Obyvatelia Pršianskej Terasy sa po rokoch dočkali opravenej cesty

SPRÁVY
4 /

Zastupiteľstvo BBSK odsúhlasilo v máji potrebné financie na plošnú rekonštrukciu asfaltového povrchu  jedinej prístupovej cesty na Pršiansku Terasu. V týchto dňoch prebehla kompletná rekonštrukcia a zároveň sa opravila aj cesta v obci Horné Pršany.

Jediná prístupová cesta

Cesta na dynamicky sa rozvíjajúcu Pršiansku Terasu bola dlhodobo v dezolátnom stave. Aj keď sa predtým obnovil asfalt na začiatku stúpania od Sládkovičovej ulice v Radvani, zvyšná časť cesty s rozbitým povrchom vozovky sa doposiaľ len plátala. Pritom je to jediný prístup do novej mestskej časti, aj s pokračovaním do obce Horné Pršany.

Cesta je úzka, bez chodníkov či verejného osvetlenia, čo nie je veľmi bezpečné pre chodcov. Keďže po nej okrem osobných áut a autobusov chodia aj ťažké nákladné autá a stavebné mechanizmy, tomu zodpovedal aj stav vozovky. Na niektorých miestach  popraskaný asfaltovým kobercom bolo vidno, že sa cesta začala zosúvať. Cestári tieto úseky síce dodatočne opravili, ale to neriešilo kritickú a nebezpečnú situáciu na tejto komunikácii, ktorá patrí samosprávnemu kraju  a spravuje ju Banskobystrická regionálna správa ciest.

Poslanec a člen dopravnej komisie BBSK Jakub Gajdošík pre náš portál uviedol:

„Aj keď pre nás stále zostáva prioritou vybudovanie novej cesty na Pršiansku terasu s chodníkom a osvetlením od Kremničky, nemohli sme nechať  pôvodnú cestu v takom stave ako bola. Preto sme sa rozhodli pre rekonštrukciu jej povrchu, aby sme zvýšili bezpečnosť. Tá cesta je už tak dosť úzka a pri obchádzaní výtlkov a nerovností dochádzalo na nej k nebezpečným situáciám.“ 

Nová cesta na Pršiansku Terasu zatiaľ v nedohľadne

Tesne pred regionálnymi voľbami v roku 2013 sa črtalo dobudovanie 900 metrov dlhého novej prístupovej cesty z Kremničky na Pršiansku terasu a do Horných Pršian. Tú po dvoch rokoch rokov príprav a spolupráce BBSK s mestom Banská Bystrica a MBB a.s. dotiahol kraj až do elektronickej aukcie dodávateľa stavby, ktorá mala určiť výslednú  cenu okolo 1,5 milióna eur.

cesta na prsany projekt

Žiaľ po nástupe súčasného vedenia BBSK sa tento projekt so združením investícií viacerých partnerov a vybraným dodávateľom dostal do slepej uličky.

Dá sa predpokladať, že po novembrových voľbách nových orgánov BBSK by sa mohol kraj vrátiť k spoločnému projektu s mestom, MBB a.s. a investormi podnikajúcimi na Pršianskej Terase. Napriek aktuálnej oprave pôvodnej prístupovej komunikácie bude výstavba tej novej v krátkom čase nevyhnutnosťou.

 

Autor: MT, Foto: JDŽ