Obchádzka na Muráni je hotová, od stredy sa vrátia semafory do pravidelného režimu

SPRÁVY
0 /

Spoločnosť Skanska SK, ktorú Banskobystrický samosprávny kraj zazmluvnil ako zhotoviteľa rekonštrukcie na ceste II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou, ukončila práce na dočasnej obchádzkovej trase cez Národný park Muránska planina. Od stredy sa semafory vrátia do pravidelného režimu, župa sa tiež dohodla s autobusovým dopravcom na zabezpečení zimnej prevádzky pravidelných prímestských liniek.

Banskobystrický samosprávny si dnešným dňom splnil v prípade dočasnej obchádzkovej trasy cez Národný park Muránska planina všetky „domáce úlohy“.

Spoločnosť Skanska SK na obchádzke ukončila práce, ku ktorým patrilo osadenie zvodidiel, spevnenie výhybní, krajníc, prečistenie odvodňovacích priekop a lokálne opravy povrchu, s týždňovým predstihom. Od stredy 25. novembra sa tak premávka na trase vráti do pravidelného režimu riadeného semaformi, ktorý vodiči s povolením na prejazd poznajú ešte z leta.

„Práce na dočasnej obchádzkovej trase boli súčasťou projektovej dokumentácie, ktorú nechal vypracovať Banskobystrický samosprávny kraj. Uvedomujeme si, že do obnovenia premávky na hlavnom ťahu cesty II/531 je táto trasa pre miestnych ľudí kľúčovou spojnicou, a to nielen medzi Muráňom a Prednou Horou. Som preto veľmi rád, že od dnešného dňa je pre vodičov bezpečnejšia a verím, že bude využiteľná aj v prípade nepriaznivejšieho počasia,“

povedal predseda BBSK Ján Lunter.

Podľa riaditeľa projektu zo Skanska SK Ivana Gajdoša prebehli všetky práce na obchádzkovej trase podľa plánu a v zmysle projektovej dokumentácie:

„V priebehu tohto týždňa vykonávame ešte finálnu kontrolu ukončených prác, ale vodiči by už obmedzovaní byť nemali.“

Posýpanie čaká na výnimku

S ohľadom na začiatok zimnej údržby inicioval župan Ján Lunter ešte začiatkom novembra aj rokovania s prednostom Okresného úradu v Revúcej, ktorého požiadal o udelenie výnimky pre použitie ekologického posypového materiálu – chloridu horečnatého, na obchádzkovej trase.

„Uvedomujeme si, že obchádzková trasa vedie cez národný park. Zároveň sme si však vedomí toho, že ak príde výdatné sneženie a mrazy, údržba pluhovaním postačovať nebude. Prednostu okresného úradu v Revúcej sme na túto skutočnosť upozornili a požiadali ho, aby udelil výnimku na údržbu ekologickým posypom. Zatiaľ sa tak nestalo,“

upozornil župan Lunter s tým, že v prípade veľmi nepriaznivého počasia hrozí aj úplné uzatvorenie obchádzkovej trasy. Verí však, že k takému niečomu nepríde. Pre ľudí by to znamenalo veľký problém, ktorému môže okresný úrad do veľkej miery predísť.

Autobusy s reťazami

Župa spolu s dopravcom SAD Lučenec našla tiež riešenie pre ďalšie zabezpečenie pravidelných prímestských autobusových liniek. Tie budú môcť po obchádzkovej trase premávať aj v zimnom období, s použitím kratších vozidiel a snehových reťazí.

„Kým bude otvorená cesta II/531 aspoň v jednom profile, k čomu by malo prísť v druhej polovici decembra, budú prímestské autobusy aj naďalej využívať dočasnú obchádzkovú trasu. Dopravca tu už nasadil kratšie autobusy s dĺžkou 10,5 metra a kapacitou 35 miest. Rovnako zakúpil snehové reťaze a vodičov vyškolil, ako tieto reťaze používať a nasadzovať,“

ozrejmil predseda BBSK.

Dopravca podľa župana garantuje, že mimo kalamitnej situácie bude schopný pravidelnú autobusovú dopravu zabezpečiť.

„Nasadené tu budú vozidlá so zadnou hnacou nápravou, na ktorej budú použité pneumatiky so zimným záberovým dezénom. Výhodou uvedeného typu vozidiel  je ich nižšia celková výška a šírka voči ostatným typom vozidiel, s tým súvisiace nižšie položené ťažisko vozidla a teda aj lepšia priechodnosť vozidla v zimnom období,“

doplnil  Miroslav Matúška, vedúci útvaru dopravy SAD Lučenec.

V pracovných dňoch premáva podľa jeho slov na obchádzkovej trase sedem párov spojov a počas víkendov dva páry spojov.

Zdroj: Lenka Štepáneková, Foto: FB a BBSK