí v poskytovaní pomoci starším.

„Tento rok je výnimočný tým, že odovzdávame cenu Marianovi Ondášovi, ktorý je už, žiaľ, nebohý. Priznám sa, že keď som ho videla, povedala som si, že mal dostať cenu, pretože bol náš dlhoročný spolupracovník, bol spoluautorom celého podujatia, ktoré robíme. A čo je dôležité, mal predstavu, že treba oceniť aj mladých a zapojiť mladých. Preto tento rok dávame aj jeho cenu a nazvali sme ju Anjel pomoci. Myslím si, že je to úžasná vec, lebo nie je to len o tých starších, ale o spolupráci generácií, a to je veľmi dôležité,“

dodala Gálisová.

Cenu Mariana Ondáša si z rúk jeho manželky Márie Magdalény prevzala 17 – ročná Katarína Gáplovská z Nitrianskeho Pravna. Študentka Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi sa stretáva s tými skôr narodenými, porozpráva sa s nimi aj im nakúpi. Ďalšími z ocenených sú Eva Némethová, Vít Zajac a kolektív Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi, ktorí navštevujú seniorov v domovoch dôchodcov, aby tam s nimi trávili čas.

senior roka

 

Zdroj: Anna Gudzová a TASR, Foto: FB a TASR